Medlemmar: 7266 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Yaya Sanogo firade med Joel Campbell efter sin stora show.

Arsenal imponerade stort - Sanogo fyramålsskytt

lör 2 aug 2014 kl 20:17

Arsenal öppnade Emirates Cup med att förnedra Europa League-finalisten Benfica. Slutresultatet skrevs till hela 5-1 för Gunners efter att Yaya Sanogo gjort fyra av dessa.

Arsenal öppnade Emirates Cup på bästa sätt, mycket tack vare Yaya Sanogo och Joel Campbell som stod för briljanta insatser. Resultatet blev tillslut 5-1 till Gunners, som i och med Emirates Cup poängsystem där man också räknar antalet mål som poäng, tagit ett stort steg närmare Emirates Cup-titeln då man leder tabellen med åtta poäng inspelade.

Första halvlek

Stämningen var på topp i ett soligt och fullsatt Emirates Stadium. Det var tydligt från supporterhåll att optimismen var stor inför säsongen, men tyvärr fick inte 60 000 suktade fotbollsfantaster se någon Alexis Sanchez från start, utan chilenaren började på bänken. Arsenal startade med en relativt oerfaren elva, med många Calum Chambers och Joel Campbell som båda gjorde sina första matcher för Arsenal.

När domare Lee Mason blåste igång matchen tog Arsenal direkt tag i taktpinnen, framförallt genom den avige och vindsnabbe Joel Campbell som kanske/borde haft straff efter att ha blivit omkulldragen inne i straffområdet, och just Campbell skulle visa sig bli en av nyckelpersonerna i den här första halvleken. Första målet  hade han dock inget att göra med utan det var ren och skär briljans från fjolårets spelare i Arsenal, Aaron Ramsey, som klackade med sig bollen på högerkanten för att sedan spela in bollen till en fristående Yaya Sanogo, som inte ville vara mycket sämre själv och klackade även han in 1-0 för Arsenal. Den ofta kritiserade fransmannens första mål i Arsenal. 

Nästa mål dröjde till den 40:e minuten och denna gång var det en annan som skulle få göra sitt första mål i en Arsenaltröja - nämligen Joel Campbell. Han bör nog tacka 19-årige Hector Bellerin för det, som var en av första halvlekens förgrundsfigurer och assisterade Campbell snyggt med ett perfekt inlägg från sin högerkant. Campbells avslut höll, som många av hans avslut brukar göra, väldigt hög klass. Benfica såg skärrat ut och en svag Silly Season för portugiserna satte sina spår jämfört med ett betydligt piggare Arsenal, med flera spelare som verkligen tog chansen och visade upp sig inför ögonen på Arsene Wenger. 

Mycket bättre skulle det inte bli för stackars Benfica. Bara någon minut innan halvtidsvila var det målskyttarna Sanogo och Campbell som visade prov på fint samarbete. Campbell hittade en fri yta på vänsterkanten inne i straffområdet, vilket Ramsey märkte och serverade en klockren lyftning till Campbell, som på en touch spelade in till en fristående Sanogo och 3-0 var ett faktum. Benficaspelarna ropade på offside, likaså kommantatorerna, men på reprisen syntes det tydligt att varken Campbell eller Sanogo stod offside. Benfica hade rasat samman fullständigt och hela Emirates Stadium stod upp och applåderade sitt favoritlag.

Efter det väntade alla på att Lee Mason skulle blåsa av den första halvleken, och många gick säkert lite tidigare för att slippa all kö under pausen. Det skulle dem inte ha gjort för Yaya Sanogo var långt ifrån klar där. Två snygga mål räckte inte för Sanogo utan bara en minut efter sitt andra mål för dagen skulle han även göra ett hattrick. Inte det vackraste av mål men det struntar nog Sanogo helt i som knappt kunde tro själv att det var sant och fick problem med balansen i målfirandet. Efter 45 minuter spelade på Emirates Stadium stod resultatet, hör och häpna, 4-0 till fördel för Arsenal.

Andra halvlek

Den andra halvleken hade mycket att leva upp till om man var Arsenalsupporter. För Benficas del gällde det att fixa till siffrorna en aning och gå ut med hedern i behåll. Det började dock sådär för Benficas del. Efter bara några minuter var det dags för Sanogo igen, denna gång en enkel retur. Benficas tränare, Jorge Jesus, var föga överraskande irriterad på bänken och kallade till sig flera spelare för byten. Arsenal fortsatte att spela drömfotboll medna Benfica fortsatte att göra byten. Det var tydligt vilket lag det stämde för och vilket lag det absolut inte stämde för.

Benfica, som bara för 2-3 månader sedan var en straffläggning ifrån att vinna Europa League, spelade långt under sin förmåga. För även om Arsenal spelade bra så var Benfica inte alls sig likt i den här matchen. Ett litet plåster på såren skulle man dock få. Benficas kanske mest framstående spelare både på pappret och i den här matchen, Gaitan, nickade in reduceringen efter ett halvdant försvarsspel från Arsenal. Såklart inget jättefirande från argentinaren men åtminstone något att glädja sig åt. Efter det målet sänktes spelkvalitén ganska så drastigt. Det enda publiken väntade på var när Alexis Sanchez skulle hoppa in och göra sin debut som alla gooners längtat efter så länge. När chilenaren bara skulle börja värma upp fick han genast en stående ovation från publiken på Emirates, och 10 minuter senare när det var dags för superstjärnan att äntra planen, blev knappast applåderna mindre. 

Alexis Sanchez verkade vilja göra applåderna rättvisa direkt och började med, att i sin första bolltouch, vända bort några Benfica-försvarare med sin osannolika teknik. Den kortväxte nr 17 tog hand om strikerpositionen till och börja med för att sedan röra sig åt kanten. Resten av matchen skulle mestadels handla om vad Sanchez kunde göra, för övriga Arsenalspelare såg inte lika pigga ut. Några minuter innan fulltid var Sanchez bara någon decimeter från att göra sin första assist för Arsenal, då han hittade Couqelin snett bakåt i straffområdet, men den defensiva mittfältaren prickade lite oturligt stolpen.

En klart bättre och roligare första halvlek av Arsenal men i stora helheten en enastående insats från Gunners. Imorgon (söndag) väntar den andra och sista matchen i årets Emirates Cup, då väntar Monaco. En match där Arsenal kan ha råd att förlora med flera mål och ändå vinna turneringen.