Medlemmar: 8540 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Nu är det dags att möte Aston Villa igen.

Inför: Aston Villa - Arsenal

mån 13 jan 2014 kl 09:10

En helg där samtliga topplag kammat hem full pott har gjort att Arsenal tappat sin serieledning. En plats som kan tas tillbaka vid vinst borta mot Aston Villa på måndagskvällen

Arsenal har tre raka segrar i Premier League och slog senast ut Tottenham ur FA-cupen. Två av dessa tre segrar i ligan har även kommit på bortaplan, något som kanske kan stärka Arsenal när man åker till Villa Park på måndagskvällen i hopp om att återta sin serieledning. Gunners är även det bästa bortalaget i ligan så här långt, men av tidigare erfarenheter vet nog båda spelarna och Wenger att Villa Park inte är någon lätt plats att åka till. Aston Villa är dessutom det enda laget som slagit Arsenal på Emirates Stadium den här säsongen, så räkna med en tajt match lagen emellan när domare Neil Swarbrick blåser igång bataljen i Birmingham.

Efter ett hektiskt spelschema under jul och nyår för Arsenal har truppen blivit lite färre och svagare de senaste veckorna på grund av sjukdomar och skador. Därför kom ett nio dagars uppehåll lägligt för Arsenalspelarna, som inte bara får en mer utvilad trupp, utan även tillbaka några spelare från sjukstugan. Men trots att nyckelspelare som Olivier Giroud och Mesut Özil är tillbaka i spel har det mesta handlat om Theo Walcott den senaste veckan. Tyvärr. Den vindsnabbe engelsmannen skadade olyckligt det främre korsbandet på vänster knä i derbyt mot Spurs och missar resten av säsongen, och troligtvis även VM i sommar. Ett enormt bakslag för både Gunners och England såklart.

Aston Villas form har dalat under jul och nyår. Det nya året öppnades däremot på ett bättre sätt när man vann borta mot Sunderland, men fick sig direkt efter det en törn när man blev utslagna av Sheffield United i FA-cupen förra helgen. Därför lär det vara ett taggat Villa som vill visa sina supportrar att Aston Villa är ett bra lag, för vid förlust på måndagen blir marginalen till lagen under dem allt mindre. Villa har bara tagit fyra poäng de senaste sex matcherna, trots ett relativt behagligt spelschema. Nu väntar en tuffare januari- och februari månad för Birmingham-laget, och det sista Paul Lamberts mannar vill är att bli inblandade i den jobbiga bottenstriden när slutspurten i ligan börjar närma sig.

Aston Villa - Arsenal brukar historiskt sett vara underhållande matcher med många mål och chanser för båda lagen. Förra årets möte på Villa Park slutade dock, för ovanlighetens skull, mållöst. Men räkna med att det här mötet blir betydligt roligare eftersom Arsenal har revansch att utkräva, och kan även återta sin serieledning vid seger. Aston Villa måste visa sina supportrar på hemmaplan att Aston Villa inte är ett lag som ska dra sig in i bottenstriden.

COYG!

Statistik

  • Arsenal har 14 raka matcher på Villa Park utan förlust. Det finns inget lag som de har/haft fler obesegrade raka matcher mot någonsin i Premier League på bortaplan. (1998 senaste förlusten)
  • Aston Villa har endast hållit nollan i två av deras 21 senaste hemmamatcher.
  • Arsenal har gjort fler mål på huvudet än något annat lag den här säsongen.

Skador

Aston Villa: Skador och sjukdomar gäller dock för många lag i den här ligan, så också Aston Villa, som förväntas få klara sig utan ett par spelare också. De nyaste rapporterna är att Chris Herd är ytterst tveksam till spel, medan lagkapten Ron Vlaar, Nathan Baker och Joe Bennett alla väntas göra sena tester för att se om de kan spela. Desto bättre nyheter för Villa är att Gabriel Agbonlahor och Brad Guzan är 100% efter att de båda dragits med lite små skadeproblem.

Arsenal: Det senaste tillskottet och det tyngsta sådana är (såklart) Theo Walcott som inte bara missar den här matchen utan även hela säsongen. Utöver det ser det inte så farligt ut för Gunners. Aaron Ramsey missar mötet mot Villa men sägs vara tillbaka i träning om en vecka ungefär. En glädjande nyhet för Arsenal är att Alex Oxlade-Chamberlain har gjort comeback i reservlaget, men är enligt Wenger inte redo för Villa-matchen. Kieran Gibbs väntas också missa matchen med lite vadproblem. Sedan tidigare är Abou Diaby borta länge. Olivier Giroud och Mesut Özil är båda tillbaka och väntas starta matchen för bortalaget.

Troliga startelvor

Aston Villa:
Brad Guzan
Matthew Lowton - Ciaran Clark - Ron Vlaar - Antonio Luna
Marc Albrighton - Ashley Westwood - Leandro Bacuna - Fabian Delph
Christian Benteke - Gabriel Agbonlahor

Arsenal:

Wojciech Szczesny
Bacary Sagna - Per Mertesacker - Laurent Koscielny - Nacho Monreal
Mikel Arteta - Jack Wilshere
Serge Gnabry - Mesut Özil - Santi Cazorla
Olivier Giroud