Medlemmar: 8806 st.

Santi Cazorla målskytt igen i Southampton

Arsenal kryssade efter svag insats

ons 29 jan 2014 kl 15:18

Arsenal stod för en av säsongens sämsta insatser mot Southampton när man, efter en bedrövlig första halvlek, kunde komma tillbaka och få med sig en poäng trots en svag insats på St Mary´s.

Arsenal hade ett ytterligt läge att rycka i toppen, men formsvaga Southampton ville annat efter en jättefin första halvlek, där hemmalaget hade ledningen med 1-0. Arsenal öppnade dock den andra halvleken på ett helt annat sätt och kunde både kvittera och ta ledningen. Southampton kom dock tillbaka snabbt och matchen slutade oavgjort - ett resultat som, sett till matchbilden, Arsenal ska vara nöjda med.

Det finns många ord man kan beskriva den första halvleken med för Arsenals del - dessvärre inga positiva sådana.
Redan efter någon minut började Southampton rulla boll och tillät inte Arsenalspelarna att ens närma sig bollen. Efter en kvarts spel hade fortfarande spelare som Mesut Özil och Santi Cazorla knappt rört bollen. Inte ens en tendens till att gå framåt eller att börja spela som serieledare fanns där. Istället fortsatte Saints att trycka på, och i den 21.a minuten skulle utdelningen komma för hemmalaget. En av matchens profiler, Luke Shaw, slog ett fint och långt inlägg som mittbacken José Fonte nådde högst på och satte 1-0 bakom Szczesny. Sett till matchbilden inte alls ett orättvist resultat - tvärtom. Det målet hade under en lång tid legat i luften, och kort därefter tryckte Saints på för ett 2-0 mål. Efter en halvtimmes spel var skotten 7-0 till fördel för Southampton, vilket säger en del om Arsenals insats under den första halvleken.

Arsenal lyckades dock skapa en riktigt farligt målchans i slutet av den första halvleken, då Arsenals kanske två bästa spelare samarbetade. Mesut Özil slog hörnan till en fristående Laurent Koscielny som dessvärre sköt bollen rakt på Boruc. Första halvlek slutade 1-0 till hemmalaget och för första gången på länge kändes tre byten väldigt lite. En av säsongens sämsta halvlekar utan tvekan från Arsenal, som såg sega och oinspirerade ut - trots chans att rycka i ligatoppen.

Andra halvleken började på ett helt annat sätt. Till skillnad från den första halvleken finns det några positiva ord man kan använda om Arsenal. Efter bara tre minuter kom Arsenals första läge i andra halvlek. Bacary Sagna tog bollen och drev in i straffområdet på högerkanten, passade hårt in bollen på Olivier Giroud, som a la Zlatan klackade bollen snyggt in helt otagbart för Boruc. Arsenal fick en drömöppning på den andra halvleken och rollerna var helt ombytta på St Mary´s. Helt plötsligt var det bortalaget som hade övertaget i matchen och bortafansen som hördes mest.

Arsenal fortsatte att spela bra och för första gången spelade Arsenal som serieledare. I den 52.a minuten skulle ytterligare ett mål komma för Arsenal. Mesut Özil hade steppat upp sitt spel och hittade sin lekkamrat, Santi Cazorla, som såg ut att få en halvträff med vänsterfoten, men bollen letade sig in i Borucs högra stolpe. Arsenal hade bara på fyra minuter vänt ett underläge till en ledning med 2-1. Trots ett bedrövligt spelande Arsenal, speciellt i den första halvleken, ledde alltså Arsenal matchen. Många tänkte nog att det fortsätter vara stolpe in för Arsenal den här säsongen, att inte alltid spela bra men ändå vinna matcherna. Så blev det inte riktigt. Endast två minuter (!) efter Santi Cazorlas ledningsmål kommer Southampton i ett bra läge på vänsterkanten. Jay Rodriguez passar in till kaptenen Adam Lallana som sätter 2-2 och publiken blir fullständigt galna.

På bara 6 minuter hade det blivit tre mål på St Mary´s, och det böljande spelet fortsatte, men till skillnad från i den första halvleken hade både lagen chanser. Det temporika spelet sänktes dock efter en stund och tröttheten blev allt mer påtaglig. Arsenal var laget som såg ut att gå (inte helt oväntat) för ledningsmålet mest, men ett hjärnsläpp från en övertänd Mathieu Flamini som resulterade i ett rött kort för fransmännen gjorde att offensiven avtog för Arsenal. Gunners tvingades alltså spela med en man mindre i en dryg kvart efter Flaminis vansinniga tackling där han hoppade in, och trots att han prickade bollen, kunde gå ut med skämskudde på.

Mycket mer än så hände inte i matchen, åtminstone inte för Arsenals del. Mesut Özil stod för en riktigt bra andra halvlek och hade en fin rush där han avslutade, via ett ben, i ribban. Annars var det Southampton som var närmast tre poäng i den här matchen. Det var istället Szczesnys storspel som gjorde att Arsenal fick med sig en poäng i den här, för Arsenals del, bedrövliga matchen.