Medlemmar: 8855 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Säsongens första möte vann Arsenal med 3-1 på Emirates Stadium. Får Stoke revansch på sin hemmaborg?

Inför: Stoke-Arsenal

fre 28 feb 2014 kl 23:49

Arsenal åker till Stoke och Britannia Stadium på lördagen. En arena där man inte har speciellt många fina minnen ifrån, men som måste vinnas för att titelhoppet ska hållas vid liv.

Stoke på bortaplan kanske inte låter som någon höjdare, och det beror på att det inte är det. Stoke och Britannia Stadium är historiskt en arena där Arsenal och de flesta lag i Premier League brukar få problem. Stoke är ett uselt bortalag men hemma på Britannia ser de ofta till att ta full pott eller åtminstone en poäng, och brukar varje säsong förstöra för flera topplag i tabellen. Det är lätt att luras lite av tabellställningen där Stoke säsong efter säsong ser ut som ett bottenlag, men faktum är att de oerhört sällan förlorar på hemmaplan och har en tendens att tända till mot topplagen.

För närvarande är det ett formsvagt Stoke som väntar Arsenal. Man har endast lyckats mäkta med en seger de senaste tio matcherna, mot Manchester United, på hemmaplan naturligtvis. Med bara elva matcher kvar på säsongen är detta därför ett utmärkt läge för rugbylaget att studsa tillbaka och se till att marginalen ner till nedflyttningslagen växer lite. Stoke kommer ifrån ett tufft möte på Etihad mot Manchester City, där man stod för en fin insats men inte kunde hålla emot hela matchen utan förlorade med 0-1. Kanske kan den insatsen hjälpa Mark Hughes att tända sina grabbar, för faktum är att de ligger oroväckande nära en nedflyttningsplats, så räkna med att publiken är ännu mer högljudda än de brukar vara. Om det här är en viktig match för Stoke är den minst lika viktig för Arsenal.

Arsenal har tappat lite i tabellen de senaste veckorna efter förlusten mot Liverpool och två oavgjorda matcher mot Southampton och Manchester United. Man kommer dock från en riktigt bra insats mot Sunderland där spelglada och snabba Arsenal syntes igen. Det känns som spelet svajat lite den senaste tiden men efter den fina insatsen mot Sunderland känns det som det finns mycket att förvänta sig av Gunners även mot ett tufft Stoke vars plan håller minsta möjliga mått, vilket kan göra det svårt för Arsenalspelarna att hitta ytor. Det lär med största sannolikhet inte bli något skönspel från något av lagen, utan här gäller det att kriga om varje mål och poäng. En spelare som Mathieu Flamini lär vara gjuten i startelvan en sån här match, eller så tänker sig Wenger en mer spelskicklig startelva för att kontrollera matchen och spela ut Stoke. Bra för Arsenal är att Thomas Vermaelen och Mesut Özil återvänder till truppen. Dock ska båda vänsterbackarna Kieran Gibbs och Nacho Monreal vara osäkra till spel så det kan bli en liten annorlunda startelva där den nyss friske Thomas Vermaelen kan få ta vänsterbacken. 

Vi får hoppas att Arsenal tar tag i den här matchen och sätter ett högt tempo direkt så inte Stoke tar kommandot direkt. Det är även, som alltid mot Stoke, oerhört viktigt att hålla tätt på fasta sitationer. Charlie Adam har en ruggig vänsterfot som kan användas till mycket. Stoke kommer försöka söka hörna eller frispark så fort de har bollen i princip, det är viktigt att Arsenal håller sig kalla och fokuserar på sin fotboll så de inte dras med i publikens väsen och rugbyspelet från Stoke. Just publikmatchen lär domineras stort av Stokefansen, som brukar höras några decibel högre mot just Arsenal, detta efter Ramsey-incidenten där Arsenalfansen brukar bua så fort Shawcross har bollen, vilket retar upp många Stokefans - kanske är det därför tur att Aaron Ramsey inte är med i den här matchen. Det lär hur som helst bli högt ljud på läktaren, men kan Arsenal chocka hemmapubliken med ett tidigt mål finns det mycket för att Stoke kan få lite huvudbry eftersom det inte är något lag vars styrka ligger i att göra mål.

COYG!

Statistik

  • Stoke har bara vunnit 1 av sina 10 senaste matcher i Premier League
  • Arsenal har vunnit 7 och förlorat 1 av sina senaste 10 PL-möten med Stoke, men inte vunnit någon av de tre senaste matcherna på Britannia Stadium.
  • Bara fem lag har tagit mer poäng på hemmaplan än Stoke har gjort den här säsongen (21p)
  • Stoke har ådragit sig mest frisparkar utav alla lag i Premier League, samt dragit på sig mest kort utav alla.

Skador

Stoke: Robert Huth är precis tillbaka från skada och kan medverka i matchen, men oklart om han går rakt in i startelvan. Oussama Assaidi kommer definitivt att missa matchen efter en knäskada.

Arsenal: Som vanligt en hel del borta i Arsenal. Aaron Ramsey är fortsatt några veckor ifrån en comeback och Theo Walcott missar som bekant resten av säsongen. De nya skadorna är Kieran Gibbs och Nacho Monreal, de båda vänsterbackarna, som båda är tveksamma till spel. Annars är Vermaelen tillbaka vilket är glädjande nyheter. Sedan tidigare är Abou Diaby och Kim Källström på skadelistan.

Troliga startelvor

Stoke: Asmir Begovic - Geoff Cameron - Marc Wilson - Ryan Shawcross - Erik Pieters - Jon Walters - Charlie Adam - Glenn Whelan - Marko Arnautovic - Peter Odemwingie - Peter Crouch

Arsenal: Wojciech Szczesny – Bacary Sagna, Per Mertesacker, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen – Mathieu Flamini, Jack Wilshere – Alex Oxlade-Chamberlain, Mesut Özil, Santi Cazorla – Olivier Giroud.