Medlemmar: 8540 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Alexis Sanchez gör sitt första North London Derby

Inför: Arsenal - Tottenham

fre 26 sep 2014 kl 17:50

I veckan blev det respass mot Southampton i ligacupen. Men på lördag gästar Tottenham Emirates för en av säsongens hetaste matcher, North London Derby.

Trots att Arsenal ställde upp med ett relativt starkt lag, och att Alexis Sanchez bjöd hemmapubliken på en magisk frispark, slog Southampton ut Arsenal ur ligacupen i tisdags. Förlustern svider då turneringen är ett utmärkt tillfälle att ge bänkspelare och yngre förmågor speltid. Men The Gunners har inte tid att gå och deppa efter förlusten. På lördag ställs laget mot ärkerivalen Tottenham och alla med minsta anknytning till Arsenal förväntar sig en vinst.

Innan uttåget ur ligacupen har Arsenal blivit överkörda av en ångvält i form av Dortmund och stått för en riktigt stabil insats i 3-0 vinsten mot Aston Villa. Formkurvan går alltså att ifrågasätta eller bedöma som svajig. Flamini är enligt Wenger tillbaka och tillgänglig, annars är skadelistan fortsatt rätt lång. Flera viktiga spelare fick 90 minuter i benen i tisdag men ska inte behövas vilas i en viktig match som denna.

För Tottenham gick det bättre i ligacup-spelet i veckan, vinst med 3-1 över Nottingham Forest. Men det var ingen bländande insats. Innan det har laget gått tyngre, laget hade inte vunnit på fyra raka tävlingsmatcher. Bl.a. har laget förlorat mot West Brom och kryssat mot Sunderland. Det svåraste motstånd man har stött på hittills är Liverpool, då vann merseyside-laget med 3-0. Deras inledning på säsong har varit ojämnt och det är svårt att sia om hur de kommer prestera den här säsongen. Kompetens finns i truppen men har dom den spets som behövs? Den spelare som stuckit ut mest med sina prestationer är Nacer Chadli, det gäller för Arsenal-försvaret att hålla koll på belgarens djupledslöpningar. Skador är inget som stör Tottenham särskilt mycket då bara Kyle Walker saknas.

Derbyn med Tottenham har de senaste säsongerna haft en förmåga att påverka de kommande månadernas prestationer, både positivt och negativt. Mycket talar för att matchen på lördag kan ha en sådan påverkan också. Det gör den otroligt viktig, men självklart också för att den betyder så mycket för såväl supportrar, spelare och ledning. Målkalas är inte ovanligt när kommer till North London Derby, så det gäller för The Gunners att vara med från början. Och ge allt i 90 minuter oavsett om man ligger under med 2-0 eller leder med detsamma. Gör man det, då finns alla möjligheter för att publiken på Emirates ska få en magisk lördagskväll.

COYG!

Skador

Arsenal: Mathieu Debuchy har I början av veckan genomgått en operation för sin skadade ankel och beräknas bli borta i upp till tre månader. Wenger berättade för klubbens officiella hemsida att rehabiliteringsträningen går bra för Theo Walcott, Yaya Sanogo, Serge Gnabry och Nacho Monrela. Det finns chans till att samtliga utav de är tillbaka efter landslagsuppehållet. Olivier Giroud är sedan tidigare långtidsskadad.

Tottenham: Endast Kyle Walker missar matchen p.g.a. skada.

Statistik

Detta blir det 174:e North London Derby. Arsenal har 74 vinster, 54 förluster och 45 oavgjorda.
Tottenham har endast besegrat Arsenal en gång på bortaplan på de 25 senaste mötena. Det var 3-2 matchen på Emirates i november, 2010.
Arsenal är obesegrade på de 20 senaste hemmamatcherna i Premier League.
Arsenal har hållit nollan i de tre senaste mötena med Tottenham.

Troliga startelvor

Arsenal
Szczesny – Chambers, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Ramsey, Arteta – Oxlade-Chamberlain, Özil, Cazorla – Welbeck

Tottenham
Lloris – Dier, Kaboul, Chirlches, Rose – Capoue, Dembele – Lamela, Eriksen, Chadli – Adebayor