Medlemmar: 7585 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Oxlade-Chamberlain sköt Arsenal vidare i Ligacupen med två mål.

Oxens dubbel tog Arsenal till kvarten

tis 25 okt 2016 kl 22:52

Sist Arsenal mötte Reading blev det tolv mål i matchen - den här gången stannade det på två. Bägge gjordes dock av Oxlade-Chamberlain och därmed är The Gunners klart för kvartsfinal i Ligacupen.

Arsene Wenger luftade verkligen truppen när Reading kom på besök på Emirates. Sist lagen möttes var som bekant i den berömda 5-7-matchen på Madejski Stadium, och i Arsenals startelva fanns två spelare från den matchen med. Målvakten Martinez, som gjorde sin andra start för säsongen, och högerbacken Carl Jenkinson, som efter dubbel utlåning till West Ham och en svår knäskada äntligen var tillbaka i Arsenals elva. Noterbart var också att Olivier Giroud tog plats på bänken tillsammans med en gäng så unga spelare att de inte ens var födda när Wenger tog över Arsenal.

Arsenal hade de bästa chanserna under första halvlek. Jenkinson var nära att bli målskytt för andra Arsenalmatchen i rad - alla minns ju hans underbara skitmål mot Norwich i maj 2014, när han sist spelade för The Gunners - men avslutade rakt på målvakten efter fint förarbete av Oxlade-Chamberlain och Perez. De två sistnämnda hade även de bra lägen att näta i inledningen av matchen, men slarvade bort chanserna.

Det blev dock Oxlade-Chamberlain som öppnade målskyttet. Han fick bollen på högerkanten och avancerade in i straffområdet där Readingförsvararna tyckte att det var en bra idé att backa ner i egna målvaktens knä, istället för att attackera engelsmannen. “Chambo” tackade för visad yta och placerade in 1-0 vid den bortre stolpen.

Andra halvlek präglades framförallt av kontrollerat Arsenalspel. Men det hanns även med ett par missar/fina räddningar (inhoppande Giroud och Oxlade-Chamberlain) och ett antal alldeles för långt slagna fasta situationer (Elneny).

Arsenal avgjorde matchen med drygt tio minuter kvar sedan Holding räddat kvar bollen på plan (efter en för långt slagen fast situation) och fått in den till Giroud framför målet. Fransmannen passade bakåt till Oxlade-Chamberlain som fick kalasträff och bollen letade sig i mål via en bortaförsvarare. Viktigt för “Oxen” att få göra några mål - han har redan mer än dubblat sin målskörd den här säsongen jämfört med förra och med sina fem mål har han redan noterats för sin bästa målskörd under en säsongen (och han är också för en gångs skull före Koscielny i interna skytteligan).

Här vill jag avbryta matchtexten med en stilla undran - varför blev inte Liam Moore utvisad när han uppenbart bara gick in för att kapa Giroud strax efter 2-0-målet? Det var ju exakt det Xhaka åkte på mot Swansea häromveckan. Eller var det bara, för att använda en wengerism, ett mörkgult kort den här gången? Den här inkonsekvensen från domarna blir jag galen på.

Det var en gedigen Arsenalinsats där spelarna gjorde vad som krävdes utan att glänsa alldeles. Oxlade-Chamberlain förtjänar givetvis att omnämnas efter sin dubbel, men även Iwobi utmärkte sig i Özilrollen. Han visade på nytt att det krävs något mer än bara talang för att slå sig in i A-laget på allvar. Det är bara för Reine-Adelaide att se och lära. Det var också kul att se Jenkinson tillbaka i Arsenal. Det är omöjligt att värja sig mot hans hjärta och slit, även om han är något begränsad som fotbollsspelare, för med hans bakgrund som Arsenalfan sedan barnsben är det som att se sin egen gamla Arsenaldröm från tidiga tonåren bli uppfylld. Kul att någon annan får leva Arsenaldrömmen när man själv sedan länge har fått den krossad, och istället gått över till att hoppas på en plats i Knivsta Kings startsjua i nästa säsong av Uppsalakorpen.