Medlemmar: 8781 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Tyskarna i fokus

Krönika: Våra tyskar

mån 16 sep 2013 kl 09:00

Therése Hultman bjuder oss idag på en krönika om våra tre enormt viktiga tyskar i laget samt om de två talangerna som spelat till sig en plats i A-truppen.

I bortamatchen mot Sunderland på lördagseftermiddagen gjorde Arsenals nyförvärv, Mesut Özil sin debut. Tysken har höga förväntningar på sig och visade, särskilt i den första halvleken, att han är ett starkt tillskott till Wengers lagbygge.
Redan efter elva minuter presenterade han sig i målprotokollet, då han assisterade Oliver Giroud till 1-0-målet. Özil vek in centralt i banan och serverade Giroud, som satte första målet bakom Westwood i Sunderlands mål.
Özil gav under hela halvleken prov på sitt fenomenala passningsspel och Gunners borde givetvis ha stängt matchen, med tanke på alla klara målchanser de skapade mot ett starkt tillbakapressat hemmalag. Theo Walcott hade exempelvis tre klara målchanser, där två av smörpassningarna serverades av Özil. Vi kunde till slut ändå vinna med 3-1 och Özil spelade i 80 minuter innan han byttes ut mot Vermaelen, som gjorde en efterlängtad comeback efter den ryggskada han ådrog sig under träning med Belgiens landslag i somras.

Per Mertesacker fick stanna hemma i London p.g.a. sjukdom och det var också osäkert om Mesut Özil skulle kunna göra sin comeback redan denna helg, då även han fick avstå fredagens träning p.g.a. sjukdom. En läkarundersökning på lördagsmorgonen gav klartecken för vårt nyförvärv och det ska Arsenal vara glada för, då tredje raka segern kunde bärgas.
Att vi nu har flera tyskar i laget uppmärksammas och det ryktas nu om att Wenger vill få in ännu fler tyskar i laget. Marco Reus och Ilkay Gündogan i Borussia Dortmund kopplas ihop med klubben, samt även Lars Bender i Bayer Leverkusen.

Vilka är då tyskarna som redan finns i Arsenals organisation?
 
Per Mertesacker blev klar för Arsenal den 31 augusti 2011 och fick ta över tröja nummer 4 från Cesc Fabregas. Han skrev på ett 4-årskontrakt med klubben och lämnade en 5-årig karriär i Werder Bremen bakom sig för en ny utmaning i Premier League.
Även i det tyska landslaget har Mertesacker haft en given plats och han har bildat ett starkt mittbackslås med bl.a. kollegan Metzelder. I EM 2008 hade han en given plats i startelvan och bidrog starkt till att Tyskland kunde ta sig till final, där Spanien slutligen stod som segrare.

I Arsenal har han vuxit fram till en försvarsgeneral och han har mer och mer anpassat sig till spelet i den engelska ligan. Säsongen 2011-2012 avslutades oturligt med en skada i vristen, som tvingade Mertesacker till operation.
Mertesacker kom tillbaka starkt efter sin skada och under Vermaelens frånvaro med skada fick han inleda säsongen 2012-2013 med att bilda mittbackslås tillsammans med Laurent Koschielny. Det samarbetet visade sig falla väl ut.

Med sina 198 centimeter är han inte särskilt snabb, men han dominerar luftrummet, är stark och passningssäker som få.
Även om Mertesackers avtal sträcker sig till 2015 vill Wenger redan nu förlänga kontraktet ytterligare för att säkerställa att tysken ingår i det framtida lagbygget.

Lukas Podolski kom till Arsenal till säsongen 2012/2013. Debuten i Arsenal-tröjan blev i en vänskapsmatch mot hans gamla klubb, FC Köln. Matchen slutade 4-0 till Arsenal och ”Poldi” gjorde två av målen.
I det tyska A-landslaget har Podolski haft en given plats sedan han 2004 debuterade som 19-åring. I VM 2006 bidrog han starkt till Tysklands bronspeng, då han bildade anfallspar med Miroslav Klose. Trots att han nu ofta flyttas ner som yttermittfältare i landslaget gör han många mål och är en av Tysklands mest framstående spelare. Han blev 2012 den yngsta spelaren någonsin att uppnå 100 landskamper.

