Medlemmar: 7266 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal körde över Everton och avancerade i FA-cupen.

Arsenal vidare i FA-cupen

lör 8 mar 2014 kl 18:41

Arsenal stod för en riktigt bra insats när man besegrade Everton på ett soligt Emirates Stadium. Därmed är Arsenal framme i semifinal i FA-cupen.

Publiken på Emirates Stadium fick njuta av både solsken och underhållande spel när Everton kom på besök för kvartsfinal i FA-cupen. I en till stora delar jämn match drog Arsenal till slut det längsta strået och vann med 4-1. Därmed avancerar Londonlaget till semifinal i FA-cupen.

Första halvlek

Det spåddes på förhand att bli en offensiv och sevärd match mellan Arsenal och Everton, och så blev också fallet. Gästerna öppnade matchen bäst, de första fem minuterna fick de igång ett fint passningsspel och tryckta ner Arsenal i banan. Men det var hemmalaget som tog ledningen. I den sjunde matchminuten skarvade Oxlade-Chamberlain bollen vidare till Santi Cazorla, vilket skapade en stor yta för spanjoren att avancera framåt på. Cazorla släppte bollen perfekt till Özil som på ett tillslag avslutade kyligt i målvaktens vänstra hörn. Smakstart för Arsenal som innan målet inte fått låna mycket boll.

Efter målet var det hemmalaget som kopplade greppet om matchen. Evertonmålvakten tvingades till två bra räddningar när såväl Sanogo som Oxlade-Chamberlain testade skott. Arsenal visade upp ett riktigt fint passningsspel samt bra rörelse i offensiven. Men Everton stod upp bra, med sin höga press lyckades de vid flertalet tillfällen sno åt sig bollen och skapa farliga kontringar. Det var tydligt att en resa till Wembley stod på spel och bägge lagen ville ta sig dit genom att spela sitt eget spel.

När matchklockan hade passerat 30 minuter och Arsenal var inne i en av sina bättre perioder av den första halvleken passade Everton på att slå till. Arteta drällde med bollen på mittplan vilket öppnade för Barkley att sticka iväg på en kontring. Den unge engelsmannen avancerade hela vägen in i straffområdet, spelade in bollen och efter lite flipperspel kunde Lukaku stöta in bollen i öppet mål. Tungt för Arsenal som, trots att Everton stod upp bra, hade varit det bättre laget i den första halvleken. Hemmalaget deppade dock inte ihop av det bakslaget utan fortsatte att spela bra fotboll, men den första halvleken slutade 1-1.

Andra halvlek

Den andra halvleken började inte i samma rasande tempo som den första. Utan de första tio minuterna bjöd endast på några halvchanser. Everton fick på ett bra läge efter att Vermaelen halkade i duell med Lukaku. Belgaren avancerade mot straffområdet, hittade en relativt fri Barkley men engelsmannen avslutade strax över. Arsenal skapade även de chanser, Cazorla skruvade ett skott strax utanför stolpen. Efter en timmes spel valde Wenger att byta ut Sanogo till förmån för Giroud.

Strax efter bytet återtog Arsenal ledningen. Den för dagen briljante Oxlade-Chamberlain visade prov på sin snabbhet när han susade ner längs högerkanten. Väl inne i straffområdet tvingade han Barry, som hamnat efter, att sätta ut benet. Oxlade-Chamberlain gick i backen och Mark Clattenburg blåste straff. Straffen tog Arteta hand om på bästa sätt när han satte den två gånger om efter att det första försöket blivit bortdömt av Clattenburg. 2-1 till The Gunners!

Matchklockan tickade på och Everton blev tvungna att bli än mer offensiva och öppna upp sig mer i defensiven. Något Arsenal utnyttjade på bästa möjliga vis. I den 83 matchminten hittade, efter utmärkt förarbete på högerkanten, Sagna in till Giroud som enkelt stötte in bollen i mål. Otroligt viktigt mål för hemmalaget som kunde pusta ut lite, gästerna hade på alla vis varit med i matchen fram till 3-1 målet. Hemmalaget kunde nu, fulla med självförtroende, leka fotboll. De visade upp en fartfylld offensiv och ett tröttkört Everton hade svårt att hänga med. I den 86 matchminuten stod Arsenal för en blixtsnabb kontring. Cazorla la ut bollen till nyinkomne Rosicky som på ett tillslag spelade Özil i djupled. Tysken förlängde elegant passningen vidare till en  omarkerad Giroud som enkelt rullade in 4-1. Ett mycket vackert fotbollsmål.

Det var en riktigt härlig tillställning som publiken bjöds på, med två lag som hela tiden ville gå frammått och bjöd på riktigt bra fotboll. Våren hade kommit till London och det märktes att publiken trivdes då de bjöd på en riktigt bra atmosfär matchen igenom. Slutresultatet ger inte en helt rättvis matchbild då Everton stod upp bra enda fram tills Arsenals 3-1 mål. Men sett över 90 minuter var The Gunners det bättre laget. I och med vinsten är Londonlaget framme i sin första FA-cup semifinal på fem år och ett steg närmre den så efterlängtade titeln!

Que sera, sera, whatever will be, will be, we're going to Wembley!