Medlemmar: 8917 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mesut Özils Tyskland vann sin grupp och ser starka ut när slutspelet i VM drar igång i helgen.

VM-rapport - så har det gått för våra spelare

fre 27 jun 2014 kl 14:26

VM:s gruppspel är nu avklarat. The Gunners har, såklart, många spelare med i turneringen. Här kommer en ”Arsenalrapport” om hur spelarna och deras landslag har skött sig under gruppspelet, samt förutsättningarna för ett eventuellt slutspel.

Spanien Inte ens en ointresserad kan ha förbisett Spaniens uttåg ur VM, redan efter två omgångar av mästerskapet. I det spanska laget finner vi vår alldeles egen Santi Cazorla. Cazorla spelade ingen större roll i detta mästerskap, utan fick mestadels sitta sidan om att se sina lagkamrater bli förbisprungna av både holländare och chilenare. Cazorla fick endast knappa 20 minuter mot Chile. När Spanien redan var utslaget fick Cazorla ”chansen” mot Australien och spelade där de första 65 minuterna. Cazorla och hans lagkamrater får slicka såren och ta nya tag inför EM om två år.

Costa Rica Den utlånade costaricanen, Joel Campbell, har spelat en otroligt viktig roll i landets sensationella avancemang från ”dödens grupp”. Campbell gjorde i första matchen, mot Uruguay, ett mål och en assist, något som fick honom att bli matchens lirare. I andra matchen mot Italien säkrade Campbells Costa Rica avancemang genom en 1-0-seger. Joel Campbell spelade dryga 60 minuter i den betydelselösa matchen mot Jack Wilsheres England, som slutade 0-0.

England Englands uttåg ur VM var nästan en lika stor besvikelse som Costa Ricas avancemang var en succé. Englands lag består av två spelare från Arsenal, Jack Wilshere och Alex Oxlade-Chamberlain. ”The Ox” gick in i turneringen med en skada, som han ådrog sig i sista träningsmatchen innan VM. Wilshere fick sparsamt med speltid i matchen mot Italien, som man förlorade med 2-1, och ingen speltid i matchen mot Uruguay, där man förlorade med samma resultat. ”The Ox” fick ingen speltid i detta VM. Wilshere gjorde sin första VM-start mot Costa Rica, och blev utbytt två minuter efter klubblagskompisen Campbell.

Frankrike Frankrike började detta VM i flygande fart. Ingen av Arsenals spelare fick en startplats i detta lysande franska lag. Giroud fick ett inhopp i slutet, Koscielny och Sagna (numera City) var oanvända avbytare. I andra matchen mot Schweiz fick Giroud en startplats, han tackade för förtroendet genom att sätta 1-0 till Frankrike. Även Koscielny fick delta i denna match, då han blev inbytt i andra halvlek. Frankrike vann matchen med övertygande 5-2 och säkrade därmed avancemang till åttondelsfinalen. I Frankrikes sista gruppspelsmatch ställdes man mot ett Ecuador, som hade en slutspelsmatch i sikte. Koscielny fick fortsatt förtroende i mittbackslåset, däremot fick Giroud avnjuta stora delar av matchen på bänken. Giroud kom in i andra halvlek och skapade en del målchanser, bland annat ett bra nickförsök i matchens slutminuter.

Schweiz Den utlånade mittbacken Johan Djourous Schweiz lyckades vinna sin första match, men förlorade stort mot Frankrike i sin andra. Djourou fick inte spela den första matchen, men var delaktig i den andra. I Schweiz tredje match ställdes man mot Honduras. Man vann matchen med 3-0 och gick, aningen överraskande, vidare till slutspel. Djourou fick dessvärre ingen speltid.

Tyskland I det tyska landslaget återfinner vi tre Arsenalspelare. Alla tre deltog i den förkrossande segern över Portugal i öppningsmatchen. Mertesacker spelade hela matchen, Özil blev utbytt och Podolski fick äntra VM i andra halvlek. I Tysklands andra match mötte man ett Ghana som slogs för sitt liv. Både Özil och Mertesacker spelade hela matchen, en match som slutade 2-2. Podolski var en oanvänd avbytare. Tyskland, som inte lyckades säkra avancemang mot Ghana i förra matchen, mötte ett USA, som också dem spelade för avancemang. Alla Arsenalspelare startade för Tyskland i 1-0-segern.

Belgien Arsenals kapten Vermaelen fick ingen speltid i Belgiens första match. I andra matchen fick han chansen från start, något som han endast fick ta del av i ca 35 minuter. Han ådrog sig nämligen en skada på uppvärmningen, vilket gjorde att han var tvungen att kliva av. Belgien vann de två första matcherna och tog sig vidare. Vermaelens skada höll i sig även den tredje matchen. En match som Belgien vann med 1-0.

Sydkorea Utlånade Ju Young Parks Sydkorea började VM med att spela 1-1 mot Belgien. Park startade matchen för Sydkorea. I andra matchen blev man utrullade av Algeriet och förlorade med klara 4-2. Park deltog även i denna match. Sydkoreas sista match förlorade man mot Belgien med 1-0, Park var en oanvänd avbytare.

Sammanfattning Costa Rica, som vann sin grupp för Uruguay, får möta Grekland i deras åttondelsfinal. Ska bli otroligt intressant att se vad Campbells Costa Rica, som skrällt sig vidare, kan göra mot ett annat ”skrällag” i form av Grekland. Costa Rica får nog anses vara favoriter.

En gruppseger för Frankrike innebär att man ställs mot en grupptvåa, vilket innebär Nigeria, i åttondelsfinalen. Frankrike får ses som stora favoriter och ur Arsenalsynvinkel får man hoppas att dem tar sig vidare. Förhoppningsvis får vi fortsätta se Koscielny dominera i backlinjen, samtidigt som att Giroud tar plats uppe i anfallet för fransmännen.

Djourous Schweiz avancerade vidare till åttondelsfinal i sista omgången. Man kom tvåa i gruppen bakom Frankrike, och ställs därmed mot Argentina i åttondelsfinal. Ingenting är omöjligt, men nog känns det som att Djourous Schweiz får respass i denna match?

Tyska maskinen gick, som planerat, vidare. Man vann sin grupp på 7 poäng och möter därmed en annan grupptvåa. Algeriet kommer stå på andra sidan. Algeriet har gjort det bra i gruppspelet och känns otroligt svårgreppade. Tyskarna får anses vara stora favoriter, men bör klara av att ta sig vidare.

Belgien går vidare i sin grupp utan att övertyga. Belgien, med Vermaelen, hade skyhöga förväntningar på sig, men har inte, spelmässigt, producerat som förväntat. Vermaelen och hans Belgien kommer i sin åttondelsfinal att möta USA. Det blir allt annat än en enkel uppgift för belgarna. USA har visat, i alla sina matcher, att dem verkligen inte är att räkna bort.

Så spelas åttondelsfinalerna i VM

28 juni
Brasilien v Chile (18.00)
Colombia v Uruguay (22.00)

29 juni
Holland v Mexico (18.00)
Costa Rica v Grekland (22.00)

30 juni
Frankrike v Nigeria (18.00)
Tyskland v Algeriet (22.00)

1 juli
Argentina v Schweiz (18.00)
Belgien v USA (22.00)