Medlemmar: 8889 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Vad har Wenger för planer i januari?

Krönika: Ett ovanligt januarifönster

tis 7 jan 2014 kl 14:58

Hur ska Arsenal agera på transferfönstret i januari? I den här krönikan funderar Mattias Håman över om det här fönstret är mer ovisst än tidigare upplagor.

Julian Draxler, Pedro Rodriguez, Berbatov och Diego Costa. De är alla välkända fotbollsspelare på den internationella scenen - och de har alla blivit placerade i Arsenal så här långt i januari. Den sistnämnde är den spelare som kanske till och med allra flitigast placerats i London som ett komplement till Oliver Giroud och i viss mån skadade Nicklas Bendtner.

Inte lär ryktena heller bli färre med tanke på nyheterna om Theo Walcotts skadade knä som håller honom borta minst ett halvår framöver. Ska han ersättas rakt av eller finns kompetensen i den befintliga truppen? Vad kan kostnaden bli av att inte agera på marknaden? Resonerar Wenger annorlunda det här fönstret gentemot tidigare upplagor?

Frågorna som kan ställas är många, men än så länge är de obesvarade. Vad Wenger lärde oss den andra september 2013 är att han inte är rädd att öppna plånboken om rätt spelare blir tillgänglig på marknaden under de rätta omständigheterna.

För Arsenal handlar det om att fatta rätt strategiska beslut. Det handlar även om att göra bedömningar i olika situationer som i slutändan ska leda till en bra slutprodukt. Till hjälp har klubben ett januari-fönster att kunna agera i; ett januari som är mer ovisst än någonsin tidigare av olika anledningar.

Det handlar alltid om att ställa sig frågor innan ett potentiellt köp, oavsett marknad och situation. Finns kompetensen i de egna leden, organisationen - eller behövs en rekrytering externt för att förstärka och komplettera det befintliga? Situationen med Wenger och hans Arsenal i januari månad är inget undantag.

Redan förra fönstret stod det klart att Arsenal hade intensifierat jakten på en anfallare av högsta klass. Såväl välkända twittrare som supportrar var också under ett skede helt övertygade om att den dåvarande Real Madrid stjärnan Gonzalo Higuain var klar för Arsenal. Allt som saknades var en liten underskrift. Vi som följde klubben under sommaren känner till historien vid det här laget. Vi känner även till att situationen i Arsenal inte förändrats sedan dess, för ryktena om anfallare till Arsenal är tillbaka i och med januari månads ingång. Den väsentliga skillnaden gentemot september är bara att truppen blivit än tunnare, speciellt på anfallssidan, ju längre säsongen fortlöpt. Klubben befinner sig i en situation där det handlar om att fatta rätt strategiska beslut för att kunna konkurrera på planen det kommande halvåret.

Med tanke på Nicklas Bendtners och Theo Walcotts skador har alternativen blivit allt färre längst fram i lagbygget. Numera finns bara Lukas Podolski som komplement till Oliver Giroud och det är enligt många inte tillräckligt för att utmana om titlar fram till sommaren. Däremot finns rykten så det blir över. Ett sådant kommer från Spanien i den kungliga huvudstaden Madrid.

Diego Costa är namnet. Han är spelaren som tagit stora kliv den här säsongen och öst in mål från sin anfallsposition. Det här är en spelare som ryktats flitigt till Arsenal under en tid. Frågan är bara hur troligt det egentligen är att klubben återigen öppnar plånboken för att värva en spelare som Diego Costa i januari? I augusti 2013 hade jag aldrig kunnat tro på det,  men i och med värvningen av Mesut Özil i september är det omöjligt att inte ta den här typen av rykten på allvar. Wenger har skickat signaler till fotbollsvärlden tidigare, både externt men även inom Arsenals organisation, att om rätt spelare finns tillgänglig så kommer han agera för att ro värvningen i hamn. I Costas fall är det känt att han har en utköpsklausul i kontraktet på runda slängar 32 miljoner pund. Med tanke på hans prestationer för sitt Atletico Madrid den här säsongen borde flera klubbar vara intresserade - inte bara Arsenal. Samtidigt ska sägas att Costa för många är något av en osportslig spelare sett till gester och allmänt beteende på planen. Frågan är om det skulle kunna få Arsenal att backa från en eventuell affär? Helt garanterat skulle han i alla fall vara intresserad att spela med Mesut Özil.

