Medlemmar: 8858 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Korkad? Är du dum i bollen Ryan Shawcross

KRÖNIKA: You know what you are

lör 21 sep 2013 kl 18:39

Imorgon kommer Stoke City till Emirates. Mycket fokus i bortalaget hamnar på Ryan Shawcross och i hemmalaget hamnar fokus på Aaron Ramsey. Therése Hultman bjuder på krönika om detta.

27 februari 2010. - minns ni?
Jag tror det är fler än jag som fortfarande har den otäcka tacklingen på näthinnan. En ung Aaron Ramsey med benpiporna pekandes åt olika håll och en gråtande Ryan Shawcross som lämnade planen efter det röda kortet.

Resultatet av tacklingen blev nio månaders rehab för Arsenal-spelaren, som blott var 19 år vid tillfället. Ramsey fick, innan det allvarliga benbrottet, sitt stora genombrott och världen kunde se att han var en av de mest lovande spelarna på marknaden.
Ramsey har haft en lång väg tillbaka till den världstopp där han åter befinner sig. Han spelade en halvlek med Arsenals reserver i november 2010, men blev sedan utlånad till Nottingham och även en månad till Carditt, hans moderklubb.

Det har krävts mycket tålamod, hos honom själv, hos Arsene Wenger, men också hos alla Arsenal-supportar, precis som skribenten Malin Hägg skrev i sin krönika ”Att lära av sina misstag” .
Nu är han tillbaka. På riktigt. Han är lagets bästa spelare i säsongsinledningen, en komplett mittfältsgeneral. Ramsey bidrar med mycket energi till hela laget, han täcker ytor, bryter passningar, vinner boll och är till synes outtröttlig. Med sitt tvåvägsspel bidrar walesaren till en stabil defensiv och han är samtidigt den som ligger bakom många av Arsenals anfall. Ramsey slår även alla med häpnad då han nu även är en målskytt av rang.

Wenger är givetvis glad över att han hade tålamod med Aaron, när många krävde att fransmannen skulle sälja honom:
- Ärligt talat förväntade jag mig inte att han skulle göra så många mål, men han har framförallt förbättrat sitt passningsspel och teknik.
Ramsey är fortfarande ung och endast 22 år och i början av den karriär som så abrupt fick ta en paus. Tre år har det tagit att komma tillbaka efter den otäcka smällen.
- Det var otroligt tufft och jag önskar inte att någon ska behöva genomlida detsamma. Den beslutsamhet och den professionalism du behöver, alla timmar man har spenderat i gymmet, det var tufft. Men jag har tagit mig igenom det. Det har tagit längre tid än vad jag hade hoppats, men jag är glad att jag är där jag är och jag hoppas att jag kan förbättras ytterligare och fortsätta i den goda form jag nu är i.

Ryan Shawcross är inte förlåten och det kommer att höras på Emirates Stadium under söndagens match, det kommer att buas varje gång han rör bollen.
Jag satt själv på Emirates och upplevde Arsenal-Stoke i februari förra säsongen (1-0) och innan den matchen hade jag inget fokus på Shawcross. Även om jag minns skadan och har den på näthinnan, hade jag ingen tanke på det inför Stoke-matchen. Men det hade en stor del av övriga arenan, det blev jag snabbt varse. Det var ett mäktigt buande för varje gång han rörde bollen och ”Ryan Shawcross – you know what you are” ekade över hela arenan. Andra sånger sjöngs också om honom, med inte särskilt smickrande smeknamn. En kille i närheten ställde sig upp och svor över Shawcross varje gång han var i närheten av en Arsenal-spelare. Efter den matchen kan jag inte ladda inför Arsenal-Stoke utan att tänka på Ryan Shawcross.

Även om Aaron Ramsey har begravt stridsyxan och gått vidare, är det många Arsenal-supportrar som förmodligen aldrig kommer att glömma – och aldrig förlåta. Det kommer Shawcross bli varse, återigen, på söndagen. Det vet han om.
Varför Stoke-fansen också buar ut Ramsey kan man fråga sig, vad har han egentligen gjort?
Enligt Stoke-supportrar tyckte de verkligen synd om Ramsey när det hände och hoppades att han skulle bli bra. Det som har rört upp känslor handlar om att Aaron Ramsey under en lång tid vägrade att ta emot en ursäkt, de tycker att han har tyckt alltför synd om sig själv och att Shawcross har fått bära hundhuvudet.
Ramsey har sagt att det enda han fått av Shawcross är ett textmeddelande med en ursäkt. Stoke-spelaren menar att han vid ett flertal tillfällen försökte få komma och hälsa på Ramsey för att personligen framföra sin ursäkt, men blev nekad detta.

När Chris Coleman vände sig till sin lagkapten i Wales, Ramsey, för att fråga om det var okej att han plockade med Shawcross i laget, var det droppen för Stoke-supportrarna. Detta trots att Ramsey meddelade Coleman att beslutet var hans, att han har ansvaret att ta ut den trupp han tror på, men att han lämnat händelsen med Shawcross bakom sig.
Vi får hoppas att Ramseys goda form håller i sig och att han gör en ny stormatch mot Stoke imorgon.