Medlemmar: 8836 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Vad kan Wenger få ut av den nya statistiken?

Krönika: Ett kliv in i framtiden

tor 24 okt 2013 kl 17:40

Vad innebär Arsenals nya Data Management-initiativ? Malin Hägg funderar i sin torsdagskrönika över detta.

Förra veckan var det dags för Arsenals årsstämma som blev en ganska lugn affär. I alla fall om man tittar på hur det sett ut tidigare år. Men så är det ju mycket lättare att vara lugn när resultaten går vår väg och man leder ligan. Det är knappast överraskande.
Det finns många bra rapporter kring vad som sades på mötet och många av er har säkert redan läst på, så jag ska försöka undvika att repetera mig.
Det finns dock en sak som jag fastnade vid.

En av de första frågorna som ställdes var kring det amerikanska Data Management-företag som Arsenal har förvärvat. Gazidis citeras: ”Vi måste vara bäst på att scouta, utveckla spelare, utveckla vår prestationsförmåga och analysera våra resultat. Att analysera ger oss tyngd att fatta beslut.”
Gazidis gjorde det klart att vi vill vara en klubb som ligger i framkant inom alla områden, och det här steget kan hjälpa oss med det.
Alla professionella klubbar använder sig av statistik och analyser för att utvärdera hur spelarna presterar. Det finns till exempel många ställen man kan få fram statistik över hur långt spelare har sprungit, hur deras passningsstatistik är och så vidare. Vi kan till och med få den informationen under matchen nu, oftast i samband med att en spelare blir utbytt.

Analyser av det här slaget är på väg att bli mer och mer sofistikerade och USA är ledande inom det området. Arsenal har redan i dag ett nära samarbete med Kroenkes andra klubbar som på flera sätt använder sig av dessa program.
Redan för två år sedan genomfördes en analys av marknaden som alltså i det långa loppet ledde till man beslutade sig för att förvärva det här företaget. Gazidis hävdade också att det här skulle betyda att Arsenal är en ledande klubb inom just spelaranalyser.

Jag tycker att det här är väldigt spännande och ett mycket intressant steg för Arsenal att ta.
Dagens vs framtidens analysverktyg Som vi har varit inne på tidigare så arbetar klubbarna redan i dag med att analysera hur spelarna rör sig under en match, hur många passningar, vilka löpningar och så vidare. Det är statistik och information som är ganska lätt att få tag på – till och med för oss supportrar.
Enligt 7amkickoff (välkänd i Arsenalkretsar) som kan det här med statistik så tar det här företaget det hela lite längre.

Exemplet som han använder för att förklara är den passning som Özil gör i matchen mot WBA som i slutändan leder till Jacks mål. Enkel statistik att plocka fram är vem som gör målet (Jack) och vem som får assisten (Rosicky) men djupgående information om passningarna där innan (Özil till Giroud till Rosicky till Jack) finns inte så mycket information om.
De registreras såklart men det här systemet gör mycket mer än så. Det kan alltså enligt uppgift beräkna hur svår Özils passning till Giroud egentligen är, baserad på saker som hur många och hur nära motståndarna är, avstånd från medspelaren som får passningen samt hur hårt slagen den är och hur han slår den.

Dessutom kan den mäta saker som hur viktig en passning är. Det är inte alltid som den sista passen (Rosicky till Jack) är den som är viktigast – utan anfallet kan börja så mycket tidigare.
I just den här situationen är det Özil som påbörjar hela anfallet i och med att han först gör tacklingen som vinner honom bollen, spelar ut bollen på kanten för att skapa utrymme till sig själv, tar löpningen och lyckas passa den vidare till Giroud som sedan kan skicka den till Rosicky som får den till Jack.
Mål.

Att kunna pinpointa en situation på det här sättet är mycket värt för en fotbollsklubb. Att Arsenal nu har tagit beslutet att förvärva ett sådant här företag är mycket intressant. Det innebär att man har mycket större frihet att påverka hur systemet utvecklas jämfört om man bara har en licens att nyttja ett visst system.
Gazidis har en poäng i att Arsenal i och med detta ger sig in i en ny värld som verkligen har möjligheten att ge dem ett försprång jämte sina konkurrenter.

Vad betyder detta för Arsenal? Det är givetvis lite väl tidigt att spekulera i men det är onekligen spännande. Det betyder att man har tillgång till ett analysverktyg som man kan anpassa och utveckla precis som man vill.
Det bör ge oss ett visst försprång när det kommer till våra konkurrenter då vi dessutom har valet att inte ”dela med oss” av något som vi inte vill dela med oss av.
Dessutom är det en möjlighet att få in extra inkomster då vi har möjligheten att sälja licenser att använda systeme om vi skulle vilja.
Det känns som ett spännande steg att ta för Arsenal Football Club och det vore intressant att höra ännu mer om det. Någonstans känns detta som en väldigt ”Arsene Wengersk” sak att bli involverad i – och kanske tar han nu nästa steg för att ytterligare utveckla sättet man arbetar med fotboll på.