Medlemmar: 8914 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal vann FA-cupen 2014

ARSENAL VÄNDE OCH VANN FA-CUPEN

lör 17 maj 2014 kl 22:09

Efter en bedrövlig start kunde Arsenal vända och vinna sin första titel på nio år. Aaron Ramsey blev stor matchhjälte med sitt mål i förlängningen.

En alldeles fantastisk final mellan Hull och Arsenal slutade, tillslut, efter mycket om och men, med en Arsenalseger. Hull tog ledningen med både 1-0 och 2-0, men Arsenal ger sig aldrig och det här var inget undantag. Tillslut kunde säsongens spelare, Aaron Ramsey, skjuta 3-2 i förlängningen och avgöra den här otroliga tillställningen. Arsenal vann därmed sin första titel på nästan nio år, men Hull gav ett riktigt bra motstånd men orkade inte ända in i slutet.

Första halvlek

Stämningen var på topp som vanligt på Wembley och domare Lee Probert blåste igång matchen till de nästan 100 000 personerna på nationalarenan i Englands förtjusning. Matchen hann knappt börja innan delar av publiken skulle få jubla. Hull fick en hörna och använde sig utav en variant där hårdskjutande Huddlestone stod och väntade precis utanför straffområdet. Bollen letade sig dit tillslut efter lite trubbel, men träffen var inte klockren och bollen gick istället till Chester som styrde in bollen lite turligt men snyggt. Matchen hade knappt börjat innan det stod 1-0 för underdogsen, Hull City. 

Chocken var ett faktum för Arsenal som inte gick att känna igen i inledningen av matchen. Några minuter senare skulle också nästa chock komma, när Hull återigen vann en nickduell, och trots att Fabianski räddade så var returen inte den bästa utan Curtis Davies satte från snäv vinkel 2-0 för Hull efter endast åtta minuter. Arsenalspelarna såg märkbart irriterade ut och allt såg ut att gå mot The Gunners. Det kunde dock varit ännu värre när tränare Steve Bruce son, Alex Bruce, återigen nådde högst på en nickduell, men Arsenal kunde räddas av Kieran Gibbs som till skillnad från Mikael Lustig, höll sin stolpe.

Arsenal började tillslut, efter sisådär en kvart att ta tag i spelet och bollinnehavet. Mesut Özil hade ett halvdant läge med en halvvolley men utan att hota på allvar. I den 16:e minuten fick Arsenal ett vasst frisparksläge efter att Alex Bruce varit lite för ivrig. Santi Cazorla och Lukas Podolski ställde upp sig vid bollen som var några meter utanför straffområdet. Santi Cazorla som aldrig har gjort ett frisparksmål i Arsenal, slog frisparken - och som han slog den! En alldeles perfekt träff från den lille spanjoren lurade McGregor helt som tjuvade lite åt andra hållet. Reduceringen var ett faktum och för den neutrale var det här en final av yppersta klass, med tre mål redan efter 17 minuter.

Efter reduceringsmålet var det mycket Arsenal, och efter mycket om och men fick man äntligen ett grepp om matchen. Några fina lägen skapades men inte mycket mer hände i den första halvleken. Olivier Giroud såg seg ut och Mesut Özil var inte inne i matchen. En hel del saker stämde inte för Arsenal som gick in i pausvila med ett underläge.

Andra halvlek

Det syntes att Arsenal låg under när den andra halvleken drog igång, eller framförallt så syntes det att Hull ledde. Bruce mannar tog varenda tillfälle de kunde att lägga sig ner och maska lite för att inte ge Arsenal något flyt. Det lyckades tigrarna med och Arsenal skapade knappt en målchans den första kvarten i den andra halvleken. Wenger var inte nöjd och bytte ut en iskall Lukas Podolski redan i den 60:e minuten. In kom Yaya Sanogo, som ännu inte gjort mål i Arsenal. Därmed spelade Arsenal en 4-4-2 uppställning som inte händer alltför ofta. Det gjorde skillnad och Arsenal var ett helt annat lag efter det bytet.

