Alexis Sanchez räddade en poäng för Arsenal med sitt trettonde ligamål.

Arsenal kom tillbaka och räddade poäng

sön 8 maj 2016 kl 19:13

Arsenal kom tillbaka två gånger och tog en mycket viktig poäng på Eastlands. Nu är tredjeplatsen i praktiken säkrad.

Manchester City inledde matchen bäst och dominerade de första tio minuterna. Det var alltså inte helt oväntat att det var hemmalaget som tog ledningen. Navas lobbade in bollen i straffområdet till Fernandinho och han nickade bollen till Agüero som kraftfullt tog sig förbi Elneny och sköt ett välplacerat skott som smet in vid den första stolpen.

Arsenal kvitterade omgående sedan Clichy skänkt bort en hörna med en slarvig hemåtnick. Elnenys hittade huvudet på en omarkerad Giroud som äntligen fick göra mål igen, efter femton mållösa matcher.

I andra halvlek tog City tillbaka initiativet då Kevin de Bruyne placerade in 2-1 med ett dinstansskott som Petr Cech nog borde ha hunnit ned på vid sin högra stolpe. Arsenal kvitterade dock på nytt efter knappt 70 minuter sedan Alexis och Giroud samarbetat. Alexis hittade en felvänd Giroud framför straffområdslinjen och fransmannen skarvade tillbaka bollen till chilenaren som fick friläge och behärskat lade in bollen i mål sedan Hart gått åt fel håll.
Arsenal fokuserade på att bevaka poängen efter kvitteringen medan City försökte få in vinstmålet. Närmare än Bonys ribbskott kom dock inte hemmalaget.

Kommentar: Det var tydligt att Arsenal var nöjt med en poäng i den här matchen och den poängen är avgörande för direktplatsen till Champions League. City kan visserligen matematiskt komma i fatt, men att Arsenal inte ens skulle mäkta med en poäng mot säsongens strykpåse Aston Villa är osannolikt.

Trots att Arsenal kom tillbaka två gånger i matchen var det ingen toppinsats av laget. I perioder glimtade spelarna till, men större delen av tiden var spelet avvaktande och ineffektivt. Tur då att det räckte med enstaka fina insatser för att få med en poäng hem till London, som exempelvis i samband med 2-2-målet.

Båda Citys mål kändes billiga - det var i alla fall intrycket jag fick när jag såg dem första gången. Vid närmare granskning tycker jag dock att Agüeros mål snarare är ett klassmål än dåligt försvarsspel, för det var en grym prestation att dels ta sig förbi Elneny och dels att trä in bollen så välplacerat. De Bruynes mål tycker jag dock att Cech borde ha hunnit ner på, för från det avståndet skottet kom från har han tillräckligt med tid för att hinna läsa det. Cech har släppt in ett antal sådana mål den här säsongen, så där måste försvaret hjälpa honom mer genom att inte släppa igenom den typen av långskott.

Det var ingen stor insats av Arsenal, men det blev en stor poäng. Arsenal har plötsligt häng på andraplatsen efter Tottenhams kollaps de senaste matcherna så den avslutande omgången om en vecka kan bli riktigt intressant.