Medlemmar: 4439 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mesut Özil gjorde viktigt mål mot Everton

Arsenal kryssade mot Everton

sön 8 dec 2013 kl 21:55

När Everton under söndagskvällen gästade Emirates Stadium bjöds det upp till underhållande fotboll. Matchen slutade 1-1 efter två mål i matchens slutskede. Arsenal leder nu ligan med fem poängs marginal.

Everton kom till London med enormt självförtroende efter att man besegrat Manchester United på bortaplan i veckan. Detta märktes tydligt i inledningen av dagens match då gästerna från Liverpool satte en direkt prägel på matchen och styrde spelet. Arsenal blev tillbakapressade men jobbade sig in i matchen efterhand. Den första halvleken var enormt händelserik men skulle bli mållös. Under den andra halvleken bjöds det inte upp till lika bra spel men mål skulle det bli i alla fall. Mesut Özil gav Arsenal ledningen med tio minuter kvar att spela men tyvärr lyckades man inte hålla det matchen ut. Gerard Deulofeu kvitterade endast fyra minuter efter öppningsmålet och om man ser till matchen som helhet var det rättvist.

Första halvlek

Det var alltså Everton som tog tag i taktpinnen direkt efter avspark och flyttade fram laget i banan både när man hade bollen och när man tappade den. Romelu Lukaku ställde till problem för Arsenals backlinje med sin råa styrka samtidigt som Ross Barkley var en drivande motor bakom honom. The Gunners hade det svårt att komma in i matchen och när man väl fick tag i bollen så lyckades man inte ta sig förbi Evertsons tighta försvar eller så slarvade man bort bollen med dåligt passningsspel. Detta möte var mellan de två som kanske har den bästa formen i ligan just nu men The Gunners såg inte ut att vara ligaledare med det spelet man visade upp första kvarten.

Det skulle dröja fram tills strax innan trettio minuter var spelade som Arsenal skapade ett riktigt bra anfall och tog sig igenom. Kieran Gibbs tog sig igenom med bollen via mittfältet och serverade en pass över till den andra ytterbacken, Carl Jenkinson som passade vidare till Santi Cazorla som i sin tur skickade in bollen i boxen. Gibbs hade fortsatt sin löpning och var en fotlängd från att nå fram till bollen och kunna sätta öppningsmålet men bollen rann förbi och ut till inspark.

Lukaku gick strax därefter på ett avslut som blev misslyckat och som nästan istället blev till en bra pass för Kevin Mirallas men han hann inte riktigt ikapp bollen som rullade någon meter framför mållinjen. Arsenal skulle sedan ta över och komma in i en fantastisk period precis innan paus. Man satte rejäl press på Everton och rullade runt bollen utanför deras straffområde. Ramsey satte en fin genomskärare till Giroud som blev friställd, men Tim Howard var snabbt ute och räddade upp det för The Baggies. En liknande situation uppstod bara någon minut senare då Özil tog sig in från högerkanten och sedan hittade Giroud som skarvade vidare till en fristående Ramsey men återigen var Howard med på noterna och styrde undan bollen.

Andra halvlek

Starten av den andra halvleken fortsatte i Arsenals tecken och främst drivande var Cazorla och Özil. Det första läget var de båda inblandade i då tysken lyfte in ett inlägg mot den bortre delen av straffområdet där Wilshere befann sig. Han touchade bollen in i banan till Cazorla som tvingades avsluta med huvudet och bollen gick rakt i famnen på Howard. Spelet hade Arsenal kontroll på och optimismen steg inne bland folket på Emirates. Samtidigt var inte Everton ofarliga heller och var snabba att ta tillvara på de misstag som The Gunners bjöd på. Szczesny tvingades till en bra räddning när Pienaar fick öppet skottläge strax utanför straffområdet efter missförstånd mellan Arteta och Wilshere.

Arsenal hade höjt sig betydligt överlag om man jämför med den första halvleken men spelet var som sagt utjämnat och spelet svängde fortsatt fram och tillbaka. I den 68:e minuten valde Wenger att göra ett trippelbyte! In kom Walcott, Rosicky och Flamini samtidigt som Wilshere, Ramsey och Cazorla utgick. Detta skulle sätta extra fart i maskineriet och kreativiteten i laget växte. Tiden började dock rinna ur händerna på de och Everton skapade även sina farligheter som när Koscielny tvingades blocka ett farligt skott från Kevin Mirallas. Sylvain Distin hade även en farlig nick som gick över från när håll för gästerna.

Trots det skulle det bli Arsenal som tillslut, i den 80:e minuten, gjorde matchens första mål. Tomas Rosicky smekte in ett högt inlägg till Theo Walcott som nickade ned bollen mot Olivier Giroud. Fransmannen sparkade hål i luften och missade bollen men turligt nog hamnade den hos Özil som tryckte upp den i nättaket. Tyvärr skulle man alltså inte klara av att hålla ledningen länge, endast fyra minuter för att vara exakt. Deulofeu fick bollen till höger i offensivt straffområde och fintade ner Gibbs lite innan han smällde till med ett klassavslut som gick i en båge över Szczesny.

Båda lagen hade varsitt farligt läge efter det att vinna matchen och sista ordet i matchen fick Giroud. Anfallaren tog ner en andraboll som damp ner utanför straffområdet, tog en extra touch innan han gick på ett mäktigt avslut som var hårt och gick klockrent i kryssribban men studsade tyvärr rakt ut. Domaren, Howard Webb blåste strax därefter för fulltid och med tanke på spelet som helhet var det ett rättvist resultat sett med båda lagens ögon.