Medlemmar: 4735 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Yaya Sanogo, Arsenals första nyförvärv.

Yaya Sanogo klar för Arsenal

lör 1 jun 2013 kl 21:59

Det har länge florerat rykten kring honom men nu är alltså 20-årige, Yaya Sanogo helt klar för Arsenal. Han ansluter på free transfer från Auxerre.

Arsenal precis gått ut med att transfern av Yaya Sanogo är helt klar vilket betyder att han är en spelare av The Gunners fullt ut. Arsene Wenger gick själv ut och bekräftade att man varit i avancerade diskussioner med honom. Det är väldigt ovanligt att Arsene själv går ut och bekräftar något sådant i förhand så det kom inte som en överraskning när klubben för en stund sedan bekräftade övergången.

Yaya föddes i Massy i Frankrike och hans föräldrar har ursprung i Elfenbenskusten och Mali. Vid sju-års ålder började han att spela fotboll och hans första klubb var CMS Pantin som är belägrat i nordöstra Paris. Efter två år där valde han att fortsätta sin karriär i CS Municipal d'Eaubonne men vistelsen där blev bara ett år lång och han anslöt sedan till Montrouge CF 92.

Yaya ville sedan ta sig in till den kända akademin Clairefontaine i Paris men misslyckades och valde då istället att gå till den lokala klubben, CO Les Ulis som har producerat ingen mindre än självaste Thierry Henry. Bara ett år senare, när han var tretton år så gick han till Auxerre där han stannade och växte upp i akademin och sedan tog plats i A-laget. Sanogo skrev på sitt första proffskontrakt med Auxerre i oktober 2009 efter att flera utländska klubbar visat intresse för honom, bland annat Arsenal. Att dessa klubbar fick upp ögonen för honom berodde säkerligen även på att Yaya Sanogo har varit med på alla nivåer i de franska ungdomslandslagen, ända ifrån U16 upp till U21 där han befinner sig nu. Under sin första tid med U16-landslaget gjorde han 18 mål på 18 matcher.

Nu har intresset varit på högvarv under ett tag igen vilket nu har lett fram till att Yaya Sanogo kommer att ansluta till Arsenal på en permanent transfer och skrivit på ett långtidskontrakt. Detta är en riktigt typisk Wenger-värvning. Han är ung, endast 20 år och alltså född 1993 precis som Alex Oxlade-Chamberlain, och samtidigt kommer han från Frankrike där han ses som en lovande spelare på sin position centralt uppe i anfallet. Som spelare beskrivs han som en riktigt fysisk spelare men som även har en riktigt bra teknisk förmåga. Precis som många andra klassiska värvningar som Arsenal gjort under de senaste åren så har även Yaya Sanogo en oroande skadehistorik.

Under 2010, som 17-åring fick han ett dubbelt benbrott och sedan dess har Yaya dragits med liknande efterföljande skador som varit i närliggande muskler. Detta har fått till konsekvens att han haft svårt att hålla uppe sin fotbollsfysik på en jämn nivå hela tiden då han inte kunnat träna normalt regelbundet.

På en tid som sträckte sig över tre år lyckades han bara göra sju starter i Ligue 1 för Auxerre och när de degraderades till Ligue 2 säsongen 2011/12 så tvingades han vara kvar i klubben på grund av att han var inne i en period då han var skadad och körde rehab. Han återvände från skada i december 2012 och han kom tillbaka med ett starkt formbesked. Under säsongen i Ligue 2 stod han för nio mål och tretton assist. Fyra utav de nio målen kom i en och samma match mot Laval och han hyllades stort efteråt.

Hans talang behöver inte ifrågasättas men däremot är det oklart hur bra han kommer klara sig i det tuffa och fysiska spelet i Premier League samtidigt som han ska undvika att dra på sig ytterligare skador. Yaya kommer på en free transfer och om han då kommer upp till sin fulla potential så har Arsenal gjort ett riktigt kap och får ännu en anfallare som ger en bra konkurrenssituation i truppen.