Även om Yaya Sanogo inte hade några lyckosamma första touchar så erbjöd det här spelet en helt annan tyngd i anfallet och Giroud fick mer understöd. Men något mål blev det inte utan Hull fortsatte att försvara bra och helt konstigt var det en fast situation som skulle förändra den här matchbilden helt. Arsenal fick en felaktiv hörna efter att Sanogo styrt ut bollen. Cazorla slog hörnan som Giroud nådde högst på, och fick med en halvträff bollen till Koscielny, som på något vänster snurrade in bollen i nät och kvitteringen var ett faktum. 

Efter det tog Arsenal över helt och hållet. Hull-spelarna såg slutkörda ut och slog mest ifrån sig medan Arsenal gick för att avgöra finalen. Lägen skapades men ingen vidare skärpa från spelarna i Arsenal, inte minst från Gibbs som stod helt fri bara några meter från mållinjen men lossade bollen till rad 104 ungefär. Tillslut var klockan så mycket att Lee Probert blåste av och förlängning väntade.

Förlängning

Förlängningen fortsatte som andra halvleken slutade. Arsenal hade helt och hållet matchen i sina händer. Ramsey visade att han inte slarvar med försäsongsträningen när han gång på gång forcerade framåt. Samma Ramsey skulle visa sig spela en bidragande roll i förlängningen. Först snodde han en boll på högerkanten och slog ett perfekt inlägg till Giroud, som var några centimeter från att ge Arsenal ledningen och (kanske?) avgöra matchen, men McGregor rättades utav ribban. 

Ramsey nöjde sig dock inte med den snygga framspelningen, utan walesaren fortsatte att trycka på offensivt och försökte nästan för mycket ibland, kändes det som. Till den andra förlängningskvarten bytte Wenger in Rosicky och Wilshere, två pigga och kvicka spelare som skapade problem för Hull-försvaret direkt. Rosicky och Wilshere sprang livet av sig och visade sin vilja, och Hull hade stora problem att hänga med i svängarna. Tillslut skulle målet också komma, och vilket mål det var. Nyinbytte Wilshere hittade Sanogo i straffområdet med en fin avvägd passning. Sanogo hade, som ofta i den här matchen, lite problem med touchen men tillslut fick Giroud tag i bollen till höger inne i straffområdet. Giroud såg att Ramsey, i vanlig ordning, kom inlöpandes i straffområdet. Ramsey skrek efter bollen, något som Giroud hörde och klackade elegant bakåt till Ramsey, som skjuter bollen via yttersidan på sin högerfot stenhårt nere vid McGregors vänstra stolpe - helt ottagbart. Firandet visste inga gränser och Aaron Ramsey sprang likt Usain Bolt runt hela arenan, med 10 Arsenalspelare bakom sig. 

Arsenal hade vänt underläge 0-2 till 3-2 och INGET talade för att Hull skulle vända. Hull såg till skillnad från Arsenal helt slutkörda ut och hade inte mycket offensiv kraft inne. Det skulle till ett misstag för att något mål skulle komma till, var känslan. När några minuter återstod av matchen hände just något sådant, då Per Mertesacker skickade vibbar från Sunderland borta för två år sedan, där han tappade balansen väldigt konstigt. Detsamma gjorde han även här, något som Fabianski såg och sprang med full fart ut för att rensa. Fabianski var dock inte tillräckligt snabb utan Boyd försöker sätta bollen i det öppna målet, trots snäv vinkel. Bollen går mot mål till en början men skruvan är åt fel håll och Mertesacker och Fabianski kan dra en lättnades suck.

Mycket mer än så hände inte utan Lee Probert blåste av och ARSENAL VANN FA-CUPEN 2014 - LAGETS FÖRSTA TITEL PÅ NIO ÅR!