Medlemmar: 8804 st.

Arsenal hade ingen roligt eftermiddag i Manchester trots att man gjorde tre mål.

Arsenal föll tungt i toppmötet

lör 14 dec 2013 kl 23:36

Tre mål räckte inte mot hemmastarka Manchester City. Arsenal behåller dock förstaplatsen i ligan, trots tre tappade poäng mot toppkonkurrenten.

Förväntningarna var skyhöga innan avspark på Etihad Stadium i Manchester. Ligans starkaste hemmaoffensiv mot ligans starkaste bortaförsvar. Manchester City mot Arsenal. Ettan mot fyran. Ingen visste med säkerhet vad som väntade när domaren blåste igång matchen.

City tog Initiativet till en början och efter första fyra minuterna fick de till tre hörnor och en frispark på Arsenals planhalva. Citypressen fortsatte och det tog nästan 10 minuter innan Arsenal lyckades behålla bollen i mer än två passningar på offensiv planhalva.
Arsenal började visa tendenser till att få igång spelet. Walcotts såg ut att vara sugen på spel efter sin långa skadeperiod och försökte flera gånger visa sig i utrymmet bakom Citybackarna och till slut fick fram en hörna som inte ledde till något. Minuten senare slog Walcott ett bra inlägg innanför straffområdeslinjen som nådde en helt fristående Wilshere som tyvärr tokmissade i ansatsen och sköt en bra bit utanför.

Precis när det kändes som att Arsenal började koppla greppet om spelet fick City en hörna. Demichelis nådde högst på första stolpen och skarvade bollen bort mot andra stolpen till en fri Agüero som inte visade några tvivel utan säkert dunkade in ledningsbollen på volly förbi Szczesny. 1-0 till hemmalaget kom lite som en kalldusch.

Arsenal skakade av sig händelsen och fortsatte att försöka etablera spel på mittfältet. City vägde dock i de flesta närkamper lite tyngre och vann flera dueller. Kompany som nyligen kommit tillbaka efter skada visade sig från sin bästa sida med en superbrytning som till slut resulterade i en lurig instickare till Negredo som precis missade målet.

I 30:e minuten var det dock dags för Arsenal att gå vinnande ur en närkamp på mitten. Ramsey satte stopp för en framåtrusande Yaya Toure och drev bollen mot Citys straffområde. På vänsterkanten fanns en fri Mesut Özil som fick bollen. Özil tittade upp och spelade till slut bollen snett tillbaka till Walcott som trots en halvdålig träff såg till att bollen, via Demichelis huvud, letade sig in i bortre hörnet. Det var kvitterat på Etihad och Arsenal var tillbaka i matchen!

Det tog City bara åtta minuter att sätta sig i förarsätet igen. Yaya Toure hittade en omarkerad Zabaleta på högerflanken som la in bollen längst marken till en framrusande Negredo som lyckades stöta in 2-1-målet i kamp med Koscielny. Kos ställer sig direkt upp efter närkampen men faller strax ner igen. Sjukvårdsteamet rusade in och fransmannen fick till slut bäras ut på bår. För tillfället var det oklart exakt vad det var som hänt. Ansiktsuttrycken på stabsfolket tydde på att det var riktigt illa. Wenger tvingades göra sitt första byte och Vermaelen fick kliva på. Båda lagen avslutade halvleken med fick varsin chans innan domaren blåste för halvtidsvila.

Det tog bara fem minuter innan Flamini gav motståndarna en gratischans efter att helt ha missbedömt en pass från Özil på egen planhalva. Fransmannen halkade till på något konstigt sätt och gav Fenardinho både tid och utrymme med bollen. Han drev den framåt några meter innan han avlossade ett hårt skott som seglade in höger om Szczesny. 3-1 till City.

De följande 10 minuterna ser det ut som om City backar hem och ger Arsenal allt mer utrymme att föra spelet. Giroud misslyckas att få bollen på mål eller fram till en fri Ramsey i mitten på ett inlägg från Sagna. Minuten senare får fransmannen en ny chans, men nickar utanför. I den 58:e minuten hindrar Zabaleta bollen med armen från att nå fram till en fri Walcott. Ingen reaktion från domarstaben trots vilda protester från Arsenalspelarna.

Arsenal fortsätter att styra det mesta av spelet tills man till slut får utdelning genom ännu ett Walcottmål. Ramsey lyfter bollen över Citys backar fram till Walcott som dundrar in den precis under Pantilimons ribba.

Det kändes som Arsenal var tillbaka i matchen, men icke. Det tog dock bara fyra minuter för inbytte Navas att hitta en fri David Silva i Arsenals straffområde som distinkt skarvade in Citys fjärde mål för dagen.

Minuten senare hade Giroud en boll i mål, men blev avblåst för offside. Wenger försökte sätta in extra fart i anfallet genom att ta ut Flamini och sätta in Gnarby på kanten medan Wilshere gick ner på mitten. Fyra minuter senare byttes även Bendtner istället för Giroud.

Arsenal försöker driva på, men blir gång på gång påminnda om att de för dagen inte har mycket att sätta emot på mittfältet. Gång på gång förlorar man bollen och lyckas inte vinna tillbaka den en ända gång. I 87:e minuten händer precis detta och Fenardinho finner sig i ett nästan identiskt läge som när han gjorde sitt tidigare mål. Brassen tvekar inte och sätter sitt andra för matchen. 5-2 och det känns mer eller mindre som om matchen är avgjord.

Arsenal sprattlar till i de sista minuterna. Arsenal får ännu ett mål (Bendtner) bortdömt för offside. Walcott får en hård frispark räddad och till slut sätter Mertesacker i 93:e minuten reduceringen till 5-3 med pannan.
Men då är det för sent. Och precis som vid övriga Arsenal mål svarar City direkt genom att få Millner fälld i straffområdet och Toure som dunkar in sexan på straff.

Det var en märklig match på många sätt. Även om Arsenal lyckas göra fler mål på Citys hemmaplan än övriga lag lyckats göra på hela säsongen så vinner man ändå inte. Det var på mittfältet som Arsenal förlora matchen. Citys spelare var allt för tuffa och ihärdiga att vinna bollen och bryta uppspelen. Det som annars har funkat så bra under säsongen fungerade idag inte alls. Alternativen var för få i uppspelen och allt för få jobbade tillbaka när man förlorat bollen. Roligt att se att Walcott inte förlorat målsiktet allt för mycket. Men inte lika roligt att se att avståndet ner till Chealsea efter lördagens omgång bara är två poäng och tre till City.