Medlemmar: 8806 st.

Glen Kamara, Brandon Ormonde-Ottewill, Chuba Akpom och Alex Iwobi gratulerar Jack Jebb till det fantastiska frisparksmålet.

Arsenal till semifinal i Youth Cup

tis 11 mar 2014 kl 20:13

Arsenal är klara för semifinal i FA Youth Cup för första gången på fyra år. Detta efter att man besegrat Everton hemma på Emirates Stadium med 3-1 under måndagskvällen.

Arsenals ungdomar äntrade under måndagen Emirates Stadium för ett möte med Everton i FA Youth Cups kvartsfinaler. Tränaren, Carl Laraman valde att ge samma spelare som startade i den förra omgången borta mot Charlton förtroendet igen. En publik på hela 2 725 st fick se Arsenal prestera en fantastisk laginsats även med bra individuella prestationer. Jack Jebb stod bland annat för dubbla mål under kvällen när man lyckades besegra Everton med hela 3-1. Ett mål ifrån samma resultat som A-laget fick mot just Everton i samma turnering i helgen. Avancemanget betyder att det är första gången sedan säsongen 2008/09 som Arsenals ungdomar lirar semifinal i FA Youth Cup. Den säsongen vann man hela turneringen.

Första halvlek

Everton var det lag som slog ut Arsenal ur denna turnering förra säsongen och under de första tio minuterna kunde man se varför. De tog tag i matchen direkt och skapade tre målchanser på löpande band. Josh Vickers stod för två bra räddningar som höll ställningen mållös och i den elfte minuten borde Ryan Ledson ha nickat bollen i nät från bara någon meters håll men lyckades missa hela ramen och bollen gick utanför.

Dock skulle Arsenal ta över spelmässigt desto längre tid det gick av halvleken. Jack Jebb, Glen Kamara och Gedion Zelalem var huvudmännen för Arsenal och styrde och ställde från de centrala mittfältspositionerna. Den förstnämnde var den som skapade lagets första riktiga målchans i matchen efter en halvtimmes spel. Jebbs hörna hamnade hos Chuba Akpom som inte fick någon kvalité på sitt avslut och resulterade i att bollen gick över.

Fyra minuter senare skulle ändå ledningsmålet komma för Arsenal. Ainsley Maitland-Niles och Alex Iwobi växlade ett antal passningar mellan varandra innan den förstnämnde klackade fram bollen till Chuba Akpom som gjordes ner i straffområdet. Domaren hade inget annat val än att peka på straffpunkten. Jack Jebb fick förtroende från elva meter och förvaltade det genom att sätta 1-0 till Arsenal.

Efter detta handlade resterande tiden utav halvleken endast om Arsenal över hela banan. Brandon Ormonde-Ottewill var nära att utöka ledningen bara två minuter efter målet då han gick på ett lågt avslut som tvingade keepern till en bra räddning. Det andra målet för The Gunners skulle komma snart ändå och det genom Chuba Akpom. Han hamnade i ett helt friläge mot målvakten efter struligt spel i Evertons backlinje. Anfallaren lade över bollen på vänsterfoten och avslutade kyligt i det bortre hörnet.

Ainsley Maitland-Niles kunde ha spikat matchen när han med bara någon minut kvar träffade ribban. Arsenal gick dock till halvtidsvilan med en välförtjänt 2-0 ledning.

Andra halvlek

Gästerna från Liverpool fick bästa möjliga start på den andra halvleken då de halverade underläget bara tre minuter in. Tryone Duffus nickade in en andra boll till Williams som ensam på bortre stolpen tryckte in reduceringen. Everton fortsatte sedan att dominera och pressade Arsenal en del vilket gjorde öppningen på den andra halvleken oerhört nervös.

Dock från ingenstans skulle Arsenal i den 64:e minuten återigen gå upp i en tvåmålsledning och det efter en individuell uppvisning av klass. Jack Jebb som har ett rykte om sig inom akademin att ha bra frisparkar skulle visa upp varför just de ryktena florerar. Från en bra bit utanför straffområdet skruvade han in en hård och placerad boll i det bortre hörnet. Målvakten slängde sig inte ens då han förstod att han aldrig skulle lyckas ta den. Ryktena om att Jebb är en bra frisparksskytt lär inte ha svalnat efter detta och en del utav de övriga spelarna i laget jämför honom redan med David Beckham när det kommer till fasta situationer.

Efterspelet handlade mest om att Everton gjorde allt i deras makt för att försöka återta kommandot i matchen. De flyttade upp allt fler man i banan och skapade en del lägen. Courtney Duffus hade ett läge från nära håll som han brände och det var kanske bästa möjligheten man hade i matchen förutom det mål man gjorde.

Arsenal rullar nu alltså vidare till semifinal där vinnaren utav kvällens möte mellan Chelsea och Newcastle väntar.

Arsenal-Everton  3-1

Mål: 1-0 Jebb (34) (straff), 2-0 Akpom (40), 2-1 Williams (48), 3-1 Jebb (64).

Publik: 2 725.