Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Pierre Hertin med Orlando Gooners.

USA-resan del 1: Orlando Gooners

mån 26 okt 2015 kl 11:23

Arsenal är en klubb som har supportrar över hela världen och supporterföreningar i olika länder förenar oss. Arsenal Swedens skribent, Pierre Hertin, är på turné i USA och besöker flera klubbar i Arsenal America.

Fotbollen växer och blir bara större och större för varje år som går. Över hela världen spelar man fotboll och med dagens teknik är det även enkelt för folk att följa de europeiska ligorna. Premier League kan ses överallt, antingen via TV eller olika streamingmetoder på nätet. Därför är det inte så konstigt att många fastnar för vår klubb, Arsenal.

När det blir lättare att följa laget oavsett vart man är i världen är det fler personer som vill engagera sig. På samma sätt som Arsenal Sweden startades 2001 har även hundratals andra klubbar världen över vuxit fram sedan dess. Det finns nu officiella supporterföreningar i varenda världsdel på jorden för Arsenal Football Club.

Ett av de länder som ligger väldigt långt bort, minst sex timmars flygresa ifrån London, men fortfarande har massor med klubbar är USA. Totalt har Arsenal America nu vuxit till att ha över 50 klubbar inom nationen.
Klubben grundades samma år som Arsenal Sweden, 2001, och blev efter 2005 kategoriserad som en officiell supporterklubb.

Då jag har påbörjat studie- och fotbollskarriär i Daytona Beach, USA ska jag försöka besöka så många klubbar av Arsenal som möjligt i Amerika. Första stoppet blev hos mina locals, Orlando Gooners för matchen hemma mot United.

Vid varje match samlas mellan 15-30 stycken gooners på XL Soccer World i Orlando. De följer en tradition där de serverar öl för 2$ st, vilket är ungefär 16kr, innan Arsenal gjort sitt första mål i matchen. Därför dricker alla väldigt hårt i början och det eventuella firandet vid ett mål blir mer galet. Otur för de som hade åldern inne vid Unitedmatchen kom första målet redan efter sex minuter.

De flesta som kommer på träffarna är personer som bor i Orlando eller strax utanför. Dock har de nästan vid varje match besök av folk som är där på semester ifrån utlandet. Vid mitt besök var det två engelsmän på besök som båda hade säsongsbiljetter hemma på Emirates.

På min turné över USA med Arsenal America har jag med mig ett stort gäng Arsenal Sweden-halsdukar. Vid varje besök kommer jag att överlämna en halsduk till ambassadören för den supporterklubben. Hos Orlando Gooners uppskattades halsduken enormt och de satte upp den på väggen inne i deras bar.

Ambassadören i Orlando, Robert Hahn, startade klubben i augusti 2012. På första träffen var man 10 personer men man har nu vuxit och vid förra säsongens cupfinal var man över 100 stycken som samlades på XL Soccer World.