Medlemmar: 4971 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Matchen är enormt viktig för Wenger som har fått utstå en del kritik men även för Özil som har en del rötter i Turkiet.

Inför: Arsenal-Galatasaray

ons 1 okt 2014 kl 00:12

Efter en mindre rolig vecka vad gäller Arsenal är det återigen dags för spel i glamorösa Champions League. Galatasaray kommer på besök i norra London för spel i en enormt viktig match för The Gunners.

Det är dags för ny omgång i Champions League och det är hemmapremiär på Emirates i årets gruppspel. Galatasaray kommer på besök och det finns en mindre rolig historia bakom det senaste tävlingsmötet lagen emellan. Man möttes i finalen utav UEFA-cupen i Köpenhamn 2000 och det rådde kravaller på gatorna innan matchen och ett flertal Arsenal-supportrar blev knivhuggna utav turkiska fans. Matchen i sig vann Galatasaray på straffar efter att det slutat 0-0 vid full tid. Sedan dess har lagen bara mötts i träningsmatcher och det så sent som i förra årets upplaga utav Emirates Cup. Då blev det förlust med 1-2 men när man nu möts i Champions League är det någonting helt annat eftersom det betyder så mycket mer.

Arsenal kommer till spel efter helgens derby mot Tottenham som slutade 1-1. Ett resultat som de flesta var mycket missnöjda med. Detta kanske med tanke på det enorma spelövertag som man faktiskt hade under stora delar utav matchen. Det är i avslutningsfasen som den viktiga ”killer-instinkten” saknas. Olivier Giroud saknas kanske mer än vad många tror?

Efter förlusten borta mot Dortmund i den första omgången utav gruppspelet finns det inte utrymme för misstag på hemmaplan. För att ta sig vidare och i bästa mån kunna knipa förstaplatsen krävs seger i samtliga hemmamatcher. I mötena med Galatasaray och Anderlecht på Emirates räknar de flesta med tre poäng även om det självklart inte är några enkla matcher. Skadeläget ser för närvarande rätt mörkt ut även om Jack Wilshere har återhämtat sig efter helgen och är redo för spel redan imorgon. Efter landslagsuppehållet är Theo Walcott och Serge Gnabry tillbaka fullt ut, även Aaron Ramsey är tillbaka i spel någon vecka efter uppehållet men fram till dess får de klara sig utan dem med några fler.

Galatasaray öppnade gruppspelet med att kryssa i hemmamötet med Anderlecht. Belgarna tog ledningen i matchen men efter ett sent mål utav Burak Yilmaz lyckades turkarna få med sig en poäng. I den turkiska Superligan placerar man sig på en femteplats efter sju spelade matcher. I helgens ligamatch hemma mot Sivasspor vann man med 2-1 efter mål Aurelian Chadjou och tidigare nämnde Burak Yilmaz. Namnkunniga spelare som återfinns i Galatasarays trupp är Wesley Sneijder, Goran Pandev och Felipe Melo bland andra.

Matchen är enormt viktig för Arsenals del, inte bara för att ta tre vitala poäng i Champions League men även för att kunna hitta tillbaka på det vinnande spåret. Efter uttåg ur Ligacupen med förlust mot Southampton och sedan alltså poängtappet mot Spurs så finns det mycket att kräva från laget på onsdagskvällen. Det kommer inte bli lätt men allt annat än en seger måste ses som en klar besvikelse.

Up The Arsenal!

Skador

Arsenal: Skadeläget ser för närvarande inte så bra ut för Arsenal. Hela åtta spelare kommer definitivt missa mötet med Galatasaray. Dessa är: Aaron Ramsey, Mikel Arteta, Theo Walcott, Nacho Monreal, Serge Gnabry, Olivier Giroud, Mathieu Debuchy och Yaya Sanogo.

Galatasaray: Turkarna verkar inte ha en enda spelare skadad för tillfället.

Statistik

  • Senast lagen möttes i en tävlingsmatch var i finalen utav UEFA cupen år 2000. Matchen slutade med seger 4-1 till Galatasaray efter straffläggning.
  • Samtliga utav Arsenals mål i ligan denna säsong har kommit inifrån straffområdet.
  • Arsenal är fortfarande obesegrade i ligaspelet denna säsong men har förlorat sin enda gruppspelsmatch match man spelat hittills i Champions League.
  • Galatasarays målkung är just nu Burak Yilmaz som har tre mål på de fem senaste matcherna.

Troliga startelvor

Arsenal:

Szczesny – Chambers, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Wilshere, Flamini – Özil, Cazorla, Sanchez – Welbeck.

Galatasaray:

Muslera – Semih, Melo, Chedjou – Tarik, Selcuk, Sneijder, Dzemaili, Alex Telles – Burak, Olcan.