Medlemmar: 8779 st.
Visa menyn

Foto: Andreas Andersson

Vandrar van Persie av planen för sista gången som Arsenalspelare?

Arsenal krossade Köln med 4-0

sön 12 aug 2012 kl 17:33

Ett piggt och stabilt Arsenal besegrade idag Köln i sommarens sista försäsongsmatch med 4-0. Lukas Podolski blev tvåmålsskytt på sin gamla hemmaplan.

I sommarens sista försäsongsmatch inför ligastarten mot Sunderland nästa helg imponerade Arsenal iallafall resultatmässigt då man besegrade Köln med hela 4-0 på Rhein Energie Stadion. Spelmässigt så var det överlag rätt så dåligt tempo men vissa stunder blixtrade verkligen Arsenal till och visade klass. Inför matchen snackades det mycket om Podolskis återkomst till Köln där han spenderat fjorton år av sin karriär innan han kom till Arsenal. Precis som tyske Podolski så fick även de två andra nyförvärven, Santi Cazorla och Olivier Giroud, chansen från start idag. Lukas spelade som vänsterytter, Santi Cazorla som central mittfältare och Giroud i striker-rollen på topp.

Matchen började tempofattigt och med slarvigt passningsspel från Arsenals sida och det verkade nästan som att vissa spelare var nervösa. Efter fem minuter skulle dock laget vakna till då Olivier Giroud hann upp en boll från Coquelin innan den gick över kortlinjen och avslutade direkt från dålig vinkel och Timo Horn i Köln-målet tvingades styra ut bollen till en hörna. Cazorla stegade ut och tog hörnan som han slog mot första stolpen där Mertesacker mötte upp bollen och skarvade den vidare till Vermaelen som enkelt kunde trycka bollen i nät med pannan. 1-0 redan efter fem minuter och det på en hörna för ovanlighetens skull.

Det spanska nyförvärvet, Santi Cazorla öppnade matchen mycket starkt och visade teknisk skicklighet med dribblingar och fina passar. En stund senare skulle han även få ett bra avslutsläge då Walcott svepte in ett fint inlägg till Olivier Giroud som nickade ner bollen till spanjoren som tog ett avslut direkt. Skottet styrdes återigen ut till en hörna av Köln-keepern. Återigen var det Cazorla som slog den och den här gången blev den längre och landade på bortre stolpen hos Chamberlain som tog ner den och tog sig förbi första försvararen innan han blev fälld av nästa hemmaspelare och domaren pekade på straffpunkten.

Lukas Podolski fick chansen från elva meter inför sin gamla publik i sin debut för The Gunners och han förvaltade straffen väl då han lade den i nät till vänster om målvakten som slängde sig åt fel håll. Precis som väntat valde han dock inte att fira målet i respekt mot sin före detta klubb. Efter bara femton minuter stod det alltså 2-0 till Arsenal och det franska nyförvärvet, Olivier Giroud var efter det nära att utöka ledningen två gånger om men Horn stod för två bra räddningar som hindrade bollen från att gå i nät.

Strax innan paus var dock hemmalaget nära en reducering då Royer drog på ett avslut från distans som Mannone hade stora problem att klistra och bollen gled genom handskarna, i ribban och ut till hörna. Arsenal skulle dock avsluta den första halvleken på samma sätt som man började matchen, genom att göra mål. Från mittcirkeln serverade Podolski en fin djupledsboll till en offensiv Gibbs på vänsterkanten. Engelsmannen tog med sig bollen in i banan innan han på andra tillslaget spelade snett inåt bakåt till just Podolski som distinkt satte bollen i nät. 3-0 i paus till Arsenal som stundtals visade upp ett riktigt imponerande spel.

Till den andra halvleken valde Wenger att göra hela tio byten och det var endast Podolski som fick spela i den andra halvleken av de som startade matchen. In kom bland annat stortalangen 17-årige Serge Gnabry som är en utav de spelare som rankas allra högst av de i Arsenals akademi. Köln gjorde ett byte i paus och in kom en kille som hette Matthias Lehmann, vet ej om han är släkt med Jens, som precis innan timmen var spelad testade inbytte Szczesny med ett långskott. Han fick en fantastisk träff och bollbanan ställde polacken i målet som bara tittade på när bollen gick i underribban innan den studsade i backen och ut.

Det skule dock bli Arsenal som fick göra nästa mål och det genom en fin prestation av Gervinho. Ivorianen  tog sig förbi sin försvarare på mittplan via ett fint väggspel med Podolski innan han löpte hela vägen in i straffområdet där han gjorde en spelare innan han avslutade lågt intill den första stolpen. 4-0 och matchen var avgjord.

I den 69:e minuten byttes Podolski ut till stående ovationer och sång från såväl hemma som gästande supportrar. Robin van Persie kom in i hans ställe och tilldelades direkt kaptensbindeln. Även Serge Gnabry byttes ut och ersattes av Marouane Chamakh. Matchen började närma sig sitt slut och det märktes på spelet som blev allt mer avslaget. Gervinho hade dock ett bra läge att utöka ledningen för Arsenal samtidigt som Przybylko var nära en reducering för Köln innan domaren valde att blåsa för full tid.

Detta var en bra avslutning på försäsongen som annars varit rätt så dålig spelmässigt och med dåliga resultat. Nu är det bara sex dagar kvar till hemmapremiären mot Sunderland i Premier League och dagens resultat gör inte att spänningen bland fans minskar utan nu ser vi framåt och hoppas på ett liknande bra resultat för vårt Arsenal nästa lördag.

MATCHFAKTA

FC Köln v Arsenal 0-4 (0-3)
Målen: 0-1 (6) Vermaelen, 0-2 (15) Podolski (str), 0-3 (43) Podolski (str), 0-4 (62) Gervinho
Varningar Arsenal: - FC Köln: -
Utvisningar Arsenal: - FC Köln: -
Domare: Sascha Stegemann
Publik: 32 500

ARSENAL

Vito Mannone (46)
Nico Yennaris (46), Per Mertesacker (46), Thomas Vermaelen (c) (46), Kieran Gibbs (46)
Alex Oxlade-Chamberlain (46), Francis Coquelin (46), Santi Cazorla (46),
Lukas Podolski (69), Olivier Giroud (46), Theo Walcott (46)
Avbytare
Wojciech Szczesny (46), Abou Diaby (46), Laurent Koscielny (46), Robin van Persie (69), Andre Santos (46), Alex Song (46), Johan Djourou (46)

FC KÖLN

Timo Horn, Lukas Kubler, Kevin Pezzoni (c), Kevin Wimmer, Jonas Hector, Mato Jajalo, Daniel Royer (46), Fabian Schnellhardt (61), Tobias Strobl, Mikel Ishak, Kacper Pryzybylko
Avbytare
Marcel Schuhen, Christian Eichner, Adam Matuschyk, Chong Tese, Stefan Thelen, Thomas Broker, Dino Bisanovic (61)