Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Pierre Hertin

USA-resan del 7: New York Arsenal Supporters

mån 29 feb 2016 kl 11:49

Arsenal America Tour fortsätter med ett stopp i New York, den största lokala klubben i USA.

När undertecknad började planera för en turné över USA, och dess supporterklubbar till Arsenal, visste man inte vad man skulle förvänta sig. Under resans gång har man fått se både väldigt framgångsrika branscher men även några med sämre struktur. Besöket hos Arsenal New York City i samband med matchen mot Leicester var allt annat än misslyckat och slog alla möjliga förväntningar. Det är den största supporterklubben av Arsenal America och besöker ni någon gång "staden som aldrig sover" är en match på någon utav pubarna ett måste. Det är lika självklart som att besöka Empire State Building eller Brooklyn Bridge.

Arsenal NYC har vuxit enormt år för år sedan klubben startades 2007 utav Kurtis Power och Brett Chase. De två har sedan tillsammans och med hjälp ifrån andra byggt upp allt det Gooners i New York lever för. När man 2010 under Fotbolls VM hittade puben, Blind Pig, skapade man sitt egna hem för klubben. Över tid som man växte löste man alltså en till pub, O'Hanlon's, på samma gata som också blev Arsenal. Idag är dessa två pubar välfyllda på varje matchdag oavsett avsparkstid och man använder sig allt som oftast även av en tredje pub som heter The Winslow. Utöver dessa tre på Manhattan har även Arsenal NYC två pubar i Brooklyn. Fem pubar reserverade för supportrar av Arsenal i New York - helt fantastiskt!

Vi besökte de två mest kända pubarna på Manhattan, The Blind Pig och O'Hanlon's. Alla tre pubarna ligger på samma gata, tio minuters bilresa från Times Square, så vi såg första halvlek på Blind Pig och gick sedan ner till O'Hanlons. Matchen i sig kunde ju inte ha levt upp mer till förväntningarna heller. När Danny Welbecks nick gick i nät skakade vi nog hela Manhattan.

Någon filmade scenerna inne på Blind Pig och det klippet visades på den amerikanska sportkanalen, NBCSN. Den kanalen är den enda i USA som visar samtliga matcher live ifrån Premier League. Sedan det startades har man i Arsenal NYC märkt av ett ökat intresse för engelsk fotboll i allmänhet och Arsenal i synnerhet i Amerika.

Firandet fortsatte efteråt inne på O'Hanlon's där alla locals stannade för frukost och mer dricka. Gemenskapen och gästvänligheten har varit återkommande hos samtliga branscher men det finns något extra i New York. De är vana att ta emot utländska supportrar som är på besök på en weekend och man är stolta över det man har. Sammanlagt mellan alla pubarna har man runt 1000 personer vid en vanlig match och minst 2500 vid de största matcherna.

När Arsenal under 2014 spelade en försäsongsmatch i New York var det väldigt stort för supporterklubben. Presidenten, Kurtis Powers, såg det som något utav ett kvitto på det hårda jobb man lagt ner på att bygga upp Arsenal NYC till var man är idag. När klubben nu återvänder till USA denna sommar med dubbla matcher i Kalifornien är det flertalet representanter ifrån New York som kommer vara på plats igen.

Arsenal New York City är äkta på många sätt.
Så mycket Arsenal!

(En film om Arsenal New York City finns här)