Medlemmar: 8709 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Julian Draxler. Till vardags hemmahörande i Schalke 04.

Krönika: Försök värva Draxler först i sommar, Arsenal

mån 20 jan 2014 kl 20:20

I den här krönikan analyserar Mattias Håman varför det kanske skulle vara bättre att försöka värva tysken i sommar istället.

Det var några dagar i mitten av januari som ryktena om Julian Draxler till Arsenal trappades upp ordentligt. Det sades att han varit i London, besökt klubbens anläggning och fått ett positivt intryck om Arsenal som klubb.
Draxler är för mig en spännande spelare på många sätt och har av allt att döma en stor framtid som spelare, men när jag väger ihop alla för- och nackdelar med en januarivärvning tycker jag det vore bättre för Arsenal att vänta till sommaren med att agera. Detta av flera anledningar som jag snart kommer in på.

Att värva stora och dyra spelare i januari är inte alltför vanligt bland klubbarna i Europa. Januari är ju som bekant ett skede på säsongen när lagen vill behålla sina tongivande spelare för att fortsätta ånga på i tävlingsturneringarna. Därför krävs det som alltid en speciell omständighet för att de stora värvningarna ska inträffa så här års. Det händer såklart att sådana värvningar blir av med Chelseas Fernando Torres som direkt kommer upp på näthinnan. Arsenals värvning av Andrej Arsjavin är ett annat exempel på en större övergång. I fallet med Torres betalade exempelvis Chelsea lite mer än en halv miljard för spanjoren. Det var ett bud för bra för att säga nej till. I det här fallet var pengarna den här speciella omständigheten som gjorde värvningen möjlig för Chelsea.

Att liknande värvningar kommer inträffa det här fönstret är förvisso ingen omöjlighet, men långt ifrån en självklarhet. Hur Arsenal resonerar i dagsläget när det kommer till värvningar vet ingen helt säkert, men det hade redan innan fönstret öppnades i januari börjat ryktas om flera anfallare som sades intressera klubben. Supportrarna har bland annat fått ta del av rykten om Atletico Madrids Diego Costa, Fulhams Dimitar Berbatov, Real Madrids Alvaro Morata och, så klart, Schalke 04:s supertalang Julian Draxler. Det är den sistnämna spelaren som media allra flitigast rapporterat om. Det är honom Wenger sägs vilja skola om från mittfältare till hypervass anfallare med paralleller oundvikliga till en viss Robin Van Persie.

Draxler sägs vara Tysklands nästa stora sak, Tysklands kommande storstjärna. Det handlar om att se situationen ur alla möjliga perspektiv innan en klubb agerar för att värva en sådan fortfarande ung spelare för så stora pengar. För Arsenals del är det också väsentligt att ställa sig en rad frågor innan ett eventuellt köp. Hur skulle han passa i England? Vilken position är hans bästa? Vilka kan konsekvenserna bli om han inte presterar i den utsträckning klubben förväntar sig av honom? Vad behöver Arsenal erbjuda Schalke för att de ska acceptera ett bud?

Det finns alltså många frågor som kan ställas; ovan nämnda är endast några tänkbara. Men den kanske allra mest intressanta frågan för tillfället lyder enligt följande:
Är Julian Draxler verkligen vad Arsenal behöver i januari?
Jag är inte helt övertygad om det med ett rent logiskt tänkande, även om det känns som ett oerhört lockande scenario om en värvning i praktiken blev av.
Det finns först och främst flera saker som uppenbarligen tydligt pekar på att Draxler skulle vara aktuell för Arsenal. Han har flera landsmän i Arsenal som med all säkerhet skulle vilja se honom ansluta från Schalke 04. Per Mertesacker har exempelvis redan uttryckt sin förhoppning om en januariövergång.

Draxler är en stor talang. Han har redan satt avtryck i Schalke och i det tyska landslaget trots sin unga ålder. Han skulle vara väldigt välkommen här.
Som 20-åring rankas också Draxler som en av världens största talanger inom fotbollen – och att Wenger har en förmåga att kunna få ut maximalt av unga talangers potential vet vi sedan tidigare. Draxler är samtidigt en flexibel spelare, vilket gör att han kan spela både på den offensiva centrala positionen men även som yttermittfältare. Wenger sägs dessutom se honom som en framtida anfallare med sin fart, storlek och de tekniska färdigheterna. Draxler har sammantaget kvalitéer som gör att han skulle kunna bidra en hel del i Arsenals offensiva spel. Sist men inte minst har han själv uttalat sig om Arsenal och den engelska fotbollen.
- Jag har alltid sagt att engelska lag är väldigt stora klubbar och Arsenal är självklart en av dessa klubbar. Ibland pratar jag med Mesut Özil eller Per Mertesacker om laget, om klubben och de har alltid bra saker att säga.

