Medlemmar: 8904 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Går Elneny in direkt mot Stoke på söndag?

Elneny klar - men vem är det Arsenal värvat?

fre 15 jan 2016 kl 14:01

Äntligen är det klart med lite uppbackning på defensivt mittfält i form av egyptiska Mohamed Elneny. Vem är det undrar de flesta? Här kommer en liten summering av vårt senaste tillskott.

Elneny är en defensiv mittfältare från Egypten född 1992. Han kom fram i Al-Ahlys ungdomsled innan han 2008 gjorde flytten till ligarivalen El Mokawloon där han blev lagkamrat med sin nu goda vän Mohamed Salah. Precis som Salah gjorde Elneny snart flytten till schweiziska toppklubben Basel 2013.

Väl i Basel dröjde det inte länge förrän Elneny cementerade sin plats i startelvan och utvecklades till en nyckelspelare. Med närmare 100 ligamatcher i Swiss Super League har han varit en starkt bidragande orsak till Basels tre raka ligatitlar. Han har dessutom representerat Basel i såväl Europa League som Champions League. Lägg där till att Elneny är en redan etablerad landslagsspelare för Egypten med 40 landskamper och tre mål på sitt CV hittills.

Elneny är en djupt liggande mittfältare som är stark i kroppen och kraftfull i sin spelstil. Trots sitt defensiva fokus är han även en hyllad passningsspelare med väldigt god teknik. Han besitter ett väldigt fint distansskott och är skicklig på fasta situationer.

Med sina 180 centimeter, styrkan i kroppen och tuffa spelstil framstår Elneny som en naturlig bollvinnare som inte lägger några fingrar emellan. Hans fina teknik och bolltouch gör att han gärna kommer ner långt i banan och fördelar uppspel med en stor trygghet.

Jag är den första att ställa mig i ledet med handen upp och erkänna att jag har väldigt lite koll på den här Mohamed Elneny. Den uppfattningen jag försökt bygga upp om denna spelare baseras egentligen helt och hållet på texter, statistik och youtube-klipp. Som alla vet kan en ihopklippt-youtubefilm få spelare som André Santos att se rentav bra ut, så att hävda att det på något sätt är en trovärdig källa vore så klart galet.

Men utan att på något sätt försöka bedöma spelarens kvalité utifrån en video tycker jag mig ändå kunde skåda vilken typ av spelare Elneny är och vi får nöja oss med det. Med en lekmans öga får jag känslan av att det här är en spelare som passar bra in i Arsenalmodellen. Med sin styrka i bollvinster och precis lagom dos elakhet tror jag att Elneny kan vara ett väldigt bra komplement till Coquelin. Med det sagt är han långt ifrån ett råskinn som bara bufflar runt centralt i banan, tvärtom. Elneny slår mig som en väldigt bekväm passningsspelare med bra blick och härligt tillslag både i det långa och korta spelet.

Jag försöker hittar en spelare att jämföra med för att ge en bättre bild med det är svårt, inte minst när man inte sett honom under 90 minuter, men spelaren jag tänker på när jag ser Elneny är nog Moussa Dembélé. Lite mer box-to-box än en renodlad defensiv mittfältare men ändå långt mer defensiv än en Aaron Ramsey.

Förhoppningsvis kommer denna luddiga beskrivning bli mer klar efter helgen då vårt senast nyförvärv kan göra debut mot Stoke.