I Arsenal har Podolski blandat och gett under säsongen 2012/2013. Ena matchen fullständigt briljant, men i nästa match ytterst ordinär.
Han är inte spelaren som kan lyfta ett lag, men han är en komplementspelare som kan bli en viktig pusselbit i rätt omgivning. Kanske är det därför Podolski har lyckats bättre i landslaget än i klubblaget? I Tysklands väloljade maskineri blir han en kugge tillsammans med andra, för han gör alltid ett hårt jobb på planen. I klubblaget ställs det högre krav på varje individ och där lyckas han inte fullt ut, inte jämnt över säsongen. Vissa matcher lyfter han mot högre höjder, men Podolski måste definitivt höja sin lägstanivå för att ta en plats i Arsenals startelva och vinna fansens hjärtan.

Kanske har han nu, när han påbörjat sin andra säsong i ligan, vant sig vid spelet i Premier League. Kanske kommer Poldi, när han får chansen av Wenger, visa att han är en spelare i världsklass som kan hålla en jämn nivå över hela säsongen och som kan höja sig från sin nuvarande position som avbytare och inhoppare. Att Özil har anslutit till truppen kanske också kan bidra till att Podolski lyfter sig en nivå.
Till att börja med måste han ta hand om den lårskada han ådrog sig i Champions League-mötet mot Fenerbahce och som skulle hålla honom borta i 8-10 veckor.

Mesut Özil är Arsenals största affär någonsin. Den vänsterfotade offensive mittfältaren har tilldelats tröjnummer 11 och han köptes loss från Real Madrid för 42,2 miljoner pund. Tysken, med rötter i Turkiet, har stått med på Wengers önskelista tidigare. 2010 valde han istället att gå från Werder Bremen till Real Madrid. Nu har Wenger äntligen lyckats locka honom till Gunners. Det återstår att se om Özil kan leva upp till förväntningarna och betala tillbaka till klubben under de närmaste fem säsongerna. Efter debuten känns det lovande och världen har sett prov på Özils fotbollskonster tidigare, i Schalke, Werder Bremen, Real Madrid och i det tyska landslaget.

Från Arsenals ungdomsakademi har nyligen Serge Gnabry och Gedion Zelalem flyttats upp permanent till A-truppen. Serge Gnabry kom från Stuttgart som 16-åring, 2011. Den numera 18-årige tysken är en stor talang som Wenger vill ge chansen att med spel på den högsta nivån. Han var med på Asien-turnén, han fick chansen att spela i Emirates Cup och han har också suttit med på bänken i inledningen av säsongen. Under föregående säsong fick han speltid i både Premier League och Champions League.

Gedion Zelalem föddes för 16 år sedan i Berlin. Familjen härstammar från Ethiopien. Hittills har han representerat Tysklands ungdomslandslag men eftersom han flyttade till Washington för sju år sedan, har han även tränat med det amerikanska ungdomslandslaget. Han upptäcktes av Arsenal för ett par år sedan och efter det har det gått snabbt. Redan under denna säsongen har han, blott 16 år, sitta på bänken i flera PL-match. Den unga tysken har gjort succé på försäsongen, men är han redo för A-lagsspel redan nu?

Så här säger Jack Wilshere om Zelalem:
- Det kommer inte ta lång tid tills han är redo. Han är så bekväm med bollen. Han är till och med en mardröm att spela emot på träningarna. Han håller undan bollen från en och skyddar den. Han må inte vara stor, men han är riktigt stark och tekniken är redan uppe på en hög nivå. Han är en framtidsman.