Medlemmar: 5433 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ungdomarna laddar för en ny säsong.

Ungdomsakademin laddar för ny säsong

tor 17 jul 2014 kl 14:21

Under gårdagen spelade Arsenals U21-lag sin första träningsmatch för säsongen. En ny säsong är på ingång och det händer mycket inom ungdomsakademin i klubben.

Igår gästade Bournemouths U21 träningsanläggningen vid London Colney för en träningsmatch bakom stängda dörrar. Matchen dominerades fullständigt utav Arsenal som lyckades vinna med hela 5-0 trots att man formerade ett väldigt ungt lag. Dan Crowley stod för två mål samtidigt som Alex Iwobi, Stefan O´Connor och Ainsley Maitland-Niles gjorde varsitt.

Extra kul att se att så många yngre spelare som kommer från U16 och U18 fick chansen i gårdagens match. Det blev debut på U21-nivå för George Dobson, Tyrell Robinson, Chiori Johnson och Marc Bola. Renny Smith och Elliot Wright deltog även de under matchen men de fick lite speltid i U21 under slutdelen utav förra säsongen. Utöver det fick de unga professionella spelarna så som Jack Jebb, Autin Lipman, Tafari Moore, Josh Vickers, Glen Kamara och Brandon Ormonde-Ottewill speltid och chans att visa upp sig.

Det finns en hel del som har hänt kring Arsenals ungdomsakademi under sommaren. Framförallt har en ny huvudansvarig för akademin tillträtt och ersatt Liam Brady som valde att hoppa av sitt uppdrag. Den nya managern för akademin är holländaren, Andries Jonker, som senast kommer ifrån VFL Wolfsburg där han var assisterande tränare för A-laget. Innan det hade han spenderat sju år med arbete inom det holländska fotbollsförbundet, KNVB. Han har jobbat flera år under den nya managern i Manchester United, Louis van Gaal, i klubbar som FC Barcelona och FC Bayern München.

Förutom Liam Brady så lämnar även Roy Massey och David Court sina poster inom ungdomsakademin så det finns en hel del tomrum att fylla ut och bygga på för Andries Jonker. Vad det gäller ungdomarna i sig så har flera spelare skrivit på proffskontrakt under sommaren. Tafari Moore, Glen Kamara och Josh Vickers är de spelarna som hittills kritat på proffskontrakt med Arsenal men några fler spelare förväntas erbjudas kontrakt senare under försäsongen.

På spelarfronten finns det en del utrymme att fylla på med spelare efter att Zak Ansah, Chuks Aneke, Leander Siemann, Daniel Boateng och Zach Fagan har lämnat klubben. Arsenal har redan gjort klart med två grekiska talangspelare, Elias Hatzitheodoridis och Mourgos Savvas samt värvat en målvakt från Finland vid namn, Hugo Keto. Detta visar att klubben fortfarande har ett bra scoutingsystem och att man strävar efter att ta in talanger från utlandet. Samtidigt värvar man även lokalt då man gjort klart med en lovande mittfältare från West Ham, Ben Sheaf.

Våra svenska framtidshopp, Kristoffer Olsson och Kristofer Da Gracia, deltog inte under gårdagens träningsmatch mot Bournemouth. Olsson kommer att delta i A-lagets match mot Boreham Wood på lördag och Da Gracia lyckades troligen inte ta en plats i matchtruppen. Da Gracia kommer troligen att konkurrera om platserna i U18-laget under den kommande säsongen efter att ha tillhört U16 under föregående år. Hur det kommande året för Olsson kommer se ut är fortfarande oklart. Ska man tro honom själv hoppas han nog troligen på en utlåning för det ser inte riktigt ut att vara aktuellt med speltid på mittfältet i A-laget. Under närmaste framtiden siktar han på spel med A-laget under försäsongsmatcherna och sedan får vi se om det blir fortsatt spel i U21 eller om det bär av till någon annan klubb på lån.

Andries Jonker med övriga tränarstaben kommer troligen inför denna säsong vilja se ungdomslagen prestera bättre resultat vid matcher, framförallt när det gäller U18-laget. Det var under långa perioder förra säsongen som man inte lyckades vinna en enda match och även om det är utvecklingen som står i fokus måste man kunna vinna fotbollsmatcher. U21-laget lyckades inte ta sig till slutspel i sin serie och degraderades till och med till en sämre U21-liga inför den här säsongen. Det finns som sagt en hel del saker att ta tag i men samtidigt kommer det bli intressant att följa spelare som Serge Gnabry, Hector Bellerin, Gedion Zelalem och Chuba Akpom ifall de konkurrera och få speltid i tävlingsmatcher under Arsene Wenger.

På tisdag spelas nästa träningsmatch för ungdomarna då man möter Lincoln City.