Medlemmar: 4439 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Förra mötet lagen emellan slutade 1-1 på Emirates Stadium

Inför: Arsenal - Everton

fre 7 mar 2014 kl 16:53

Det är dags för kvartsfinal i FA-cupen och Arsenal tar emot Everton hemma på Emirates Stadium. Hemmalaget har siktet inställt på avancemang samt vända sin nedåtgående formkurva.

Arsenal avancerade till kvartsfinal i FA-cupen genom att hemmaslå Liverpool med 2-1. I kvartsfinalen ställs hemmalaget återigen mot ett Merseysidelag i form av Everton. Efter hemmaförlusten i Champions League mot Bayern München är, förutom ligan, FA-cupen Arsenals stora chans till en titel den här säsongen. Men samma sak gäller för Everton, som tog sig till kvartsfinal genom att besegra Swansea med 3-1. Det kommer med all säkerhet vara två avancemangssugna lag som kliver ut på Emirates på lördag.

Hemmalaget fortsätter att åka på bakslag i form av skador. I veckan åkte Jack Wilshere på en fotskada under landskampen mellan England och Danmark. Engelsmannen förväntas bli borta i sex veckor. Även Koscielny är tveksam till spel på lördag p.g.a. en skadad hälsena. Glädjande är dock att både Källström och Ramsey är nära comeback men de är inte aktuella till mötet med Everton. Även Everton dras med en hel del skador, men inget som påverkar startelvan altför mycket. Deras största tapp är att kapten Phil Jagielka är ytterst tveksam till spel p.g.a. en hälseneskada.

Sett till form är det två lag som blandat och gett den senaste tiden. Arsenal åkte på en tung förlust borta mot Stoke senast, men innan dess stod laget för en stabil insatts mot Sunderland. Wenger påpekade på fredagens presskonferens vikten av att snabbt komma upp fötter igen och inte låta detta vara början på en nedåtgående formkurva. Våren med dess tajta matchande är perioden då klubbarna verkligen sätts på prov, det gäller för Arsenal att visa att man klarar av det.

Everton kommer stärkta till matchen med en 1-0 vinst över West Ham i bagaget. Extra glädjande var det för Merseysidelaget att anfallaren Lukaku gjorde comeback från skada och avgjorde även matchen med sitt 1-0 mål. Belgaren blir helt klart något för Arsenals försvar att hålla koll på. Everton har två förluster på deras fem senast spelade matcher men de kom i form av två bittra 1-0 förluster mot Chelsea och Tottenham. Everton, med tränare Roberto Martinez vid rodret, har visat den här säsongen att de kan hota även de bästa lagen i landet. Det såg man prov på när Everton gästade Emirates i december och stod för en riktigt bra insatts i mötet som slutade 1-1.

Båda lagen har ambitionen att spela en offensiv och passningsorienterad fotboll. Det talar för att det kommer bjudas på en underhållande fotbollsmatch där bägge lagen försöker att ta tag i spelet. För Arsenals del gäller det att vara noggranna i sitt passningsspel och verkligen få grepp om bollinnehavet. När Everton tillåts att ha mycket boll är de skickliga på att komma runt på kanterna och trycka tillbaka sina motståndare. Kanterna är något Arsenal måste hålla koll på och det gäller för yttrarna att verkligen ge understöd till sina ytterbackar. Evertons vänsterkant med firma Baines och Pienaar kan vara Premier Leagues bästa, så det gäller att täppa till där. Det kommer med all säkerhet bli en tuff match för Arsenal. Men med hemmastödet i ryggen och revanschlust efter förlusten mot Stoke finns det bara ett resultat som både supportrar och spelarna är nöjda med. Avancemang till semifinal i FA-cupen!

COYG!

Statistik

  • På de 19 senaste hemmamötena med Everton har Arsenal 15 vinster, 4 oavgjorda och 0 förluster
  • Roberto Martinez skulle vid vinst av FA-cupen bli den första tränaren någonsin att vinna turneringen två år i rad med olika klubbar.
  • Lukas Podolski har gjort fyra mål på fyra matcher i FA-cupen den här säsongen.
  • Senaste laget att slå Everton i FA-cupen var Wigan, då tränat av Roberto Martinez.

Skador

Arsenal: Jack Wilshere åkte på en fotskada under veckans landskamp och blir borta sex veckor. Koscielny dras med en hälseneskada och är tveksam till spel. Källström och Ramsey är snart tillbaka från skada men missar matchen med Everton. Diaby är fortsatt långtidsskadad.

Everton: Jagielka dras med en hälseneskada och är tveksam till spel. Alcaraz är tillbaka från skada och förväntas göra comeback. Gibson, Kone, Oviedo och Traore är fortsatt skadade.

Troliga startelvor

Arsenal
Fabianski
Sagna-Mertesacker-Vermaelen-Gibbs
Flamini-Arteta
Oxlade-Chamberlain-Özil-Cazorla
Sanogo

Everton
Howard
Coleman-Alcaraz-Distin-Baines
McCarthy-Barry
Mirallas-Barkley-Pienaar
Lukaku