Medlemmar: 4973 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal höll årsmöte igår.

Detta sades under AGM

fre 18 okt 2013 kl 08:59

För sjätte året i rad annordnade klubben ett ”Annual General Meeting” (AGM) på Emirates där aktieägarna fick en chans att möta hela styrelsen och ställa frågor.

Det var ett som vanligt välregisserat möte som tog plats under torsdagen på Emirates. Frågor från publiken som lämnats in i förväg ställdes och lite tid gavs åt öppen frågestund. De förväntade temat ”Wengers nya kontrakt” lös med sin frånvaro under mötet. Mycket annat var sig likt. Ivan Gazidis svarade för Kroenke när han fick den sedvanliga frågan om varför han inte träffat någon av de större supporterföreningarna. Svaret blev som vanligt att Kroenke är här idag och annars är det Ivan Gazidis jobb att föra talan inför fansen. Sir Chips Keswick höll i ordförandeklubban för första gången på ett AGM och stod för det briljanta svaret; ”Jag bryr mig inte, för då är jag antagligen död” på frågan om hur han ställde sig till VM i Quatar 2022.

Förra årets möte bjöd på en något hårdare ton på grund av det dåvarande tabelläget. Av förklarliga skäl var stämningen lite bättre i år. Den var till och med så god att den annars så tystlåtne majoritetsägaren Stan Kroenke vågade sig på ett litet inledande skämt. Eller något som kunde tolkas som ett skämt. Här följer både Stan Kroenkes och Arsene Wengers tal översatt till svenska:

Stan Kroenke:

"Det är ett nöje att vara här . Detta är mitt sjätte AGM och det känns bra att vara tillbaka. Jag uppskattar folket omvalde mig till styrelsen. Tja, var det nära ett enhälligt beslut.

Hur som helst så är det bra att vara här och jag skulle säga att vi är nöjda med utvecklingen av klubben som består av en massa saker, varav de viktigaste sker på planen. Ingen av oss här, styrelsen, fans, spelare eller Arsène är nöjda förrän vi har vunnit mästerskap och fått troféer . Vi har sagt att det om och om igen. Att uppnå detta är något vi har åtagit oss. När du försöker att bygga för att vinna, är det mycket viktigt för klubben att vara framgångsrik kommersiellt och vi är mycket nöjda med de framsteg vi har gjort inom detta område.

Vi har kommit långt, klubbens skulder har betalas av till stor del samtidigt som de kommersiella intäkterna ökar på ett tillfredsställande sätt. Till exempel det nya avtalet med Emirates som ni är medvetna om. Vi har fler erbjudanden och samarbeten på gång vilket är spännande, men ingenting kommer att bli bättre på den fronten om vi inte har framgångar på planen.

Vi (Stan Kroenke) blev efter år av erbjudanden och förhandlingar från och med andra klubbar intresserade av Arsenal på grund av traditionen och bilden av framgång som byggts upp här av ingen mindre än vår chef (Wenger).

Enligt vår uppfattning stod han för och de saker som vi värdesätter inom idrotten. Så vi är mycket glada över att vara här, och jag kunde inte vara mer hedrad att presentera vår manager Arsene Wenger."

Arsene Wenger:

"Jag vill tacka herr Hill - Wood och önskar honom mycket väl. Han var en symbol för vad Arsenal är och han respekterade traditionella värderingar samtidigt som han var framsynt. Den törsta exemplet var han anlitade mig, vilket var väldigt modig och framåttänkande.

Under den tid jag har tillbringat här, har jag alltid haft stöd av styrelsen. Jag vill också önska till Sir Chips Keswick lycka till och jag hoppas att vi kommer att ha en fantastisk tid tillsammans under de kommande månaderna.

Förra säsongen började inte på bästa sätt eftersom vi förlorade Robin van Persie, vilket skapade en hel del oro och skepsis kring laget. Ändå lyckades vi nå resultat och från november till början av maj visade vi en fantastisk mental styrka.

Vi hade två stora besvikelser i cuperna då vi för första gången på 17 åkte ut mot ett lag från de lägre divisionerna. Men i Premier League slutade vi på ett mycket starkt sätt. Från slutet av säsongen och fram till idag har vi bara förlorat en match av 26 eller 27.

Förlusten mot Aston Villa skapat en enorm uppståndelse av två enkla skäl. Först och främst var det den första matchen för säsongen och det hände i en kontext av att vi inte hade köpt någon ny spelare så folk blev lite nervösa och jag kan förstå det.

