Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Första mötet lagen emellan slutade med en 0-2-förlust.

Inför: Bayern München - Arsenal

mån 10 mar 2014 kl 18:48

Arsenal åker ner till Allianz Arena för det andra mötet med Bayern München i CL-åttondelsfinalen. Londonlaget står inför en tuff uppgift då det första mötet slutade med en 2-0 förlust.

Scenariot känns igen allt för väl. Arsenal åkte på en 0-2 förlust i den första åttondelsfinalen mot Bayern München i Champions League. Nu måste The Gunners åka ner till München och slå ur underläge. Förra säsongen stod man inför en liknande uppgift. Då slutade hemmamötet med en 3-1 förlust. Arsenal var rejält uträknat inför mötet på Allianz Arena men stod för en bragdmatch och vann med 2-0. Arsenal hade i slutskedet av matchen även lägen att utöka till 3-0 men förvaltade inte chanserna och tyskarna gick vidare på fler gjorda borta mål. Men helt klart är att förra säsongens match på Allianz Arena är något laget kan, och måste, ta med sig till mötet på tisdag. Det går att slå tyskarna på bortaplan och Arsenal har inget att förlora.

Det första mötet lagen emellan som spelades i februari kunde ha slutat annorlunda. Inledningsvis på matchen spelade Arsenal kanske sin bästa fotboll den här säsongen och tyskarna blev rejält tillbakapressade. Men sedan kom den så ödesdigra straffmissen från Mesut Özil. Efter missen var det inte samma energi i hemmalagets spel och som salt på såren blev även Szczesny utvisad. Helt naturligt fanns det inget som kunde stoppa tyskarna efter det. Men nu gäller det för spelarna att fokusera på utmaningen de har framför sig och inte tänka på hur det såg i det första mötet. I helgen visade Arsenal upp en frejdig offensiv när man slog Everton i FA-cupen och offensiven måste fungera om det ska gå vägen mot Bayern München.

Bayern München kommer till matchen fulla med självförtroende. De har i princip redan nu avgjort Bundesliga, är obesegrade den här säsongen i ligan och i helgen tog de sin sextonde raka ligaseger. Det är ett lag med en otrolig spets men även bredd. Tyskarna har en solid defensiv att luta sig tillbaka på och kan samtidigt straffa Arsenal blixtsnabbt om gästerna blir för offensiva. För det kommer behövas chansas en del från Arsenals sida. Kanske öppna upp sig defensivt lite mer än vad man vanligtvis skulle göra. Men samtidigt inte bli för heta på gröten, då kommer hemmalaget att utnyttja det.

Positivt för Arsenal är att man förutom den fina kollektiva insatsen laget stod för i lördags var det även en hel del individuella insatser som stack ut. Mesut Özil som fått utstå en hel del kritik på senare tid såg riktigt pigg och spelsugen ut. Tysken bidrog med både ett mål och en assist. Även Giroud som inte varit den självklare målskytt han var i höstas hann göra två mål på sina dryga 30 minuter på plan. Detta är två spelare som måste prestera på topp om det ska gå vägen på tisdag. Pressen ligger på Bayern München och får Arsenal in ett tidigt ledningsmål kan det störa tyskarna. Arsenal tenderar också att spela bra fotboll när de är uträknade, när de är underdogs. Ett 2-0 resultat likt förra säsongen skulle innebära förlängning och där kan allt hända. 2-0 borta mot Bayern München låter kanske extremt osannolikt, men vi vet att det inte är någon omöjlighet!

Statistik

  • Bayern München har vunnit elva av sina tolv senaste Champions League matcher.
  • Arsenal är i åttondelsfinal för fjortonde året i rad.
  • Bayern Münchens två senaste förluster i alla tävlingar kom båda mot engelskt motstånd. Manchester City i den här säsongens gruppspel och Arsenal i förra årets åttondelsfinal.

Skador

Bayern München: Holger Badstuber finns på skadelistan som annars ser bra ut för tyskarna.

Arsenal: Szczesny är avstängd p.g.a. det röda kort han drog på sig i det första mötet. Koscielny som förväntades vara borta längre är tillbaka, osäkert hur det blir med speltid. Monreal är tveksam till spel p.g.a. en fotskada. Ramsey och Källström förväntas vara redo för spel nästa helg. Diaby, Walcott och Wilshere är fortsatt skadade.

Troliga startelvor

Bayern München
Neuer
Rafinha, Boateng, Dante, Alaba
Lahm, Robben, Kroos, Alcantara, Ribery
Mandzukic

Arsenal
Fabianski
Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs
Arteta, Flamini
Oxlade-Chamberlain, Özil, Cazorla
Giroud