Medlemmar: 8835 st.

Tungt. Robert Lewandowski sänkte Arsenal i slutet av matchen.

Tung förlust för Arsenal i CL

ons 23 okt 2013 kl 01:02

Arsenal var på väg att bryta ner Dortmund. Då kontrade Robert Lewandowski in segermålet för tyskarna i matchens slutskede.

Dortmund som så sent som i maj spelade final i Champions League stod för Arsenals motstånd under tisdagskvällen. Det var dags för den tredje omgången i Grupp F. The Gunners stod innan matchen som ensam ledare i gruppen med sex inspelade poäng mot Dortmunds tre på delad andra plats. Detta skulle bli det första riktiga testet för Wengers mannar som den senaste tiden har visat upp spel av den absoluta världsklassen. Dortmund med sitt hotande omställningsspel skulle även visa sig bli oerhört tufft i matchen. Tyskarna tog ledningen i den sextonde minuten genom Henrikh Mkhitaryan men tack vare en härlig kvittering från Olivier Giroud var resultatet utjämnat i paus. Robert Lewandowski skulle i matchens slutskede frälsa gästerna med ett bra volleyavslut efter en snabb omställning.

Dortmund öppnade matchen starkt och tog snabbt tag i taktpinnen både på planen och på läktarna, där man under större delen utav matchen var dominanta. Innan Arsenal hann skpa ett riktigt målchansläge skulle man ha haft flera avslut och även tagit ledningen. Mats Hummels och Grosskreutz hade båda varsinna avslutslägen där man sköt över och Marco Reus hade ett avslut mot den bortre stolpen som gick förbi Wojciech Szczesny men bollen smet strax utanför. Det öppnande målet för gästerna skulle dock som sagt komma och det redan efter sexton minuters spel.

Arsenal vann boll precis utanför eget straffområde och den hamnade hos Aaron Ramsey. Walesarens val av lösa situationen blev att genom dribblingar försöka ta sig ur faran men Marco Reus var snabbt där och bröt bollen till Lewandowski. Anfallaren höll i bollen innan han släppte vidare den i sidled till Henrikh Mkhitaryan som valde att gå på ett pressat avslut mot det högra hörnet. Detta blev väldigt lyckat och tyskarna hade fått en drömöppning i matchen samtidigt som Arsenal hamnade i en situation man inte är vanan vid för tillfället.

The Gunners svarade med att driva upp tempot rejält i matchen och man förbättrade sitt spel och hittade flera bra kombinationer över banan. Olivier Giroud blev fälld precis utanför straffområdeslinjen bara minuter senare, men den resulterande frisparken var helt utan resultat. Den första riktigt farliga målchansen som Arsenal skapade i matchen kom först i den 37:e minuten då Tomas Rosicky fick en andraboll till sig precis utanför straffområde och med fin teknik lyckades han få på ett pressat avslut. Skottet gick mot den vänstra stolpen och förbi målvakten men på linjen fanns Mats Hummels som lyckades få undan bollen.

Ett par minuter senare skulle ändå turen ligga hos Arsenal då man lyckades kvittera. Bacary Sagna skickade in ett inlägg från höger som keepern, Weidenfeller och Neven Subotic hade stora problem med. Det hela slutade i att bollen gick rakt upp i luften och sedan landade mitt framför Olivier Giroud som med öppet mål från någon meter kunde trycka in 1-1. Laget och hela Emirates Stadium vaknade till liv. Plötsligt var man i framsätet och under få minutrarna som återstod utav den första halvleken pressade man ner tyskarna i banan och med lite flyt på något kombinationsspel kunde man ha kommit igenom och fått göra ett ledningsmål.

Den andra halvleken inleddes på ett liknande sätt som den andra avslutades även om Dortmund nu var lite mer utvilade och skapade en del på egen hand också. Arsenal tvingades dock till ett tidigt byte då Jack Wilshere inte lyckades löpa bort smärtorna kring hälsenan som ahn ådrog sig under den första halvleken och tvingades alltså utgå. In i hans ställe kom Santi Cazorla och han skulle vara den som fick matchens nästa rejäla målchans efter en timmes spel. Mesut Özil och Aaron Ramsey kombinerade bra med varandra på högerkanten innan man hittade fram till Cazorla med en passning snett bakåt. Den lilla spanjoren gick på ett direkt avslut som det var bra kraft i men riktningen var några centimeter fel och gick rakt på kryssribban och ut.

Pulsen inne på Ashburton Grove höjdes nu allt mer eftersom det var hemmalaget som låg på och hade mycket boll på offensiv planhalva. Dortmund fick under långa stunder jobba hårt i försvarsspelet och vissa utav deras spelare började nästan gå på knäna. Trots massivt spelövertag lyckades man knappt ta sig fram till mål och skapa några riktiga lägen, samtidigt lyckades inte heller tyskarna göra det på sina omställningar heller. Att Arsenal inte lyckades få ut någonting av det bollinnehav man hade skulle snart straffa sig och i den 82:a minuten var Dortmund tillbaka i ledningen.

Efter ett individuellt misstag i Arsenal i början på den offensiva planhalvan ställde gästerna om snabbt på klassisk manér. Kevin Grosskreutz stormade fram längs högerkanten och Kieran Gibbs han inte riktigt med och täcka av i försvarsspelet. Han tog sig ner till kanten av offensivt straffområde där han svepte in ett inlägg mot den bortre ytan i straffområdet där ingen mindre än Robert Lewandowski kom inlöpandes och honom ska man inte släppa i sådana situationer. Polacken kunde behärskat och med klass sätta dit 2-1 på volley bakom Wojciech Szczesny och sedan springa ut och fira med de 3000 gästande supportrarna.

Trots att det återstod lite mindre än tio minuter utav matchen lyckades man aldrig komma med något riktigt svar från Arsenals sida trots att amn gärna hade velat se en rejäl forsering framåt. Dortmund kunde rätt så enkelt spela av matchen och räkna in sin andra trepoängare i gruppen. Samtidigt vann även Napoli sin match mot Marseille vilket betyder att de precis som Dortmund går upp på sex poäng tillsammans med Arsenal. Som ni märker har gruppen öppnats upp rejält och med tanke på att Arsenal har Dortmund på bortaplan i nästa omgång ser det kanske inte lika självklart och ljust ut som det gjorde innan dagens match.

Innan resan till Tyskland väntar dock tre viktiga matcher hemma i England. På lördag gästar man Selhurst Park för möte med Crystal Palace i Premier League, sedan har man Chelsea hemma i ligacupens fjärde omgång innan man tar emot Liverpool i ligan.