Medlemmar: 6030 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Giroud gjorde hattrick mot Villa.

St Totteringham's Day-firande i sista omgången

sön 15 maj 2016 kl 18:02

Arsenal tog sig förbi Tottenham i den sista omgången efter att Arsenal slagit Aston Villa med 4-0 och Spurs blivit krossade av Newcastle på St James' Park. Olivier Giroud gjorde tre mål och Mikel Arteta gjorde det fjärde, sedan han kommit in i sin sista match för klubben.

Sista matchen för säsongen och fiaskolaget Aston Villa stod för motståndet på Emirates Stadium. Arsenal hade alltså en sista chans att gå om Tottenham men behövde en seger för Newcastle samtidigt som Gunners var tvungna att slå Aston Villa. Ett Villa som sedan länge varit klara för nedflyttning. Både Santi Cazorla och Jack Wilshere gjorde comeback i startelvan efter skadeuppehåll i en stark Arsenaluppställning.

Arsenal fick en smakstart på matchen när Giroud fick stå helt ensam i straffområdet och nicka in ett inlägg från Monreal. Arsenal var det klart dominerande laget men som ofta hänt under säsongen hade laget svårt att sätta sina chanser. Samtidigt var inte Aston Villa inte helt ofarliga utan Cech fick göra ett antal räddningar. Halvlekens huvudfokus låg istället på vad som hände på St James' Park eftersom rapporter kom om både 1-0 och 2-0 för Newcastle. I och med detta klev Arsenal förbi Spurs upp på andraplats i tabellen och en halvlek från att fira den St Totteringham's Day som många gett upp för länge sedan.

Arsenal fortsatte att ha svårt att få in bollen efter paus trots flera klara målchanser. Frustrationen ökade på arenan samtidigt som Tottenham reducerat Newcastles ledning och på St James' Park och hemmalaget fått en man utvisad. Med tjugo minuter kvar utökade dock Newcastle på sin ledning igen till 3-1 och publiken på Emirates andades hopp ännu en gång men frustrationen över Arsenals uddamålsledning var fortfarande påtaglig.

I den 78:e minuten kom dock det förlösande 2-0-målet när Giroud gjorde sitt andra mål för dagen sedan han styrt in Özils inspel från nära håll. Och bara minuten senare gjorde fransmannen mål nummer tre efter frispelning av Bellerin. Och firandet skulle fortsätta eftersom Tottenham tappade in boll efter boll de sista minuterna och förlorade till slut med 5-1. På Emirates fick Mikel Arteta göra sitt sista framträdande för klubben och även sitt sista mål när han fastställde slutresultatet till 4-0.

Det blev alltså en väldigt lyckad sista dag på säsongen med St Totteringham's Day-firande för 21:a gången i följd och ett konstaterande att man tagit sin bästa placering i tabellen på över tio säsonger. En tröst efter all den besvikelse som säsongen ändå inneburit för Arsenal.