Medlemmar: 8830 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal Sweden

Så här ser många lördagar klockan 16.00 ut i Viasats utbud. Nu är det onsdag. Men skärmen är den samma.

Krönika: "PL lever kvar i en svunnen tid"

mån 30 jan 2017 kl 13:15

Det spelas en full PL-omgång under tisdagen och onsdagen. Endast två av de tio matcherna går, i huvudsak på grund av att Premier League lever kvar i en svunnen tid, att se på TV i direktsändning i Sverige.

Tittarsiffrorna för fotbollsmatcher på både Sky Sports och BT Sports i England är på rejäl nedgång. För att möta detta höjer de priserna allt de kan, med följden att ännu fler säger upp sina abonnemang och väljer andra alternativ istället. Vi ser samma utveckling i Sverige där Viasat höjer priserna i princip varje säsong trots att de levererar en allt sämre produkt på den kanal som nu lika gärna skulle kunna döpas om till ViaZlatan Fotboll. Viasat är extremt förtegna om sina tittarsiffror så jag har inte kunnat hitta några konkreta bevis för att samma utveckling sker här i Sverige, men att döma av hur det låter när man pratar med fotbollsintresserade personer i sin omgivning eller följer konversationer på diverse sociala medier så är det allt fler som säger upp sina abonnemang även här.

Intresset för Premier League-fotboll har troligen aldrig varit större globalt sett. Och ändå gör ansvariga allt de kan för att göra det svårt för supportrar att följa sina lag. När vi möter Watford på tisdagskvällen är det ännu en match vi inte kan se i direktsändning på ett lagligt sätt i Sverige, därför att tv-bolag i Europa bara får visa en direktsänd match i taget. Bara att ge sig ut och leta fulstream på nätet, antingen via gratissajter eller de betalsajter som börjar poppa upp där du garanteras streamar av högsta kvalitet.

Just det: betalsajter. Folk betalar alltså för att se matcher olagligt. Jag ska inte länka till några av dessa sajter här, men de är inte särskilt svåra att hitta. Det finns sajter där du för någon hundralapp eller två i månaden får tillgång till hur mycket fotboll som helst i HD och med kommentarer på mer eller mindre vilket språk du vill. För mig visar detta att om det bara gick att köpa lagliga streamar till ett rimligt pris så skulle väldigt många göra det. För egen del har jag tur och tillhör de som skaffade Viaplay under den tid de hade missat att skriva in i sina användarvillkor att de hade rätt att höja priset så jag betalar fortfarande bara 199 kronor i månaden, men Viaplay är en i många stycken undermålig tjänst och jag skulle inte betala de nästan 500 kronor i månaden den kostar idag med det utbud de nu har. Då skulle jag de gånger jag måste streama leta upp fulstreamar.

Nu tillhör vi som håller på Arsenal ändå den gynnade skara som få se vårt lag i nästan varje match på våra Viasat-abonnemang. Men varför ska någon som håller på tex Watford eller West Bromwich betala 500 kronor för Viaplay eller kabelkanalerna och få se sitt lag kanske en match av fyra, och då nästan bara när de möter topplagen och därmed väldigt sällan vinner när du kan betala flera hundra kronor mindre och då kan se varenda match med ditt lag? Man kan tycka vad man vill om det moraliskt riktiga i att betala en illegal operatör, men det är också den brutala verkligheten att konsumenten helt enkelt inte accepterar att betala hutlösa priser för att få väldigt lite.

Nu är det ju förstås så att om inte matchen tv-sänds någonstans så blir det heller inga streamar så om alla skulle säga upp sina lagliga abonnemang skulle ingen kunna se några matcher alls. Det skulle vara katastrof för Premier League, men vi kommer om priserna fortsätter att stiga att komma till en punkt där tv-bolagen inte längre kommer att vilja betala för rättigheterna därför att konsumenterna helt enkelt inte accepterar att betala mer för sina kanaler, så varför man från PL:s håll envisas med att bolagen i Europa bara får visa en match i taget är obegripligt. Inse att utvecklingen har gått framåt, erbjud pay-per-view och abonnemang som fler har råd att betala för och jag garanterar att i längden tjänar ni mer pengar på det.

Källor: Football 365 och Telegraph