Arteta fixade segern från straffpunkten.

Arteta frälste med två straffmål

lör 8 dec 2012 kl 17:58

Mikel Arteta fixade en efterlängtad tre poängare till Arsenal mot West Brom efter att han två gånger om satt bollen i nät från elvameterspunkten.

Arsenal vann dagens match mot West Bromwich och det var en mycket efterlängtad vinst som kom efter fyra matcher utan seger. Matchen överlag var jämn men det var The Gunners som kontrollerade det mesta av spelet. Till skillnad från de senaste matcherna såg det även stabilt ut bakåt. Offensivt skapade man en hel del chanser men hade svårt att sätta bollen i nät. Matchen skulle dock som sagt sluta med vinst och det med 2-0 efter att Mikel Arteta gjort dubbla straffmål.

Arsenal var det bättre laget i matchöppningen och redan efter ett par minuter hade Gervinho ett avslut som gick strax utanför. Det skulle inte bli bättre för gästerna från Birmingham i den sjätte minuten då man tvingades till ett byte efter att Liam Ridgewell dragit på sig en skada. Strax efter detta bröt sig Jack Wilshere, som idag stod för en mycket bra match, igenom med en lång löpning innan han släppte bollen till Giroud. Fransmannens inlägg var dock fruktansvärt dåligt och hamnade ute vid hörnflaggan ungefär.

I den femtonde minuten var Santi Cazorla nära att göra ett mål som lätt kunde varit med och konkurrerra om säsongens finaste. Oxlade-Chamberlain svepte in ett inlägg från kanten, snett inåt bakåt till spanjoren som hoppade upp och nästan liggandes i luften avslutade på volley. Skottet gick dock inte innanför ramen. Även om det var Arsenal som hade övertaget var inte West Bromwich ofarliga.Youssouf Mulumbu vann bollen strax utanför Arsenals straffområde och lämnade över den till Chris Brunt som skruvade sitt avslut strax över det bortre krysset.

Hemmalagets övertag skulle dock belönas i den 25:e minuten då man tilldelades en straff efter att Santi Cazorla föllt handlös i straffområdet. Först såg det ut att vara en solklar straff men på reprisen visade det sig att Cazorla inte ens varit i kontakt med WBA-försvararen. Man får säga vad man vill om dessa filmningar men när det blir till Arsenals fördel så tackar man och tar emot. Det återstår dock att se om Cazorla personligen får något straff i efterhand av detta.

Själva straffen i sig tog Mikel Arteta hand om och jag tror inte att undertecknad var ensam om att vilja se någon annan stega upp och ta den med tanke på spanjorens senaste insats från elva meter i matchen mot Fulham. Denna gången gjorde han dock inget misstag och satte bollen säkert(?) mitt i mål. Detta var den första straffen Arsenal gjorde mål på hemma på Emirates sedan en viss Robin van Persie satte en hemma mot Liverpool i april 2011.

Det var oerhört nära att man sedan utökade ledningen när Wilshere stormade fram och fick en tå på Gervinhos låga inlägg men avslutet gick strax utanför. Om vi går tillbaka till kategorierna säsongens finaste mål så var Alex Oxlade-Chamberlain nära att göra ett sådant i första halvleks sista minuter. Engelsmannen mötte en flygande boll med en hög cykelspark och bollen dök och såg ut att gå mot det bortre hörnet men landade bakom mål.

Just Chamberlain var även nära att göra mål direkt efter paus då han träffade ribban med sitt avslut på Wilsheres inlägg. Det var fortsatt övertag från Arsenal i den andra halvlekens inledning och man pressade på för ett andra mål. Ett andra mål som även skulle komma i den 64:e minuten och även det skulle som sagt komma på straff. Chamberlain bröt sig in i offensivt straffområde och blev där kapad av gästernas kapten, Chris Brunt. Mikel Arteta tog även hand om den här och satte den i nät på ungefär samma ställe som den tidigare, mitt i mål.

The Gunners slog inte av på takten efter detta och man skapade ett antal lägen genom Giroud som jobbade hårt under dagens match men fick inget riktigt bra målläge. Efter att straffkungen, Arteta skjutit en frispark över mål valde Wenger att göra ett dubbelbyte, ut gick Chamberlain och Gervinho samtidigt som Coquelin och Rosicky kom in i deras ställe.

West Brom var nu tvungna att flytta fram sitt lag och pressa för ett reduceringsmål. I detta skedet bytte man även in svensken, Markus Rosenberg som hade ett avslut strax efter att han blivit inbytt. Gästerna satte lite press och kom i ett par farliga kontringar men Arsenal redde ut det och man skulle även ha gjort ett tredje mål i slutet då Lukas Podolski, som nyligen blivit inbytt istället för Cazorla, på något sätt lyckades missa målet från bara någon meters håll.

Hur som helst så vann äntligen Arsenal och denna tre poängare var oerhört viktig. Förhoppningsvis kan man bygga vidare på detta och kanske göra ett spelmål också för att sedan ta sig vidare till semifinal i Ligacupen när man möter Bradford på tisdag.

Arsenal v West Bromwich Albion 2-0

Mål: 1-0 Arteta (26) (straff), 2-0 Arteta (64) (straff).