Medlemmar: 4439 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Alexis slår kyligt in 2-1 mitt i målet i 98:e minuten.

Tre poäng efter straffdrama på tilläggstid

sön 22 jan 2017 kl 17:16

Burnley kvitterade på straff på tilläggstid, Arsene Wenger blev utvisad och det såg mörkt ut. Men i den 98:e minuten avgjorde Alexis, på straff.

Efter lördagens gynnsamma resultat, då alla andra topplag som spelade tappade poäng, hade Arsenal ett ypperligt läge att ta sig upp på andra plats bakom Chelsea i tabellen när man under söndagen ställdes mot Burnley hemma på Emirates. Ett Burnley som låg placerat stabilt i mitten av tabellen men som i stort sett tagit alla sina poäng på hemmaplan och bara tagit två poäng borta.

Som storfavorit var Arsenal något för slappa i sitt försvarsspel i första halvlek. Man släppte till onödigt många lägen för bortalaget men Cech behövde däremot inte anstränga sig särskilt hårt för att ta hand om dessa. I anfallsspelet var Gunners desto skarpare och det blev inte så segt och fantasilöst som en hemmahalvlek kan bli mot sämre motstånd. Några jättefarliga målchanser lyckades man dock inte skapa särskilt många.

Alexis och Özil var på spelhumör och hittade varandra ett par gånger men ofta var avsluten inte tillräckligt skarpa eller så blev man avblåst för offside. En klart godkänd första halvlek ändå men man vet sen innan att ju längre det tar innan målet kommer desto högre moral får motståndet. Därför var Mustafis första mål i Arsenaltröjan efter sextio minuter mycket viktigt. Han nickade in en Özil-hörna efter att vunnit en duell mot två försvarare vid första stolpen.

Det skulle också visa sig vara ännu viktigare eftersom Xhaka fick se det röda kortet bara tio minuter senare efter en, enligt domare Moss i samspråk med linjedomaren, för tuff satsning. Utvisningen kändes något tuff, framför allt med tanke på att han inte träffade Burnley-spelaren och att han inte hade särskilt hög fart in i situationen.

Med en man mindre blev Arsenals 1–0-ledning helt plötsligt väldigt skör och Burnley fick upp förhoppningen om att plocka poäng. Arsenal såg länge ut att klara av att hålla sin ledning men tilläggstiden som kom att vänta blev mer händelserik än någonsin. Fjärdedomare Taylor visade sju minuter på tavlan bland annat på grund av att en Burnley-spelare legat skadad en längre tid under andra halvlek.

Efter 93 minuter fick Burnley straff efter att Coquelin klumpigt sparkat mot bollen men istället träffat en anfallare som kommit bakifrån och petat bort den. Straffen satte Gray i mitten av målet, Cech fick handen på bollen men lyckades inte stoppa den helt. I samband med målet blev Wenger utvisad efter att tydligt visat vad han tyckte och tänkte om domarnas insats. Från spelartunneln fick dock Arsene se Arsenal trycka på för ett segermål. Det kom också via ytterligare en straffavblåsning från Moss.

Koscielny befann sig i offsideposition när Alexis slog en hög boll mot bortre stolpen där fransmannen försökte nicka bollen mot mål men istället fick en försvarares dobbar i ansiktet vilket inte gav domaren något annat alternativ än att peka på straffpunkten. Straffen chippade Alexis retligt in i mitten av målet och räddade tre otroligt viktiga poäng för Arsenal. Andra halvlek blev mycket präglat av utvisningen och Arsenal ska vara väldigt nöjda med att ha klarat av att ta tre poäng i matchen, men borde såklart ha avgjort matchen mycket tidigare.