Medlemmar: 7194 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ridå.

Tung förlust borta mot Everton

sön 6 apr 2014 kl 18:07

Arsenal blev besegrade med hela 3-0 borta mot Everton och nu ser situationen i ligan mörk ut. Att få se The Gunners i Champions League har tidigare varit en självklarhet men nästa år kanske så inte är fallet.

Från att ha varit med och tävlat rätt så länge om årets ligatitel har Arsenal åter hamnat i striden om fjärdeplatsen och spel i Champions League. Säsongens kanske viktigaste kvarvarande match spelade man under söndagen borta mot Everton som inför matchen placerade sig fyra poäng bakom Arsenal som för tillfället innehar den där fjärdeplatsen. Vilket lag som ä mest hungrigt och har viljan att ta den där sista platsen för Champions League skulle visa sig tydligt i mötet lagen emellan. Everton vann rättvist med 3-0 efter mål av Steven Naismith, Romelu Lukaku och Kevin Mirallas. 

Första halvlek

Matchen fick en väldigt fartfylld och energisk inledning. Arsenal hade rätt så mycket boll men spelet var svängigt och det gynnades Everton av mest. Det bollinnehav som Wengers mannar hade ledde inte fram till så mycket, de flesta bollarna spelades i sidled eller bakåt. Försvarsspelet i hemmalaget var klockrent och de hann rätt så enkelt få hem alla sina spelare på rätt sida efter att man tappat boll offensivt. Detta gjorde att man fick en känsla av att de nästan kunde ha fler spelare än Arsenal på planen.

Den kraft, fart och kreativitet som The Toffees visade upp under matchens första halva var av toppklass i Premier League. Arsenals prestation var knappast värd en plats bland de sju bästa i ligan. Detta faktum skulle belöna Everton och straffa Arsenal efter en kvart in i matchen. Ett lågt in spel från Leighton Baines gick fram mot straffområdet. Thomas Vermaelen valde av någon konstig anledning att släppa bollen förbi sig vilket gav Lukaku öppet läge mot Szczesny. Hans avslut lyckades den polske målvakten parera men returen gick rakt ut till Steven Naismith som rätt så enkelt kunde skicka in 1-0 till Everton.

Fantasin och modet i Arsenal fanns ingenstans förutom kanske hos Lukas Podolski som ofta testade sin vänsterfot från distans. Tomas Rosicky drev ofta upp med bollen i fart men ingen valde att ta löpningar i djupled och det ledde till att man ofta fick stanna upp och spela bakåt. När 2-0 kom för Everton var det ett tydligt exempel på mod och kvalitet. Bollen hamnade hos Lukaku på Arsenals vänstersida och han drev med pondus rakt in i banan och avslutade distinkt till vänster om Szczesny.

Fem minuter innan paus kom ett utav få bra avslut som Arsenal hade under hela matchens gång. Lukas Podolski skulle än en gång visa att han har kvaliteter i sin vänsterfot när hans halvvolleyskott gick i en båge och tvingade Tim Howard till att tippa bollen över ribban. Med minuten kvar att spela drog Mathieu Flamini på sig ett onödigt gult kort som betyder att han är avstängd i nästa helgs semifinal mot Wigan på Wembley och även ligamötet hemma mot West Ham tre dagar efter det.

Andra halvlek

I inledningen utav den andra halvleken visade Arsenal något utav en satsning mot att hitta tillbaka in i matchen. Precis som under delar utav den första halvleken hade man mycket bollinnehav och nu styrde man spelet allt högre upp i banan. Något som fortfarande var en kommande faktor var det att man inte spelade framåt utan det mesta utav spelet var i sidled eller bakåt. Evertsons spel offensivt var rakt och med fart men Arsenal vågade inte spela in bakom backlinjen när man hade lägen och istället slutade det ofta i att Everton vann bollen och kontrade.

Efter lite mer än sextio minuters spel skulle även 3-0 till The Toffees komma efter individuella misstag hos The Gunners. Det hela inleddes med att Bacary Sagna tappade boll på liknande sätt som Mesut Özil gjorde innan Liverpools på 3-0 mål på Anfield den här säsongen i 5-1 matchen. Everton fick efter det öppen gata fram mot Arsenals straffområde. Det första avslutet lyckades Szczesny rädda men returen gick rakt ut och där blev det en kamp mellan Mikel Arteta och Kevin Mirallas. Arteta var den som var först på bollen men han styrde den rakt in i eget nät.

Ross Barkley som byttes in tidigt i den första halvleken kunde även ha gjort 4-0 strax därefter då han fick skottläge från nära håll. Turligt nog gick hans avslut rakt på mål och vår polske keeper kunde parera enkelt. Efter detta valde Wenger att byta in Aaron Ramsey som gjorde sin första match sedan West Ham borta i december. Han kom in tillsammans med Alex Oxlade-Chamberlain istället för Flamini och Lukas Podolski. De båda inhopparna skulle vara två utav de få som gav några förhoppningar inför framtiden och det som tidigare hade efterfrågats i form utav kreativitet och mod bidrog de med på ett bra sätt vid flera tillfällen.

Chamberlain skulle även vara den spelare som kom närmast ett mål för Arsenal denna dag då han med ett mäktigt avslut från distans träffade ribban. Detta var dock bara en ljusglimt under en annars hemsk eftermiddag på Goodison Park. Nästa helg väntar en semifinal i FA-cupen mot Wigan på Wembley. FA-cupen är den enda chansen till den där efterlängtade titeln som vi har den här säsongen och från alla håll krävs det nu att man repar mod och tro. Det gäller att man kommer in i den matchen och presterar på en annan nivå, en acceptabel nivå för att vara Arsenal.