Den mentala styrkan i laget blev bättre efter att vi kom tillbaka med ett mycket positivt resultat från en svår i Turkiet tre dagar senare.

Jag skulle säga att vi har kommit ut ur en mycket lång där vi har varit begränsade ekonomiskt och har varit tvungna att vara väldigt sparsamma och försöka nå stabila resultat . Men naturligtvis har vi en enorm ambition att vinna den här ligan igen. Det är att målet för säsongen.

Jag tror fortfarande vår filosofi måste baseras på tre olika delar om vi vill nå framgång. Den första delen är att fortsätta att försvara vår spelstil, vår spelfilosofi och våra värderingar. Det kan bara göras genom att utveckla våra egna spelare. Kärnan i vårt lag måste komma från utvecklingen inom vår klubb .

Det är därför vi gör stora investeringar igen i vår ungdomsakademi. Jag tror det måste vara kärnan och styrkan i vår klubb. Om du går igenom vår trupp idag så har vi till exempel har vi utbildat Szczesny, Jenkinson, Gibbs, Wilshere, Ramsey, Chamberlain och Gnabry - alla dessa spelare har gjort sin debut i Premier League med oss. De vet hur vi vill spela, de vet hur vi vill att de ska bete sig.

Den andra delen av utvecklingen av vår klubb är scoutingverksamhet. Det betyder att spelare som är okända idag kan bli stora spelare här. Till exempel Koscielny. Innan han kom hit visste ingen om honom. Idag är han en landslagsspelare. Giroud likaså. Många människor har kommit hit och genom kvaliteten på vår coachning och vår utveckling har de blivit internationella stjärnor.

Den tredje delen av vår utveckling och ambition är att scouta och köpa erkända världsklass spelare. Den här säsongen köpte vi till exempel Özil. Du behöver givetvis inte någon scout att köpa Özil. Du behöver bara pengar!

Jag är ganska nöjd att vi har visat för er att vi inte är rädda för att spendera pengar när vi tror att spelarna har kvalitet och vi har tillgängliga medel för att göra det. Ändå skulle jag vilja säga att vår värld snabbt förändras . Varför? Eftersom Europa som kontinent blir fattigare, resten av världen blir rikare. Särskilt Asien och dessa människor investerar i europeisk fotboll.

Det innebär att utmaningen vi står inför idag är ekonomisk och vi måste vara väldigt medvetna detta.

Även om man tittar på Champions League. Innan kunde de va fyra eller fem klubbar som kunde vinna, i dag kan de va 10 . Jag kan ge exempel på omkring 10 klubbar som för tillfället har ekonomin för att vinna Champions League. Jag tror att antalet klubbar som kommer att ha stora tillgängliga medel kommer att bli ännu fler.

Det är därför jag tror att vi fortfarande måste övertyga oss om att framtiden för denna klubb kommer att förlita sig på kvaliteten på det arbete vi gör här med att utveckla våra spelare, scouting med kvalitet och naturligtvis , när det behövs, spendera de stora summorna för att köpa spelare vi behöver. Men det sist nämnda kan aldrig ligga till grund för stabiliteten i vår klubb.

Jag tror att vi har en enorm fördel i att vår klubb och dess värderingar är väl respekterade över hela världen. Vi är inte konstgjorda utan baserade på tradition. Vi är framsynta och vi ger en chans för unga spelare som förtjänar det.

Det är för mig något som är mycket viktigt att bevara. Jag reser mycket och, tro mig, vår klubb är inte bara älskad för resultaten utan även för det sätt vi försöker spela fotboll och för de kvaliteter som vår klubb alltid försvarat .

Jag tror att vår framtid är mycket positivt . Premier League är tight igen denna säsong . Vi kommer att behöva ert stöd och vi hade några stunder där på Emirates vi inte alltid känner det, men jag kan förstå det, eftersom det är upp till oss att ge er tron på att vi kan lyckas och inte tvärt om. Jag personligen är övertygad om att vi har ett lag som har den attityden och viljan att göra det .

Vi är överst i tabellen, men det är inte förrän i slutet av november som ni kommer få en mycket klarare bild av vilka lag som kommer tävla om titeln i år. När vi får alla våra spelare tillbaka så är jag övertygad om att vi har en mycket stor roll att spela i den här ligan. Jag är övertygad om att vi kommer att vara nöjda i slutet av maj.”