Medlemmar: 6225 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Walcott firar från båren.

Arsenal besegrade Tottenham i FA-cupderbyt

sön 5 jan 2014 kl 13:50

Hemmalaget stod för en mycket bra insats när Tottenham besegrades med 2-0. Därmed avancerar Arsenal till FA-cupens fjärde omgång.

Det var två formstarka men även skadedrabbade lag som klev ut på Emirates Stadium på lördagskvällen. Arsenal tog längsta strået då man vann med 2-0 efter mål av Santi Det var två formstarka men även skadedrabbade lag som klev ut på Emirates Stadium på lördagskvällen. Stämningen var på topp inne på Emirates när Arsenal tog emot Tottenham i den tredje omgången av FA-cupen. Wenger valde att göra fyra ändringar i den elva som startade mot Cardiff i veckan. Szczesny fick vila till förmån för landsmannen Fabiański och Vermaelen ersatte Mertesacker. Även Gnabry och Rosicky fick chansen från start. Då Podolski blev förpassad till bänken fick Walcott rollen som central anfallare. Tottenham ställde i stort sett upp med samma elva som bortaslog Manchester United tidigare i veckan. Enda förändringen var att Bentaleb ersatte Capoue på centralt mittfällt.

Första halvlek

Matchen började något trevande från bägge lagen. Men trots brist på ordentligt anfallsspel fick bortalaget redan efter nio minuters spel en jättechans att ta ledning. Efter slarv av Sagna fick Eriksen ett friläge men danskens avslut gick rakt på Fabiański. Hemmalaget ville inte vara sämre utan strax därefter ställde Arsenal om blixtsnabbt och Walcott avlossade ett lurigt skott som tvingade Lloris till en bra räddning. Matchen hade nu vaknat till liv på riktigt.

Arsenal kopplade greppet om matchen mer och mer. Det numerära övertaget trion Wilshere, Arteta och Rosicky fick på centralt mittfält mot Dembele och Bentaleb blev rejält märkbart och hemmalaget kunde kontrollera bollinnehavet relativ enkelt. Arsenal visade prov på fin rörlighet och snabbt passningsspel och kom till flera bra målchanser. Både Walcott och Gnabry, som stod för en mycket imponerande insatts, hade avslut som smet strax utanför.

Tottenhams presspel lyckades inte störa ett bollskickligt Arsenal och bortalaget hade det även förvånansvärt svårt att få ingång sitt anfallsspel. Arsenal stängde alla ytor centralt i banan vilket ofta resulterade i att mittbackarna sökte Adebayor och Soldado med långa uppspel som oftast var mindre lyckade. Det här var helt klart Arsenals halvlek. I den 32:a minuten drev Gnabry framåt mot straffområdet. Walcott begav sig av på en diagonallöpning och drog med sig försvararna vilket öppnade upp för Gnabry att frispela Cazorla som dundrade in 1-0 med vänstern.

Målet tryckte tillbaka Tottenham ännu längre ner i banan och Arsenal gick för att öka på sin ledning. Både Walcott och Sagna hotade på fasta situationer men första halvlek slutade 1-0. Hemmalaget stod för en mycket bra första halvlek och ledde välförtjänt.

Andra halvlek

I halvtid valde Wenger att plocka ut varnade Vermaelen och in kom istället Mertesacker. Annars var lagen oförändrade när Mark Clattenburg blåste igång den andra halvleken. Inledningsvis såg det ut som bortalaget hade planer på att jobba sig tillbaka in i matchen när de visade upp en något mer frejdig offensiv. Men den mattades ganska snabbt av och Arsenal tog tillbaka taktpinnen.

Efter en timmes spel kunde Gnabry frispela Walcott som rundade Lloris men engelsmannen kom ur vinkel och avslutet gick strax utanför. Bara ett par minuter senare utökade dock Arsenal ledningen. Rosicky var på hugget när Rose drällde med bollen som siste man. Tjecken snodde åt sig bollen och kunde fri chippa bollen över en chanslös Lloris. 2-0 Arsenal och Emirates Stadium kokade! Nu var Tottenham tvungna att svara och de försökte att trycka på offensivt. Men Arsenals försvar, som har sett oförskämt bra ut den senaste tiden, stod emot riktigt bra och bortalaget hade det fortsatt svårt att skapa några farligheter. Dembele testade att skjuta från distans men mycket mer än så blev det inte.

Wenger valde i slutskedet av matchen att byta in ett par pigga ben på mittfältet. Flamini och Özil byttes in och ut gick Wilshere och Arteta. Med nio minuter kvar av ordinarie tid var tyvärr Walcott tvungen att lämna planen på bår. Tråkigt för engelsmannen som visat god form. Förhoppningsvis blir det ingen långvarig frånvaro. I och med skadan på Walcott fick Arsenal avsluta matchen med tio man men hemmalaget fortsatte att visa upp lysande försvarsspel och matchen slutade 2-0.

Arsenal stod för en riktigt bra match. Första halvlek dominerade man fullständigt och efter 2-0 målet i den andra halvleken backade man hem något och hade full kontroll matchen igenom. Försvarslinjen fortsatte att imponera och mittfältet gjorde det riktigt jobbigt för Tottenham centralt i banan. Arteta stod för mycket bra insats i det tysta och länkade samman försvar och anfall på ett utmärkt sätt. Offensiven visade prov på kreativitet och rörlighet och den unge Gnabry imponerade. The Gunners avslutade en intensiv period av säsongen med tätt matchande på bästa möjliga vis. Nu får spelarna en chans att återhämta sig ett tag tills matchen mot Aston Villa den 13 januari.