Medlemmar: 7266 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

"Stay Classy” och kanalisera energin till något positivt, tycker Kristoffer.

Krönika: Skäms över våra fans

sön 4 aug 2013 kl 12:24

Nyhetsskribenten Kristoffer Hansson är upprörd över uteblivna värvningar och bjuder idag på en krönika om alla de känslor som gooners världen över upplever under sommaren.

Silly Season, detta helvete för varje Arsenal-supporter. De senaste åren har varit hårda mot oss. Vi har tappat stjärnor på stjärnor på de mest vidriga sätt. Luckorna som dessa stjärnor har lämnat efter sig har inte heller fyllts av ekonomiska och ideologiska skäl. Denna sommar skulle dock bli annorlunda. Detta var sommaren då Arsenal skulle spendera och spendera mycket. Ivan Gazidis var tidigt ute och beskrev den stora kassakistan som fanns och den hälsosamma ekonomiska situation som nu Arsenal befanns sig i.

Detta gav oss Gooners förhoppning, stora förhoppningar. Sommaren började bra. Namn som Jovetic och Higuain och till och med Rooney placerades i Arsenal. De ryktades även för en gångs skull väldigt lite om att någon Arsenalspelare skulle försvinna. Det fanns några svala rykten i början av sommaren att Kos skulle till Bayern men det dementerades snabbt. Många av de så kallade ”deadwood” försvann också vilket lättade lönekontot avsevärt. Det såg med andra ord bra ut för Arsenal. Vi Gooners vädrade morgonluft.

Men sen så hände något. Eller inget. Jovetic försvann till Man C, Higuain till Napoli och Rooney känns som att han närsomhelst kan bli en Chelseaspelare. I dagsläget är det bara Suárez det pratas om vilket för många känns konstigt. Huruvida man vill ha Suárez eller inte (jag vill inte av många, icke fotbollsmässiga, anledningar) så är det tydligt att de indikationer som man från Arsenal håll gick ut med i slutet av säsongen inte har följts upp av olika anledningar. Anledningar som vi tyvärr aldrig kommer få reda på. De senaste presskonferenserna som Wenger har hållit har även givit indikation på att det inte kommer bli någon värvning utan att vi istället ska förlita oss på de unga spelarna som i år kommer bli bättre. Detta har retat upp många Arsenal-fans.

Och det är detta jag har funnit oroväckande. Jag har inget emot att folk är kritiska mot Wenger och Arsenal om det hålls på en konstruktiv nivå. Men mycket av diskussionen runt värvningar och framförallt Wenger har under sommaren varit befängd. Jag har alltid ansett att Arsenal-supportrar är lite mer intelligenta, lite mer ideologiska och sofistikerade än övriga supportrar. Denna sommar har sprängt sönder denna tro. Tyvärr. Istället är jag fått läsa spaltmeter av pubertala pojkspolingar som önskar livet ur Wenger, som misskrediterar Wenger allt han gjort för denna vackra fotbollsklubb och som tror att Football Manager har något som helst med den verkliga världen att göra. Detta har fått mig att skämmas över att vara en Arsenal-supporter. Jag har känt det förakt mot mina egna som jag så länge känt mot den okunniga skaran av Liverpool-supportrar (även om det även där finns undantag).

Det räcker bara att gå in på Sportbladet och läsa kommenterar som är skriva av andra Gooners, eller gå in på Twitter för att man ska dra skämskudden åt sig. Jag är även upptäckt en allt mer negativ trend på matcherna. Jag anser att fansens uppgift på matcherna är ett ge spelarna den extra energi som kan leda fram till en 3-poängare. Men allt oftare hörs burop på Emirates. Senaste i träningsmatchen(!) mot Napoli. I vissa matcher under föregående säsong har detta även resulterat i att Gooners givit sig på andra Gooners. Det känns som supporterskara håller på att dela upp sig i två läger, Anti-Wenger och Pro-Wenger, där ingen är vinnare, absolut inte Arsenal.

Jag vill även framhålla att det inte bara är ”Anti-Wenger”-anhängare som beter sig illa. Även de som är för Wenger beter sig illa. Även om jag inte håller med ”The Black Scarf Movement” eller liknade organisationer tycker jag att deras engagemang är beundransvärt och att de ska få sin röst hörd utan att få höra glåpord och dödshot från andra Gooners.
Självklart vill jag att Wenger ska komma till sans och värva, och då inte bara en forward utan även en mittback, en bollvinnande mittfältare och en kreativ spelare till. Jag tror även att Wenger vill värva men på hans sätt. Han är en ideologisk man med stark tro på respekt och diskretion. Han har även en ekonomisk examen och han är förmodligen den tränaren i världen som kan ekonomi bäst, på gott och ont. Han kommer aldrig att spendera mer än han anser en spelare vara värd. Han anser att det inte är ett sunt beteende av både ekonomiska såväl som ideologiska skäl. Och jag står vid hans sida.

Om du nu inte gör det av förståeliga skäl (vår kära Wenger har ju denna sommar verkligen givit oss skäl att misstro honom) så snälla håll diskussionen på en konstruktiv nivå. Jag vill gärna diskutera med dig på Twitter eller i baren på O´Learys, men håll diskussion på en sund och någorlunda intellektuell nivå. Vi är alla ansvariga för att hålla diskussionen levande. Den gör oss starkare och mer engagerad, vilket i slutändan gör oss mer sammansvetsade. Det kommer hjälpta det Arsenal som vi älskar. Visa att vi är världens bästa supporterskara, att vi är en familj. Fall inte in destruktiva mönster och neandertalar-argument som andra klubbars supportrar ofta gör. ”Stay Classy” och kanalisera energin till något positivt.

Kom ihåg - Victoria Concordia Crescit.