Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Arteta skjuta Arsenal till ytterligare en seger.

Inför Arsenal - Newcastle

fre 28 dec 2012 kl 22:00

Efter tre raka ligasegrar har Arsenal häng på CL-platserna. I lördagens kvällsmatch ställs man mot Newcastle, ett lag som har ställt till det för Gunners de senaste säsongerna.

Arsenal har med tre raka ligasegrar blandat sig in i striden om Champions League-platserna. Just nu är det tre lag före; Tottenham, Everton och West Bromwich. Samtliga har 33 poäng medan Arsenal har 30 inför helgens omgång. När avsparken sker 18.30 kan avståndet vara utökat med ytterligare 3 poäng eftersom Spurs och WBA spelar tidigare under dagen.

En vinst mot Newcastle skulle innebära Gunners i särklass bästa segersvit sedan i februari/mars, då det blev 7 raka segrar i ligaspelet. Det har bara blivit två raka segrar vid ett tillfälle tidigare den här säsongen, i omgång 3 och 4 mot Liverpool och Southampton.

The Gunners har en seger med 1-0 mot Wigan i bagaget sedan förra helgen. Därefter har man fått extra vila eftersom matchen mot West Ham blev uppskjuten på grund av tunnelbanestrejk. Newcastle åkte på stryk med 4-3 mot Manchester United, trots att man hade ledningen tre gånger i matchen.

Jämfört med senaste matchen återkommer Olivier Giroud och Tomas Rosicky efter sjukdom. Det finns inga nya skador eller skavanker i truppen, vilket ger Arsene Wenger möjlighet starta med samma manskap för tredje matchen i rad. I annat fall kanske Gervinho får chansen efter att ha suttit på bänken i de två senaste matcherna. Giroud är en annan spelare som kan tänkas få starta matchen.

Under de senaste två säsongerna har Newcastle ställt till det för Arsenal flera gånger om, inte minst genom provoceringar (läs Joey Barton) men även genom överraskande resultat. I februari 2011 blev det 4-4 efter en upphämtning i klass med Tyskland-Sverige. Tre månader tidigare hade "Magpies" slagit Arsenal med 1-0 på Emirates efter nickmål av Andy Carroll.

Förra säsongen slutade ligapremiären i Newcastle 0-0, där Gervinhos röda kort i hans Premier League-debut blev det kvarstående intrycket. Matchen på Emirates vann Arsenal med 2-1 efter mål av Thomas Vermaelen i den 95:e matchminuten.

Newcastle tappar avstängde mittbacken Mike Williamson och skadade Vurnon Anita till denna match men får tillbaka mittfältsankaret Cheick Tioté. Det innebär förmodligen att James Perch flyttas ned i mittförsvaret samtidigt som 19-åringen Gaël Bigirimana fortsätter på mittfältet. Gabriel Obertan kan få göra sin första ligamatch från start den här säsongen efter att ha gjort 8 inhopp och en handfull starter i Europa League. På bänken finns de ständiga inhoppar-bröderna; Shola Ameobi och Sammy Ameobi.

Vilken taktiskt formation Newcastle väljer mot Arsenal återstår att se, men med den dåliga formen och svåra skadeläget i åtanke kanske det blir något annat än beprövade 4-3-3. Eftersom det saknas en drös med centrala mittfältare, inte minst Yohan Cabaye, Vurnon Anita och Jonas Gutierrez, kan det vara läge för Alan Pardew att välja 4-4-2 eller 4-2-3-1.

MATCHFAKTA

Arsenal - Newcastle United
Lördag 29/12 kl 18.30
Arena: Emirates Stadium
Premier League
TV: Viasat

SKADE- OCH AVSTÄNGNINGSLÄGET

Arsenal: Just nu ser det rätt så bra ut på skadefronten. Olivier Giroud och Tomas Rosicky är tillbaka i truppen efter sjukdom. Andre Santos och Abou Diaby förväntas börja träna med laget igen nästa vecka. Lukasz Fabianski är sedan tidigare långtidsskadad och är förhoppningsvis den enda spelaren på skadelistan i början på 2013.

Newcastle: Cheick Tioté är tillbaka från avstängning men Mike Williamson är otillgänglig på grund av 5 gula kort. Ryan Taylor är långtidsskadad sedan augusti och Steven Taylor missar minst ett par månader till. Även Yohan Cabaye blir borta ett bra tag till medan Vurnon Anita, Hatem Ben Arfa och Jonas Gutierrez förmodligen är tillbaka i spel inom två veckor. De unga mittfältarna Haris Vuckic och Dan Gosling är också skadade.