Medlemmar: 8809 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Lukas Podolski som målskytt.

Krönika: Lukas Podolskis situation

mån 14 apr 2014 kl 22:30

Lukas Podolski har i dagarna uttryckt besvikelse över sin uteblivna speltid i Arsenal. Är han på väg bort från klubben? Inte om Mattias Håman får välja.

Han är spelaren och supertysken som anlände sommaren 2012 till Arsenal från ett nedgraderat Köln i tyska Bundesliga. Många supportrar hade förhoppningar om att han kunde vara Robin Van Persies ersättare och bidra med de mål han tidigare bidragit med i Köln och det tyska landslaget.
Men Lukas Podolski har inte bidragit med de här målen i Arsenal – och han har heller inte blivit den tongivande spelaren han var i Köln. Kan det handla om att han känner sig låst på vänsterkanten? Eller kanske passar inte den engelska fotbollen honom fullt ut? Det finns flera frågor att ställa sig varför han inte lyckats i Arsenal så här långt.
Lukas Podolski har i dagarna för engelsk media uttryckt sin besvikelse över den uteblivna speltiden. Är det här ett första tecken på att han är på väg bort i sommar? Det behöver inte bli så – och jag hoppas inte att det blir så - för om Wenger använder honom på rätt sätt har han en fantastisk avslutare till sitt förfogande.

När det stod klart att Lukas Podolski skulle ansluta till Arsenal för snart två år sedan blev jag glad och såg ännu mer fram emot den kommande säsongen. Tysken hade under flera års tid varit en tongivande spelare för det tyska landslaget och även öst in mål för sitt Köln. Han var samtidigt en karaktärsspelare med en fruktad vänsterfot. Känslan var att Arsenal inte bara lyckats värva en bra fotbollsspelare, utan även en karaktär som kunde våga ta för sig och agera pådrivare i laget. Den typen av spelare var Arsenal i behov av.
Jag började direkt fundera över vilken roll han skulle få i Arsenal. I Köln huserade han ofta som en andra anfallare och hade som en följd av det en ganska fri roll – i vilken han bidrog med mål som man kan förvänta sig av en spelare på hans nivå. Men om han skulle få samma roll i Arsenal var jag inte helt övertygad om. När Oliver Giroud sedermera värvades i samma transferfönster blev jag heller inte direkt mer övertygad hur han skulle hitta sin roll i Arsenal. Som den fantastiska avslutare han var kändes han som en potentiell arvtagare till Robin Van Persie, men när säsongen inleddes var det uppenbart att Wenger hade andra planer med sitt tyska nyförvärv.

Han fick sin utgångsposition till vänster på mittfältet och där har han för det mesta spelat under tiden i Arsenal. Podolski har visat upp sin potential flera matcher sen ankomsten, men jag tror de flesta supportrar är överens om att tysken inte fått ut maximalt av sin potential under den här tiden.
I många matcher har jag upplevt honom som låst på vänsterkanten och inte hamnat i de situationerna där han är som farligast, dvs. rättvänt med fart mot en försvarare alternativt framför mål i skottposition. Podolskis vänsterfot är i mitt tycke hans största vapen som fotbollsspelare. Även om de inte varit många så har han trots allt bidragit med några distansmål i den rödvita tröjan. Jag hade velat se honom i de positionerna oftare, för då är han ett stort hot för motståndaren. Är det något Arsenal är i behov av är det spelare som kan skjuta från distans. Det är någonting som Lukas verkligen kan och när han väl hamnar i sin favoritposition brukar det ofta innebära mål.

Uppenbarligen är Lukas missnöjd och frustrerad med sin situation i Arsenal. Precis som alla andra supportrar vet han själv om vilken potential han har inom sig. I grunden är han en klasspelare som kan avgöra vilken tillställning som helst, oavsett motstånd. Det är även frustrerande för mig som supporter för Arsenal att se honom missnöjd och inte kunna uträtta mer på planen. Det är såklart upp till honom själv att prestera och ta vara på chanserna, men samtidigt tycker jag att Arsène Wenger har ett ansvar att få ut mer av honom som spelare. Exempelvis har fransmannen flera gånger tagit beslutet att byta ut honom när andra spelare fått fortsatt förtroende. Jag håller med om att han ofta varit mindre lyckad i sina framträdanden på planen, men samtidigt hade Wenger i så fall kunnat byta ut andra spelare som heller inte rosat marknaden med sina framträdanden.

Jag kommer så väl ihåg den dagen Lukas Podolski blev klar för Arsenal. Han passade fint i vår rödvita tröja när han poserade på hemsidan under sin första intervju. Han pratade väl om Arsenal som klubb och såg fram emot en ny utmaning i en ny stad.
Nästan två år har passerat sedan dess.
Jag tycker inte att Podolski har lyckats fullt ut i Arsenal så här långt. I flera matcher har han fallit bort ur matchbilden och bara varit en skugga av sitt forna jag. Men det skulle helt klart vara en besvikelse att se honom lämna Arsenal i sommar, för jag tror det finns mer att hämta av honom trots att han börjar närma sig 30 år fyllda.

Om Wenger lyckas få ut maximalt av hans kapacitet så har klubben en fantastisk spelare till sitt förfogande. Det har han bevisat i såväl Köln som det tyska landslaget under flera års tid.
Lukas Podolski är en spelare som kan avgöra matcher, skjuta distansskott som ingen annan i dagens Arsenal och dessutom agera karaktär och pådrivare när förtroendet är det rätta från managern.
Om han upplever det förtroendet från tränaren finns möjligheten att han visar oss vilken fantastisk spelare han i själva verket är.
Kanske kommer han då också slutligen bli den tongivande spelaren han en gång var i Köln och det tyska landslaget.