Medlemmar: 8783 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Özil och Alexis rida vidare på veckans succé?

Inför: Chelsea - Arsenal

lör 4 okt 2014 kl 21:21

Ett formstarkt men skadefyllt Arsenal åker på söndagen till en annan del av London, där mardrömsarenan Stamford Bridge och serieledande Chelsea väntar.

Arsenals tuffa spelschema fortsätter och den sista matchen innan landslagsuppehållet är kanske den svåraste utav de alla i Premier League - kanske framförallt för Arsenal. Stamford Bridge är en arena som Mourinho trivs utmärkt på och den här säsongen är inget undantag än så länge. Chelsea är utan tvekan det laget som sett starkast ut i ligan så här långt och har skaffat sig en trepoängsledning ner till Southampton. Arsenal har redan sex poäng upp till sin Londonrival så en förlust för Arsenal i det här toppmötet kan redan så här tidigt in på säsongen, bli förödande.

Chelsea har fina minnen från just det här mötet från ifjol, där ett återigen skadedrabbat Arsenal åkte till Stamford Bridge med en alldeles för optimistisk attityd och åkte på storstryk med hela 0-6. Nu, ett drygt halvår senare är det ett starkare Arsenal som står på andra sidan - men det är också ett starkare Chelsea.

Chelsea och Arsenal är ligans två enda obesegrade lag så här långt in på säsongen men Chelsea, till skillnad från Arsenal, är också obesegrade vad gäller ligacupen och Champions League. Mourinho har fått se ett lite nytt Chelsea den här säsongen, med mycket fantasi framåt men en hel del frågetecken bakåt. Diego Costa har gjort succé och öst in mål och väntas, trots ständiga skadebekymmer, starta mot Arsenal. Men trots Costas otroliga målform kommer det största fokuset ligga på ett annat nyförvärv i det här mötet. Nämligen Cesc Fábregas, som för första gången ställs mot sitt gamla lag Arsenal, klubben som han älskar och spelat åtta år i.

Cesc Fabregas status i Arsenal har sjunkit avsevärt sedan flytten till Chelsea och bortasektionen på Stamford Bridge kommer säkerligen ge spanjoren en och en annan busvissling. En speciell match för Fábregas, som aldrig förut i sin karriär har ställts mot Arsenal och Arsene Wenger.
Båda lagen kommer från segrar i veckans Champions League. Chelsea kommer från en viktig bortaseger i Portugal mot Sporting Lissabon med 1-0, medan Arsenal kommer från en av sina bästa matcher den här säsongen, där Galatasaray besegrades med 4-1 tack vare hattrick från Danny Welbeck. Kommer Arsenal upp i den farten man hade då i anfallsspelet så blir det att jobba med för Chelseas aningen tröga försvar.

Arsenal kommer klara sig utan viktiga kuggar som Ramsey och Arteta, men kommer, trots det, mönstra en stark startelva med en lite sämre bänk än vanligt. Även Chelsea har lite skadeproblem men inte alls i samma grad som sina motståndare. Mourinho har inte ändrat så mycket i sina matcher den här säsongen och lär inte göra det mot Arsenal heller. För Gunners gäller det att stoppa Hazards fart på kanten, en uppgift som unge Chambers kommer få jobba hårt med, men det gäller också att stoppa Fábregas från att slå sina passningar till Diego Costa.

Absolut ingen lätt match, men inte heller en omöjlig uppgift.

COYG!

Skador

Arsenal: Arsenal och skador passar sällan ihop. Det här tungviktsmötet missar hela sju spelare: Aaron Ramsey, Mikel Arteta, Theo Walcott, Serge Gnabry, Olivier Giroud, Mathieu Debuchy och Yaya Sanogo. Positivt är dock att Nacho Monreal kan vara tillbaka och ta en plats i truppen. Walcott och Arteta är tillbaka efter landslagsuppehållet.

Chelsea: Didier Drogba och Ramires missar båda den här matchen, men sägs inte vara borta särskilt länge. Diego Costa dras ständigt med skador, enligt Mourinho, men brukar ändå finnas med i startelvan.

Statistik

  • Arsenal har bara förlorat en av sina senaste 14 matcher i Premier League sedan förlusten på Stamford Bridge i Mars.
  • José Mourinho har aldrig förlorat mot Arsene Wenger i någon tävlingsmatch (sex segrar, fem oavgjorda)
  • Arsenal mötte Chelsea tre gånger förra säsongen utan att göra ett enda mål.
  • Chelsea har gjort mål på 26% av sina skott den här säsongen, bäst i Premier League.

Troliga startelvor

Arsenal:

Szczesny
Chambers, Mertesacker, Koscielny, Gibbs
Flamini, Wilshere
Sanchez, Özil, Oxlade-Chamerlain
Welbeck.

Chelsea:

Courtois
Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta
Matic, Fabregas
Willian, Oscar, Hazard
Costa