Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ivan Gazidis lyfter fram andra aspekter än ekonomi som framgångsfaktorer för ett lag i Premier League.

"Handlar inte bara om ekonomiska muskler"

fre 22 jul 2016 kl 12:41

Ivan Gazidis analyserar förutsättningarna för ett Premier League-lag att lyckas. Enligt honom är enbart pengar inte längre avgörande för de engelska klubbarna.

Arsenals VD Ivan Gazidis uttalar sig i ESPN om utvecklingen i Premier League. Han hävdar att, i takt med att fler klubbar för ta del av stora tv-pengar, att andra värden än de ekonomiska kommer att bli mer avgörande för hur väl en klubb lyckas.
- Det stora klubbarna kan inte längre köra över de mindre klubbarna ekonomiska sett, så det som skljer klubbarna åt kommer vara mer subtilt. Det handlar om hur vi identifierar talanger, hur vi utvecklar talanger och hur starkt fotbollsklubbens filosofi är. Det handlar om sammanhållningen i klubben, hur man jobbar medicinskt, analytiskt, psykologiskt och med spelarnas fysik, säger Gazidis.

Han exemplifierar med fjolårets mästare Leicester.
- Leicester hittade spelare från franska andradivisionen, så det kanske finns talang som vi inte har upptäckt. De gjorde sin scouting bra och hade en stark lagsammanhållning vid sidan av truppens kvalitet. Deras framgång byggdes inte på pengar, utan på de andra aspekterna. Jag tror att den trenden kommer att fortsätta i Premier League.

- För oss ger den här inställningen en väldigt, väldigt stark balans för det handlar inte bara om att spendera pengar utan om hur du spenderar dem samt att göra det klokt. Vi måste ha en stark kärnfilosofi och starka värderingar i klubben som spelarna kan acceptera och fansen vara stolta över. Det här är saker som leder till framgång och om man tittar på Arsenals senaste fem år så är det inget snack om att truppen har blivit starkare. Vi har en trupp som vi tror är tillräckligt bra för att vinna ligan. Vi kom tvåa förra säsongen och det var en besvikelse, men vi är på rätt väg.

- Vi utvecklas i en värld som är kraftigt konkurrensutsatt, mot motståndare som har möjligheten att spendera mycket mer pengar än vad vi kan. Vi gör det genom att vara väldigt disciplinerade, att spendera pengar där vi tror att det gör skillnad, men också genom att ge unga spelare chansen och tro på oss själva och våra värderingar.

- Varenda klubb i ligan har 20 spelare av toppklass och om du inte spelare så bra du kan kommer andra lag tvinga dig betala för det. Det finns inga lätta matcher. Vi tittar på en förändrad dynamik och Leicester är förtruppen för den förändringen. Den här utvecklingen kommer att fortsätta de kommande åren. Det är fantastiska nyheter för Premier League och för fotbollsfans i allmänhet. Jag tror att det är goda nyheter för Arsenal för nyckeln till succé är hur man gör saker, inte bara ekonomiska muskler.