Årets januari är inte bara ovanligt för Arsenal på grund av köpet av Özil i september - och dennes betydelse för att klubben ska kunna locka till sig fler kvalitetsspelare framöver. VM står nämligen även runt hörnet och går av stapeln i sommar. Därför finns det spelare som är villiga att byta klubbar för att inte förlora den åtråvärda landslagsplatsen på grund av utebliven speltid, spelare som flertalet klubbar skulle vara intresserade av. Hernandez i Manchester United är ett exempel. Arsenals Thomas Vermaelen ett annat. De är båda bra spelare med kvalitéer på sina respektive positioner. Min förståelse är stor för att de är beredda att lyssna på bud om sådana kommer. Med andra ord finns det flera kvalitetsspelare som för tillfället inte får den önskade speltiden. Därför finns större möjligheter att värva spelare det här året än tidigare.
Förutom VM till sommaren och köpet av Özil, vad är det som gör det här fönstret speciellt för Arsenal?

Klubben förfogar över några talangfulla ungdomar som har de nödvändiga kvalitéerna för att konkurrera med de mer tongivande spelarna i klubben. Serge Gnabry och Oxlade-Chamberlain är två exempel. De flesta supportrar är övertygade om att de har potentialen för att bli startspelare i Arsenal, men den intressanta frågan är om de redan nu är redo för att axla ansvaret när Walcott och Bendtner är skadade en tid framöver?

Wenger vill med all säkerhet inget hellre än att Arsenals ungdomar ska blomma ut till världsklasspelare, men han vet samtidigt att klubben den här säsongen har ett bra utgångsläge i det inhemska ligaspelet - och även möjligheten att gå vidare i de två återstående turneringarna.
Så är Wenger beredd att förlora exempelvis ligatiteln på grund av att truppen i slutändan var för tunn och att ungdomarna inte levde upp till förväntningarna?

Jag tror situationen är annorlunda den här gången, även om fransmannen har stora förhoppningar om sina ungdomsstjärnor. Det är ett nytt januari för Arsenal med nya möjligheter. Wenger har inte gått ifrån sin ungdomspolicy, det har han själv deklarerat, men han har samtidigt helt andra möjligheter numera att agera på marknaden med en stabilare ekonomi som grund. Uppenbarligen skulle det gynna Arsenal att värva en spelare som kan gå direkt in i startelvan och prestera. Det skulle sända nya signaler att klubben är ambitiös och menar allvar med satsningen.

I dagsläget vet vi inte heller om det här vara fransmannens sista chans att vinna något stort med Arsenal då kontraktet löper ut i sommar. Som jag skrivit tidigare tror och hoppas jag han i slutändan förlänger sitt avtal, men ju längre tiden löper, desto mer osäker blir hela situationen med Wengers framtid i klubben. Det skulle också kunna vara en anledning till att Arsenals manager ger sig ut på marknaden för att leta förstärkningar i de främre regionerna. Jag är personligen helt övertygad om att han kommer att vidta åtgärder om den rätta spelaren blir tillgänglig under de rätta omständigheterna. Om inte så vet han med alla sin erfarenhet i bagaget vad det skulle kunna kosta att inte agera när fönstret väl är öppet, låt säga en förlorad ligatitel.

Mesut Özil har tidigare värvats och kan locka andra toppspelare till klubben, det är VM till sommaren, Arsenal förfogar över några sannerligen talangfulla spelare i truppen och Wenger är inne på sista versen i Arsenal? Det är uppenbarligen ett speciellt fönster för Arsenal. Det handlar om att agera rätt från klubbens styrande organ sett till vad, när och hur saker behöver göras. En blandning av aspekter finns att ta hänsyn till när besluten ska fattas.

I slutändan ska allt leda till de rätta handlingarna från klubbens sida. Kanske blir dessa handlingar till och med avgörande när säsongen summeras i maj. Kanske är det ett eventuellt nyförvärv som blir den avgörande faktorn mellan en första- och andraplats. Det finns många frågor som söker svar den närmaste tiden, men en sak är dock helt säker när det gäller Arsenal och januari månad.

Det är ett ovanligt fönster som klubben befinner sig i - med möjligheten att rekrytera spelare av högsta klass på ett helt annat sätt än tidigare.