Medlemmar: 4973 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mikel Arteta och Aaron Ramsey firar FA-cup titeln.

Krönika: Behovet på mittfältet

tor 17 jul 2014 kl 21:10

Sami Khedira har ryktats flitigt till Arsenal den senaste tiden. Men skulle han verkligen fylla det behov som klubbens mittfält efterfrågar?

Senaste nytt i Sami Khedira-gate sägs vara att hans löneanspråk kan bli ett oväntat hinder och på så vis sätta stopp för en eventuell övergång till Arsenal. Det skulle såklart vara synd om Arsenal gick miste om Khedira på grund av spelarens personliga krav, för i tysken skulle klubben få tillgång till en högklassig fysisk tvåvägsspelare som kan erbjuda en enorm löpstyrka och kraft på mittfältet. Samtidigt kan vi vända på myntet och fråga oss, helt ärligt, om Khedira verkligen är den spelaren som Arsenal faktiskt behöver. Jag vill resonera kring det här aktuella ämnet genom att blicka tillbaka på några speciella utvalda matcher från förra säsongen.

Att Arsene Wenger valt att hitta sina egna lösningar på den defensiva mittfältspositionen genom åren är ingen nyhet. Det senaste exemplet på spelare som han skolat om i en annan roll än den ursprungliga är Mikel Arteta. När spanjoren anslöt till Arsenal var han uppfattad av de flesta som en offensivare lagd mittfältare. Det var i den rollen han slog igenom i Everton och skapade sig ett namn i England. I augusti 2011 hade han imponerat så mycket på Wenger att fransmannen valde att betala mer än 10 miljoner pund för hans namnteckning. Vad Arteta tillsammans med fansen inte kände till var i vilken roll på mittfältet han skulle få husera i.

Det var samma säsong som Alex Song hade fått för sig att agera i en mer trequarista-liknande roll på Arsenals mittfält. Det var mer eller mindre av den anledningen som Arteta fick ta ett steg tillbaka i banan för att bli den balansspelare som då lyste med sin frånvaro i och med Songs positionsbyte. På sätt och vis gjorde spanjoren succé i den nya rollen. Arteta berömdes inledningsvis flertalet gånger för att agera med intelligens, ett fint passningsspel och med en förmåga att fatta de rätta besluten på en utsatt position. Sedan dess har det fungerat bra många matcher, mindre bra i andra.

Under förra säsongens bortamöten mot tungviktarna Manchester City, Liverpool och Chelsea var det för mig uppenbart att det saknades någonting på Arsenals mittfält. Matchen mot Chelsea satte störst avtryck. I efterhand gick det att ta del av bilder som visade på vilka tomrum som flera gånger uppstod mellan backlinjen och mittfältet. Det var i en speciell situation under matchen mot Chelsea som Alex Oxlade-Chamberlain förlorade bollen i fel läge på mittplan. Därigenom kunde Chelsea ställa om i en kontringsattack. Tyvärr för Arsenalspelarnas del skulle tomrummet mellan backlinjen och mittfältet bli deras stora nederlag när matchen sedermera summerades. Erik Niva i Viasat-studion var inne på att Chelsea visade prov på effektivitet i avslutningsmomenten, men betonade samtidigt att Chelseas vinst mer berodde på Arsenals svaga försvarsspel/positionsspel snarare än Chelseas egna kvalitéer.  

Wengers experimenterande har genom åren resulterat i en del bra drag, men samtidigt i några mindre bra. Mikel Arteta är för mig en bra spelare som jag sammantaget tycker gjort ett godkänt jobb i en nykomponerad roll sedan han anslöt från Everton - men samtidigt går det inte att blunda för faktumet hur det såg ut under exempelvis den här matchen på Stamford Bridge. Det är i sådana här situationer jag känner att det är bättre att Wenger slutar laborera med sina spelare för att istället använda sig av raka och beprövade lösningar. Jag tycker det här var en match när Artetas svaga positionsspel och närkampsspel lyste igenom, förmodligen på grund av att han i grunden inte är en defensiv mittfältare. Mot de mindre lagen går det att göra misstag till en viss grad, men mot en klubb som Chelsea blir man straffad. Med tanke på att den defensiva mittfältspositionen är en sådan utsatt och betydelsefull position tycker jag att det är viktigt att använda sig av en kvalificerad och beprövad spelare som är lämplig för uppgiften. Det är här jag kommer in på Sami Khedira.

Det jag frågar mig är om tysken är den rätta spelaren för att hålla ihop ett Arsenal som i exempelvis matchen mot Chelsea på Stamford Bridge. Skulle han kunna vara den här mittfältsskölden framför backlinjen när det som mest behövs, bland annat skära av ytor och ligga rätt i sin position? Jag står fast vid min åsikt att han är en jättebra spelare som med all säkerhet skulle göra stor nytta på Arsenals mittfält, men jag är inte helt övertygad om att han fyller det behov som vårt mittfält i dagsläget mest behöver.

Under semifinalen i VM mot Brasilien var han i mina ögon fullkomligt formidabel. Han sprang i djupled, vann boll lite här och var, gjorde mål och framstod helt enkelt som en världsklasspelare. I sådana stunder är det svårt att inte lockas av tanken av att se Sami Khedira i Arsenal med de här prestationerna. Jag är också fortfarande lockad av tanken ska sägas, men med hjälp av känslomässig intelligens är det viktigt att se till Arsenals behov på mittfältet snarare än frestelsen av spelaren Sami Khedira.

Det är samtidigt känt att Wenger inte ser den defensiva mittfältaren som just en defensiv mittfältare längre. Istället är känslan att han vill ha ett mer oförutsägbart mittfält där ett ord som ”växeldra” kan sägas vara ett nyckelord när mittfältet ska beskrivas i sin helhet, alternativt använda sig av egna lösningar som i fallet med Mikel Arteta. Flamini är i dagsläget egentligen Arsenals enda renodlade defensiva mittfältare i A-lagstruppen.

När jag ska försöka sammanfatta Arsenals mittfältsposition återkommer jag alltid till den defensiva positionen. När jag tänker på förra säsongen som en helhet är dock inte den här positionen Arsenals största prioritet, men när jag tänker tillbaka på enskilda matcher som den på Stamford Bridge är den defensiva positionen helt plötsligt kritisk. Jag ser ett stort behov av en defensiv utpräglad mittfältare i Arsenal.

Nederlagen borta mot Manchester City, Liverpool och Chelsea tror jag nämligen berodde mycket på just avsaknaden av en sådan beprövad spelare. Därför skulle jag gärna se att Wenger såg till Arsenals behov på den defensiva mittfältspositionen och värvade någon som kan erbjuda de här egenskaperna.
Jag tänker mig en spelare som kan skära av ytor, vinna närkamper, fördröja motståndarnas anfall, ha tekniska kvalitéer samt ett bra passningsspel.
Något säger mig bara att den spelaren inte är Sami Khedira.