Medlemmar: 8138 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Wenger har diskuterat statistikanvändningen.

"Statistiken kan både lura och hjälpa dig"

sön 20 dec 2015 kl 20:01

I december-numret pratade Arsenals magasin med Arsene Wenger om användningen av statistik inom fotbollen och Arsenal.

Arsène Wenger har alltid legat i framkanten av tekniska framsteg inom fotboll och ett av områdena som har utvecklats mest är prestationsdata. Vid Arsenals årsstämma som hölls i oktober sa han:
”Under de senaste åren har vi byggt en kärna av människor runtomkring laget som kan hjälpa oss. I rollen som tränare får jag otroligt mycket detaljrik data från varje match. För 18 år sedan var det bara mitt öga, men idag måste jag välja ut de fyra eller fem detaljer som är mest effektiva för vår utveckling”.
Med det i åtanke intervjuade Arsenals egna magasin Arsene för att ta reda på hur datanalys har förändrat tränarens jobb, siffrornas begränsningar och en framtid där siffror styr.

Arsene, du sa förut att det finns mer data tillgänglig för tränare. Vad menar du och vilka områden i spelet har förbättrats?
- Om jag jämför med när jag inledde min tränarkarriär så var jag ensam med spelare. Idag har jag en stab på ca 20 personer som tar hand om spelarna men som också ger mig information: statistik, spelanalys, spelarnas förmåga och deras insats. Moderna tränare har så mycket information tillgänglig. Kvalitén kommer av att välja de tre eller fyra aspekter som är av största vikt för dem. En modern tränare kan förstå vad som är mindre viktigt och lägga det åt sidan. Även fast själva beslutsfattandet är ensamt så är inte tränarjobbet det längre. Man måste kunna leda såväl dina spelare som medhjälpare.

Hur bestämmer du vilken information som är viktig?
- Av erfarenhet kan jag se att siffrorna ibland kan bekräfta saker jag sett under en match men ibland belyser det istället vad jag inte har sett. Därför är jag ödmjuk och ser att vissa detaljer måste analyseras djupare. Därifrån kan jag sedan dra slutsatsen om det är oviktigt eller att jag missat något och det är viktigt information.

Hur var det att inse att siffror och data kan motbevisa ens instinkt?
- Ödmjukhet kan hjälpa dig förstå att din instinkt är fel. Ofta har din känsla från matchen en sanning i sig, som du måste respektera. De rena intrycken från matchen måste ges viss vikt, speciellt när du har över 2000 matcher i bagaget. Men trots all erfarenhet kan du ha fel. Det handlar om att väga dessa två parametrar mot varandra.

Hur kan datan komma att ifrågasätta vad du har sett?
- Du måste komma till din egen slutsats och du måste ifrågasätta dina intryck. Kommer en scout till dig och säger ”överväg att köpa den här spelaren”. Vilken data fokuserar du då på? Först och främst, vill jag se spelaren innan jag handlar. För jag vet vad som krävs för att spela på denna nivå och jag vill ha information om hans attityd, både fysisk och mental.

När du scoutar motståndet, litar du på data och statistik mer än vad du brukade och förmedlar du det till spelarna, eller vill du inte distrahera dem?
- Vi analyserar motståndet och försöker göra det så effektivt som möjligt. Vi visar spelarna motståndarnas styrkor och var de kan vara sårbara. Det i sin tur försöker vi bevisa genom siffror då det är mer lärorikt att säga t ex ”detta lag har släppt in 70% av sina mål från vänster”. Spelarna tror då mer på dig. En av dina spelare kan komma med ett problem och vill veta vad de gör för fel.

Hur användbart är statistik för att hitta problemet?
- Vi hjälper spelare med video. Spelaren visar en situation där han inte vet vad som ska göras. Vi måste acceptera att stora beslut måste tas inom loppet av sekunder och att spelet tillhör spelarna. Vad vi kan göra är att utbilda dem till att ta rätt beslut men väl ute på planen är det dem som måste ta besluten. Därför är fotboll komplicerat, du spelar 11 mot 11 och har miljarder olika situationer som kan tänkas uppstå. Varje situation skiljer sig och därför måste du vara beredd att jobba med analyser. På så sätt är statistik missvisande, har du bra passningsstatistik men du passar bara i sidled berättar det ingenting.

På vilka andra sätt är statistik missvisande?
- Statistiken kan lura dig. Om en spelare gör tre mål en dag kan du lätt tänka att han är världsklass, men det kan ha varit att han mött en dålig mittback. Endast siffror räcker inte utan du måste göra en analys av själva spelet. Men samtidigt – om du gör om det i 100 matcher så ljuger inte statistiken längre.

Överraskar statistiken dig någonsin när det gäller dina egna spelare?
- För det mesta är det gällande arbetsinsatsen. Du kanske tror någon som har utmärkt sig har jobbat väldigt hårt men så får du reda på att han inte jobbat så hårt som du trodde. Ett annat konkret exempel är faktumet att Mesut Özils arbetskapacitet är väldigt hög, men folk tror inte alltid det. Vissa har en stil på planen – ett flyt istället för aggressivitet – som kan lura ögat. Samtidigt är inte arbetskapaciteten allt, för t ex Coquelin är det viktigt att han är på rätt plats vid rätt tillfälle när han ingriper och att han är beslutsam. Beslutsamheten är för vissa positioner viktigare än antalet löpta kilometer under en match.

Gällande spelare från akademien, hur viktig är statistik för yngre spelare?
- Det är väldigt viktigt i åldern 17 till 20 år eftersom att du fram till dess att spelare är 16 eller 17 vet om en spelare har talang. Efter det blir förståelsen för spelet och samspelet med de andra på planen väldigt viktigt.

Efter mer än 2000 matcher, kommer du ihåg någon speciell match där data hjälpt dig ta rätt beslut?
- Dessvärre i min ålder minns jag bara de dåliga besluten. Vid förlust glömmer du aldrig och ifrågasätter dina beslut, vid vinst var det ett fantastiskt beslut. Vid varje misstag kritiserar jag mig själv mycket, men det kanske är därför jag klarat mig kvar i det här jobbet. Idag letar du alltid efter mer information då felmarginalen är liten, skillnaden mellan lagen är så liten att varje beslut kan göra skillnad.

Hur ser framtiden ut för analys inom fotbollen?
- Jag tror antalet rent tekniska människor inom fotbollen kommer minska, eftersom det finns folk runtomkring dem som analyserar allt för dem och tar besluten. Ögat och erfarenheten hos tränaren kommer minska. Redan nu har det skett en stor förändring från när jag tillträdde och jag tror bara det kommer gå snabbare i framtiden.