Medlemmar: 6062 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Tomas Rosicky ensam målgörare i segern mot Tottenham

Arsenal vann derbyt efter drömmål av Rosicky

sön 16 mar 2014 kl 20:18

Det stora Londonderbyt på White Hart Lane slutade med bortaseger för Arsenal efter en riktig pärla av Tomas Rosicky.

Ett skadedrabbat Arsenal drabbade samman i en av säsongens matcher med ett bra läge att knappa in på toppen och även uttöka försprånget ner till Tottenham. Efter en drömstart för Arsenal med mål redan i den andra minuten kunde Arsenal spela på resultat - men så enkelt blev det inte.

Första halvlek

Matchen hann knappt börja innan det smällde på White Hart Lane. Tyvärr för hemmapublikens del var det inte mycket att glädjas för mer än att man fick se ett av säsongens mål. Arsenal kom på högerkanten i ett bra läge och efter lite flipperspel kunde Chamberlain få ut bollen till Tomas Rosicky som bara hade en tanke - att skjuta så hårt han kunde - och som han gjorde det. Den lille tjecken fick en drömträff med sin högerfot och bollen stack rakt upp i bortre krysset, helt ottagbart för stackars Hugo Lloris i målet. Tomas Rosicky som ofta målar just mot Tottenham kunde inte tro sina ögon och knappt lagkamraterna heller. Arsenal hade fått en makalöst bra start mot ärkerivalen och publiken hade knappt satt sig ner.

Efter det fortsatte matchen i Arsenals favör och Sherwoods alldeles för höga backlinje fick gång efter annan se Podolski, Rosicky och Chamberlain löpa bakom sig. Det var en chocköppning för Spurs som såg stressat ut. Inte blev det bättre när Oxlade-Chamberlain kommer helt ensam med målvakt Hugo Lloris. Efter att ha sett Barca - Man City i veckan och en viss Lionel Messi så försöker den unge engelsmannen en chip över målvakten a la Messi. Lloris är chanslös på lobben. Men det är inte bollkallen som får tag i bollen 10-15 meter från mål. En totalt misslyckad lobb från Chamberlain som hade ett ypperligt läge att ge Arsenal en skön 2-0 ledning redan efter en kvart.

Efter den superchansen avtar spelet lite grann för Arsenal och Tottenham börjar mer och mer äta sig in i matchen, dock utan att hitta några farliga chanser. Ju längre matchen går, desto mer börjar Arsenal inrikta sig på defensiven som man ofta gör nuförtiden vid ledning. Något som många anser som tråkigt och synd men som onekligen har fungerat både ifjol och den här säsongen. Efter 45 minuter spelade leder Arsenal med 1-0 efter Rosickys projektil men ändå ingen nöjd Wenger - det syntes.

Andra halvlek

Den andra halvleken öppnades på ett bra sätt av hemmalaget. Tottenham såg klart mer hungriga ut och såg för första gången ut att inse hur viktig den här matchen är. Adebayor var som alltid på språng mot sin gamla klubb och såg mer än gärna ut att vilja sänka Arsenal. Bra och stabilt mittbacksspel från Mertesacker och Koscielny hindrade dock Tottenham att få några riktigt heta lägen, något som Szczesny verkade se och fick då ta saken i egna händer för att skapa lite spänning i matchen. Den annars lysande keepern för Arsenal den här säsongen, stod för två galna missar på bara en minut i mitten av andra halvlek. Det börjar med att han, helt enkelt, missar att plocka ner ett inlägg, som tvingar Sagna att gripa in och rensa bollen. En situation som kunde ha slutat i baklängesmål om Sagna inte varit på tårna. När Almunia-vibbarna redan hade börjat komma så väntade polacken någon halvminut innan det var dags igen - för ett ännu större misstag. Szczesny missbedömer återigen ett inlägg och tappar ner bollen till Chadli, som har helt öppet mål men tack vare lysande täckt av Mertesacker och framförallt Koscielny där den senare hindrar belgaren att kvittera och utjämna på White Hart Lane.

Det var inte mycket som stämde för Arsenal under den andra halvleken utan det var mest slå-ifrån-sig-fotboll, och inte blev det mycket mer offensiv fotboll när spelare som Flamini, Monreal och Vermaelen byttes in för bortalaget. En isolerad Giroud på topp hade en jobbig dag men fick å andra sidan inte mycket till hjälp under slutdelen av matchen. Tottenham försökte och försökte men lägena skapades mest utav misstag från Arsenalspelare, och mer än två missar hade inte Szczesny att bjuda på den här eftermiddagen. Med tio minuter kvar fick Tottenhams dyraste nyförvärv någonsin chansen att komma in och göra avtryck - men det hjälpte föga. Soldado hade märkbart inte självförtroende nog att göra något utöver det vanliga i det här derbyt utan det blev Arsenalseger tillslut.

Ingen bra insats från Arsenal men vad gör det när Tottenham återigen har så svårt att göra mål? 0 mål på tre matcher mot sina ärkerivaler den här säsongen och nu ser det tufft ut för Spurs när det gäller Champions League fotboll nästa säsong. För Arsenal öppnas nu helt nya möjligheter, särskilt efter Chelseas förlust mot Aston Villa i helgen.