Men det finns några anledningar till att Arsenal kanske borde vänta till sommaren med att landa Draxler trots allt.
Arsenal är alltjämt ligaledare, har goda möjligheter att avancera i FA-cupen men även en liten chans att skrälla mot regerande mästaren Bayern München i Champions League. Det är en vår fylld av viktiga matcher som står runt hörnet i de tre turneringarna Arsenal alltjämt är en del av. I praktiken handlar det om att kunna leverera prestationer på löpande band, vecka efter vecka, för att fortsätta konkurrera i såväl ligaspelet som i de två kvarstående turneringarna. Därför är frågan om Draxler redan i januari - om vi leker med tanken att en övergång skulle kunna vara aktuell - faktiskt borde värvas in.

Han är förvisso en mycket lovande spelare som Wenger med all säkerhet kan förvandla till något riktigt bra, men som med de flesta spelare som ansluter från andra ligor behöver Draxler en acklimatiseringsperiod. Det handlar om att lära känna ligan, den engelska kulturen och sina medspelare både på och utanför planen. Detta under en period då Arsenal ska leverera resultat. Därmed finns det en risk som Arsenal skulle ta med den här typen av spelare som måste anpassa sig till den engelska ligan med tanke på det avgörande skedet av säsongen. Ett motargument skulle kunna vara att Arsjavin inledningsvis lyckades anpassa sig snabbt och omgående leverera i ligaspelet. Det är förvisso sant och är något man ska ha med i beaktande, men det finns trots allt inga garantier om att Draxler skulle lyckas med detsamma. Kanske vore en bättre lösning att istället låna en etablerad anfallare fram till sommaren som kan prestera från start? Berbatov är ett exempel på en sådan här spelare. Med detta inte sagt att han skulle vara det främsta alternativet för just Arsenal. I det här skedet på säsongen är det i alla fall en fördel om nyförvärv känner till ligan och vet vad som krävs för att prestera.

Draxler är samtidigt i grunden en mittfältare och inte en anfallare som jag tycker Arsenal allra främst är i behov av. Visserligen är Nicklas Bendtner och Yaya Sanogo på väg tillbaka från sina respektive skador, men frågan är om de kan stå för avgörande insatser när det på allvar börjar dra ihop sig framåt vårkanten? Att ta in en etablerad anfallare med kvalitéer skulle öka Arsenals chanser avsevärt att lyckas vinna en titel under 2014.
Det har som sagt pratats om att Wenger ser Draxler som en framtida anfallare - men det är också just något framtiden får utvisa. I dagsläget är han ännu inte etablerad i en sådan position. Förmodligen skulle Arsenal också vara tvunget att erbjuda Schalke ett överpris för att tyskarna överhuvudtaget skulle överväga en försäljning i januari.

Sammantaget tror jag att en värvning av Draxler skulle kunna vara chansartad i det här skedet av säsongen, men vill samtidigt vara tydlig med att jag såklart skulle tycka det vore fantastiskt att se honom i Arsenal – och jag hoppas verkligen att han spelar i Arsenal en dag.
Men detta till trots, jag tror alltjämt att en sommarvärvning av den unga tysken skulle vara det bästa alternativet. Ska man lyssna på huvudpersonen själv så verkar han sedan tidigare vara inne på samma spår.
- Man vet aldrig vad som händer i sommar men Arsenal är ett väldigt, väldigt bra lag. De har alltid unga spelare och spelar en attraktiv fotboll som jag uppskattar.

Under sommarfönstret får Draxler möjligheten att ansluta under lugnare omständigheter och alltså inte mitt uppe i en titeljakt. Även om det visserligen är ett stundande VM- slutspel som står runt hörnet, med allt vad det innebär i form av uppladdning med mera, skulle en sådan övergångsperiod ligga närmare till hands och förmodligen vara mer lämplig för Draxler ur flera perspektiv.

Man måste bland annat komma ihåg att det är en ung kille vi pratar om, så det är viktigt att inte sätta allt för stor press på honom från start. Om vi återigen leker med tanken att han värvas först till sommaren. Då behöver inte Draxler känna pressen att omedelbart leverera prestationer som han skulle behöva i dagens Arsenal med tanke på klubbens position i ligaspelet.