Medlemmar: 8804 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Hur ser Walcotts Arsenalframtid ut?

KRÖNIKA: Säljläge på Walcott i sommar?

tis 17 mar 2015 kl 08:16

I sedvanlig ordning sysselsatte jag mig på måndagskvällen med att lyssna på ett alldeles färskt avsnitt av den briljanta podcasten Arsecast Extra. Jag förutsätter att likasinnade Arsenalfans är bekanta men podcasten, om inte rekommenderar jag den med all värme.

Under veckans avsnitt togs ett intressant ämne upp som skakade om mig en del eller åtminstone caught me off guard. De två berättarna började samtala om Walcotts insats i helgen, hans säsong hittills, hans kontraktsituation och med det kom de följaktligen in på frågan om huruvida det kan vara säljläge på Walcott till sommaren.

Som precis nämnt blev jag lite överrumplad över det här och kände att det vore en spännande fråga att bolla med mig själv och gärna med er läsare i kommentarfältet. Därför kommer den här texten inte likna en vanlig krönika utan snarare vara ett slags underlag för fortsatt diskussion och debatt.

Anledningen till att jag blev något ställd av Walcott-gate, är att jag själv aldrig ens haft en tanke på att vilja sälja honom eller att det ens vore ett troligt alternativ för klubben. Men när man tänker efter lite grann så framgår det tydligt att frågan (eller påståendet) både är legitim och faktiskt inte helt otänkbar. Jag vill vara tydlig med att jag själv inte riktigt har någon klar ställning i det hela ännu, då det så nyligen dansat in i mina tankebanor. I början av säsongen skrev jag en krönika om Walcotts betydelse för laget och där har jag inte vikt mig i mina värderingar. Väger man dock upp det mot hans utgående kontrakt, utvecklingspotential och kampen om startplatserna finns det ett stort och underhållande underlag för diskussion. Let’s get in to it!

Att Theo Walcott är en begränsad fotbollsspelare tror jag alla är överens om. Med det sagt är han inte en oanvändbar spelare för Arsenal, tvärtom. Hans främsta egenskaper ligger i speeden och, oftast, i avsluten. Passningsspelet, tekniken och spelförståelsen är brister i hans spel men hans speed har få övermän och det är ett vapen som kan skada alla lag och jag tycker han fyller en viktig funktion i vår trupp. Så på en rak fråga ”Vill du att Theo Walcott stannar i Arsenal?” så svarar jag JA direkt. På frågan om det möjligen kan vara läge att sälja Walcott i sommar svarar jag, nja, ja, jo kanske! Det kan verka motsägelsefullt men det finns flera faktorer att väga in.

Efter att ha varit långtidsskadad kom Walcott tillbaka in i laget, gjorde lite mål, för att sedan bli fastcementerad på bänken. I sommar har han bara ett år kvar på kontraktet och det har väl inte förbigått någon att förhandlingar mellan Walcott och klubben verkar gå minst sagt trögt. Det känns tydligt att Wenger placerar Walcott längre ner på hierarkin just nu, om det är en markering mot de utdragna förhandlingarna eller Walcott fotbollsegenskaper är svårt att sia om men så är läget i alla fall. Jag har mer än gärna kvar en Theo Walcott i truppen, det är min ståndpunkt i grunden. Här är frågorna som kan och bör ställas:

  • Hur ser Walcott på att ”vara en del av truppen”? Kommer han verkligen vara nöjd med situationen och speltiden som den är nu? Tveksamt.
  • Hur mycket är Walcott värd? Idag tjänar han runt 100 000 pund i veckan och om ett nytt kontrakt ska kritas på tar jag för givet att han gärna pumpar upp de siffrorna ännu mer. Det är mycket pengar för en spelare som kanske inte kommer ha en given plats i startelvan.
  •  Vad händer med konkurrens kontra utveckling? Chamberlain har tagit rejäla kliv i år och det finns en rädsla att han att hans utvecklingskurva slutar peka uppåt om han inte får fortsatt förtroende. Nu kanske det är läge att verkligen satsa på The Ox med Sanchez och Welbeck som goda alternativ på högerflanken?
  • Samma dag som denna text skrivs fyller Theo Walcott 26 år. Ingen ålder alls för en fotbollsspelare men med tanke på det vi sett hittills är det inte orimligt att tro att Walcott inte kommer utvecklas särskilt mycket mer? Är han då tillräckligt bra?
  • Om han ska säljas, vill man verkligen ta risken att förstärka en ligakonkurrent?    

Det här är frågor som inte har några tydliga svar utan som istället endast ger rum för argumentation och funderingar. Jag har som sagt väldigt svårt att få fram något vettigt ur egen synvinkel. Jag gillar Theo Walcott skarpt och han känns som en riktig Gooner. När han är i form så tycker jag att han är ett ruskigt vapen och att han därmed är en viktig och användbar pusselbit i lagbygget. Jag börjar däremot bli något tveksam på om Wenger tänker likadant. Eller vi säger så här, jag tror Wenger vill ha kvar Walcott men frågan är om han vill ha kvar Walcott utifrån Walcotts villkor? Är Wenger och Arsenal villiga att öka på en redan hög lön på en spelare som konkurrerar med en utvecklingsbar Chamberlain och en hårt arbetande och Wenger-hyllad Danny Welbeck? Jag är osäker. Utan att ha särskilt mycket belägg och fakta i saken går jag på känsla, och här och nu säger min känsla att om förhandlingarna fortsätter dra ut på tiden och ett bra bud kommer in i sommar så tror jag inte att Walcott spelar i Arsenal nästa säsong. Då kommer han säljas. 

Så, efter denna utläggning landar jag någonstans i detta: jag vill ha kvar honom, jag hoppas att han blir kvar men jag kan på något sätt se logiken i att sälja honom i sommar. Nu är det er tur, diskutera, argumentera och kom med era åsikter i vänlig ton. Som ni säkert märkt är jag själv väldigt kluven, men en upprörande fråga och debatt är alltid uppfriskande så fire away!

COYG!