Medlemmar: 4729 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal Sweden

Nyttig Arsenalinfo från AST-mötet.

Arsenal Sweden gästade AST

tis 24 apr 2012 kl 11:33

Igår kväll var Arsenal Sweden inbjudna till ett av Arsenal Supporters Trust årliga möten. Kristonel Elwe gästade tillställningen och här följer en sammanfattning om vad som diskuterades.

Arsenal Supporters Trust är en förening som skapades år 2003 för att höja supportrarnas närvaro och influens i klubben. Sedan början av 2000-talet har man gett supportrar möjlighet att köpa en del av klubben. Med det menas att man för ett par hundringar kan bli en delägare till aktier som ägs av supportrar.

Tack vare att man är delad aktieägare får man möjlighet att närvara på möten med klubben. Arsenal Supporters' Trust håller i flera årliga möten där man diskuterar vad man vill förändra på, som man sedan tar upp vid möten med ledande personer i Arsenal. Det kan vara allting från biljettpriser till sponsoravtal.

Igår kväll var Arsenal Sweden som enda supporterförening inbjuden till vårens första möte. Närvarade på mötet gjorde alla tio styrelsemedlemmar i AST, ett femtiotal medlemmar samt dagens gäst - The Mirror-journalisten John Cross.

Tillställningen började med att man gick över föreningens egna bokslut, vad som diskuterades på förra mötet samt vad som skulle tas upp idag. Sedan gavs ordet över till styrelsemedlemmen Nigel Phillips som diskuterade Arsenals ekonomi. Phillips berättade bland annat att Arsenal fram till 2014 - då de nuvarande sponsorkontrakten går ut med t.ex. Emirates - kommer vara beroende av Champions League-spel. Detta eftersom man tack vare Champions League-spel håller sin ekonomi i skick.

Om man skulle misslyckas med att knipa en Champions League-plats skulle det inte betyda någon automatisk katastrof, men däremot finns ingen chans att förstärka laget, utan man skulle då nästan bli helt beroende av att sälja spelare för att köpa nya. Klarar man av att spela till sig en Champions League-plats har man råd att behålla spelare, skriva nya kontrakt med nuvarande spelare och även värva nya spelare.

Vad som även kom fram var att Patrick Vieira under förra sommaren letade efter en roll i Arsenal, men klubben var osäker på om man ville ta in honom eller ej. Martin Keown - som sedan länge haft tränarlicens - har själv sagt att han skulle kunna börja jobba för Arsenal redan idag om man gav honom ett jobberbjudande.

Ordet gavs sedan över till Tim Payton som bland annat gav ny information inför nästa säsong samt vad Arsenal gett för respons på AST:s tankar och funderingar. Han inledde med att säga att Ivan Gazidis ansåg att AST varit för beslutsamma i sin ståndpunkt till förra årets höjning av biljettpriser. 

Inför nästa säsong kommer ett ny-gammalt biljettsystem tas i bruk. Medan det just nu endast finns Kategori A och Kategori B-matcher kommer det nästa säsong även finnas Kategori C-matcher. Kategori A-matcher kommer bli dyrare att besöka (än nuvarande Kategori A-matcher), Kategori B-matcher har kvar sitt nuvarande pris medan Kategori C-matcher kommer bli billigare att besöka.

Det betyder att folk som tidigare inte haft råd att besöka Emirates nu kanske har möjligheten att göra det eftersom vissa biljetter kommer vara billigare än någonsin tidigare. Haken är att biljetter till toppmatcher kommer att bli ännu dyrare än vad de är just nu.

Man har även utvecklat en helt nytt system för Ticket eXchange på Arsenal.com. Man vill göra biljetter tillgängliga via Ticket eXchange så pass sent som 4 timmar före matchstart. Systemet testas just nu.

Det har tidigare diskuterats att sätta alla bortasupportrar i övre hörnet vid Clock End. Detta eftersom biljetter i sådana fall skulle bli billigare för Arsenal-supportrar (det är billigare att sitta nere än uppe). Just nu tilldelas bortasupportrarna platser i samma hörn, men på nedre kortsidan/långsidan. Klubben vill inte flytta upp dem då man anser det vara en säkerhetsrisk. Man är rädda för att bortasupportrar skulle kunna kasta ner föremål på Arsenal-supportrar som sitter på undre kort- och långsidan.

Väntelistan för säsongskort är uppe i 40 000 personer. Förra sommaren fick 11 000 nya personer chans att köpa ett säsongskort, men långt ifrån alla tackade ja. Arsenal är ett av väldigt få europeiska lag vars TV-inkomst matchar det man får in via biljettinkomster. Detta eftersom Arsenal-supportrar betalar ett av Europas högsta biljettpriser. Man kommer dra in cirka £100 miljoner i biljettinkomster bara den här säsongen.

Efter att Payton klargjort diverse mindre saker var det dags för en Q&A med The Mirror-journalisten John Cross som bevakar Arsenal dygnet runt år in och år ut. Inledningsvis pratade Cross om säsongen som varit samt försäsongen i Asien. Arsène Wenger hade till en början varit väldigt motvillig, men efter att försäsongen hade genomförts hade han ändrat åsikt. Både han och hela laget blev ständigt överrumplade av tusentals fans vart de än gick, speciellt utanför hotellet där det enligt Cross hade skapats en "Beatles-hysteri".

Cross berättade även att både Fabregas och Nasri hade tagit deras beslut innan förra säsongen var klarspelad. Robin van Persie befinner sig i en liknande situation, men har ännu inte tagit sitt beslut. Cross är dock väldigt säker på att van Persie blir kvar i Arsenal.

Lukas Podolski är mer eller mindre klar för Arsenal (så nära en övergång man kan komma enligt) samt att man under förra sommaren försökte sälja Abou Diaby. Ett stort problem blev dock hans skadehistorik samt hans lön på £60,000 i veckan. Detta ledde till att man inte kunde sälja honom.

Vidare berättade han att man inom klubben är väldigt besvikna på Marouane Chamakh. Hans attityd har bara blivit sämre och sämre, trots att han sägs vara väldigt seriös på träningarna. Park Chu-Young kan vara en av Arsène Wengers sämsta värvningar enligt Cross.

Jag ställde även en fråga till Cross angående vad som kommer att ske med Theo Walcott. Medan många talar om van Persies kontraktssituation är det många som glömmer bort att Walcott befinner sig i samma situation. Som journalist har han intervjuat både van Persie och Walcott väldigt många gånger och säger att bägge är fantastiska att ha att göra med. I en intervju med van Persie hade holländaren sagt att han har Walcott att tacka för en extremt stor del av hans framgång. 

I intervjuer med Walcott har engelsmannen sagt att han känner till fansens kritik och att han ständigt försöker förbättra sig när han märker av supportrarnas frustration. Cross anser att många toppklubbar skulle vilja köpa Walcott då han bara är 23 år, spelar vecka in och vecka ut och gör ständigt både mål och assist. Arsenal hade tidigare erbjudit honom £80,000 i veckan, men många andra klubbar skulle kunna betala mycket mer än så. Den generalla åsikten är att Walcott blir kvar i Arsenal ifall van Persie stannar.

Steve Bould anses vara det mest sannolika alternativet att ta över efter Pat Rice som i sommar kommer att pensionera sig. Många supportrar vill visa sin tacksamhet för Rice (som dedikerat hela sitt liv åt klubben) genom att ha en avskedsmatch i hans ära, men det finns inga planer för något sådant.

Sist men inte minst gratulerade alla Robin van Persie till priset som årets spelare. Sedan avslutades mötet.