Medlemmar: 8707 st.

Inga mål på Ataturk Stadium i Istanbul.

Mållöst i första mötet med Besiktas

ons 20 aug 2014 kl 00:25

Arsenal fick med sig ett oavgjort resultat från Turkiet inför returen hemma i London. 0-0 blev resultatet i en händelsefattig match där Arsenal kom nära ett vinnande mål i slutskedet.

Efter premiären hemma mot Crystal Palace i helgen var det återigen dags för match, denna gången det första mötet i kvalet till gruppspelet av Champions League. Besiktas stod för motståndet på Ataturk Stadium som inte bjöd på det bästa utav underlag denna afton. Detta gav upphov till ett sämre passningsspel från båda lagen och troligtvis straffades Arsenal hårdast utav detta. Båda lagen lyckades skapa ett antal farliga lägen men ett mållöst resultat får anses som rättvist sett till hela matchbilden.

Matchen öppnades med att Besiktas skapade ett läge direkt. Demba Ba valde att från avspark gå på ett avslut som gick hela vägen fram till mål där Wojciech Szczesny hade vissa problem men lyckades styra den i ribban och sedan reda ut faran. Detta var en signal som sade att detta möte inte skulle bli en lätt match. Inte hjälpte det heller att planen liknade en leråker på vissa ställen och spelarna hade svårt att hålla bollen längs backen i passningsspelet. Demba Ba hade även en stund senare ett volleyavslut som tvingade polacken i målet till en avancerad räddning.

Arsenal hade en del svårigheter med att hitta in i sitt egna spel till en början och flera spelare tappade boll i onödiga lägen. När man väl stack upp några gånger om så var man ändå farliga. Alexis Sanchez såg pigg ut på högerkanten samtidigt som Aaron Ramsey och Jack Wilshere stod för kreativiteten centralt. Olivier Giroud hade Arsenals bästa lägen i halvleken då han först låg på backen och försökte sparka in bollen liggandes. Den andra chansen var dock bäst då han serverades utav Ramsey med en chipp in i straffområdet men han misslyckades dock att få till en träff på bollen. Troligen spelade det ojämna underlaget honom ett spratt med en felstuds för i vanliga fall brukar han få träff vid de lägena.

Precis innan Giroud fick den chansen hade dock Demba Ba halvlekens bästa målchans då han tog tillvara på ett individuellt misstag i Arsenals backlinje, vek in i banan och gick på ett distinkt avslut som smet strax utanför den vänstra stolpen. Mållöst i paus efter en mindre underhållande halvlek med väldigt svängigt och okontrollerat spel.

Den andra halvan utav detta möte öppnades på liknande sätt som den första avslutades. Spelet var väldigt mycket fram och tillbaka där de båda lagen slog till när motståndarna gjorde misstag. Besiktas skapade den första farliga målchansen då Olcay Sahan fick yta på vänsterkanten, tog sig in i straffområdet och avslutade bara decimetrar utanför den bortre stolpen. Efter den uppvisningen var det en annan man på planen som till stor del tog över huvudrollen. Domaren, Milorad Mažić, började att ta flera konstiga beslut och vifta med korten, detta åt båda hållen och inte bara emot Arsenal. I samma veva utgick även Mikel Arteta med en fotskada och in i hans ställe kom Mathieu Flamini.

Precis som i den första halvleken hade The Gunners problem med att få igång flytet i anfallsspelet. Förhoppningsvis kan man få ordning på det i returen hemma på Emirates nästa vecka då man spelar på ett betydligt bättre underlag. När man dock lyckades få till några bra anfall var det ofta via högerkanten med firman: Aaron Ramsey, Mathieu Debuchy och senare Alex Oxlade-Chamberlain när han ersatte Alexis Sanchez. Arsenal hade ett bra frisparksläge utanför straffområde som Cazorla sköt rakt på mål men målvakten hade till en början problem med att kontrollera bollen innan han kunde reda ut faran.

Med tio minuter kvar att spela skulle huvuddomaren återigen hamna i fokus då han valde att ge Aaron Ramsey hans andra gula kort i matchen. Det kommer säkerligen att diskuteras en hel del kring detta då hans duell med den förre Arsenalspelaren, Oguzhan Özyakup, inte var så hård och turken föll väldigt lätt vilket domaren blåste för. Wengers mannar grävde dock inte ner sig för det utan fortsatte att försöka skapa någonting framåt. Man var även närmast att lyckas få in ett avgörande i slutskedet då Chamberlain stod för en fin individuell prestation när han tog sig in centralt i straffområdet. Han hade flera försvarsspelare kring sig men fick till ett bra avslut med sin vänster som gick mot det bortre hörnet och endast fingertopparna från Zengin i målet höll ställningarna vid 0-0.

0-0 skulle även bli slutresultatet och det får ses som ett okej utgångsläge inför returmötet i London på onsdag nästa vecka. Skulle dock turkarna lyckas göra ett mål på Emirates skulle Arsenal behöva två mål för att avancera så det gäller att komma in och gå för fullt från start då.