Medlemmar: 8830 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ska Arsenal kunna ta de viktiga poängen nere i Dortmund?

Inför Dortmund – Arsenal

tis 5 nov 2013 kl 22:24

Gruppspelet Champions Leagues går in i sin andra fas och för Arsenal är det returmötet borta mot Borussia Dortmund som gäller på onsdagskvällen.

Avgörandet i Champions Leagues gruppspel närmar sig i och med att returmötena börjar spelas denna vecka. Den så kallade Dödens Grupp med Arsenal, Borussia Dortmund, Napoli och Marseille har levt upp till alla förväntningar och ser ut att komma bjuda på en rafflande upplösning. De tre förstnämnda lagen har alla 6 poäng och en målskillnad som spänner sig mellan 0 och +3. Ett av lagen har den till synes största nackdelen av att ha båda sina bortamatcher mot huvudkonkurrenterna kvar. Den klubben är Arsenal.

När lagen senast möttes fick åskådarna se en taktisk kamp mellan Klopp och Wenger. Det var en tight match på Emirates som lika väl kunde ha slutat med delad poäng. Istället valde Arsenal att i slutet av matchen satsa allt på ett kort och gå för vinst mot ett slutkört motstånd. Ett tag såg det ut att kunna gå vägen för The Gunners. Men så hände det. En tappad boll i anfallet. Misslyckandet att ta tillbaka den. Den snabba omställningspassen från Dortmund. Arsenalspelare som lunkade tillbaka. Lunkade, istället för att göra allt i sin makt för att ta rygg på Lewandowski och gänget som såg chansen och rusade framåt.  Fem-mot-tre-läget var ett faktum. Segermålet likaså.

Wenger hade med allra största sannolikhet använt ett liknande exempel i sin taktiska genomgång inför matchen och poängterat hur fruktansvärt viktigt det var att inte låta Dortmund få en sådan chans. Och av matchen att döma hade Klopp gjort likadant, fast åt andra hållet då.

Sedan dess har Arsenal spelat tre matcher. Två vinster i ligan mot Crystal Palace och Liverpool och en förlust mot Chelsea i cupen. Prestationerna i dessa tre matcher har inte varit direkt jämförbara. Mot Crystal Palace var det ett halvtaggat Gunners som gjorde precis vad som behövdes, knappast mer, för att vinna. Mot Chelsea fick en oinspirerad b-uppställning stryk med 0-2 utan att verka gräma sig allt för mycket. Men när det väl gällde mot Liverpool i lördags visade Arsenal vad man gick för och tystade ligans hetaste anfallspar med bravur samtidigt som man totalt ägde hela motståndet under stora delar av matchen. Förmågan att slå på koncentrationen kommer att behövas mot Dortmund då det precis som i matchen på Emirates mycket väl kan komma att handla om det egna lagets förmåga att inte göra de där förargliga misstagen.

Under tisdagens presskonferens inför matchen bekräftar Wenger detta. ”Vi gick för vinsten av den enkla anledningen att vi inte ville nöja oss med ett lika- resultat. Då åkte vi på kontringen och förlorade istället. Arsenal och Dortmund spelar en positiv fotboll och kommer båda spela för att vinna imorgon.” Olivier Giroud, som även var med på presskonferensen, sa att det kommer handla om självsäkerhet och koncentration.

Dortmund har sedan senaste mötet med Arsenal vunnit båda sina matcher mot Shalke 04 med 3-1 och mot Stutgart med 6-1, där Lewandowski stod för ett hat-trick. Man ligger tvåa i Bundesliga, en poäng efter Bayern. Dortmundtränaren Jürgen Klopp sa under sin presskonferens att ”Arsenal kommer bara att vinna om vi låter dem”.

Mycket tyder på att det kommer bli en liknande tillställning som på Emirates där båda lagen kommer göra allt för att inte släppa till. Ett lika- resultat skulle det betyda att gruppen fortfarande var vidöppen, men medan Napoli med stor sannolikhet kommer ta samtliga poäng mot Marseille kommer det bli extra viktigt för antingen Arsenal eller Dortmund att genom denna match skaffa sig ett försprång på den andre. Vad som behövs är en 100%-ig insats av de röda från London för att få något med sig i den här matchen. Något som kan komma att betyda väldigt, väldigt mycket när poängen ska räknas samman den 11 december.

Skadeläget

Arsenal:
Både Gnarby och Gibbs som varit osäkra inför matchen finns med i truppen som kan spela matchen. Jack Wilshere har inte rest med laget till Tyskland. Han kommer att genomgå tester under torsdagen för att se om han kommer att kunna spela på söndag igen. Walcott och Flamini är inte redo för matchen mot Dortmund, men kan vara aktuella för matchen mot United på söndag. Chamberlain, Podolski, Diaby och Sanogo är fortfarande skadade.

Borussia Dortmund
Klopp ska ha hela elvan som startade mot Arsenal sist redo för spel, med en liten brasklapp för Hummels som enligt tränaren är 97,5% säker för en startplats.

Troliga startelvor

Arsenal

Wojicech Szczesny
Bacary Sagna - Per Mertesacker - Laurent Koscielny - Kieran Gibbs
Mikel Arteta - Aaron Ramsey
Tomas Rosicky- Mesut Özil - Santi Cazorla
Olivier Giroud

Borussia Dortmund

Roman Weidenfeller
Kevin Großkreutz - Neven Subotic - Sokratis - Erik Durm
Sven Bender - Nuri Sahin
Pierre-Emerick Aubameyang - Henrikh Mkhitaryan - Marco Reus
Robert Lewandowski