Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Åtta mål på 47 matcher har det blivit för Theo i den engelska landslagströjan.

Walcott i landslaget

tis 21 feb 2017 kl 17:29

2006 blev Theo Walcott Englands yngste spelare genom tiderna. Elva år senare väntar engelsmännen fortfarande på att han ska få sitt genombrott.

Få spelare har blivit så omskrivna som debutant i Three Lions. Sven-Göran Erikssons chockuttagning av Theo Walcott till VM-truppen 2006 skapade inte bara rubriker i England, utan i hela fotbollsvärlden. “Svennis” fick naturligtvis kritik för uttagningen, då han hade valt Walcott framför etablerade Premier League-spelare som Darren Bent och Andy Johnson, men svensken försvarade sig med att syftet att ta med Walcott i truppen var att ge honom erfarenhet för att han skulle vara redo i framtida turneringar.

Walcott fick debutera i landslaget i en träningslandskamp inför slutspelet i Tyskland och med de 17 år och 75 dagar han då hade fyllt var han Englands yngste A-landslagspelare genom tiderna - ett rekord som fortfarande står sig.

Han fick dock inte spela i turneringen och när Eriksson tackade för sig efter Tysklands-VM fick Walcott stå på tillväxt under ett par år innan han på nytt fick chansen. När England besegrade Kroatien med 4-1 i VM-kvalet till turneringen i Sydafrika gjorde han sina första landslagsmål - tre stycken närmare bestämt. Då, 2008, såg det ut som att en ny engelsk landslagsstjärna var född.

Nio år senare kan vi konstatera att det bara har blivit ytterligare fem landslagsmål för Walcott, och det var knappast den utvecklingen de engelska fansen hoppades på efter hattricket.

Walcotts landslagskarriär har präglats av ideliga besvikelser. Det första stora bakslaget var när Fabio Capello petade honom ur truppen i sista stund inför VM 2010 och det var ett öde han fick återuppleva när Roy Hodgson lämnade honom utanför truppen till EM i Frankrike i somras. Lägg därtill att han missade VM i Brasilien 2014 på grund av knäskadan han ådrog sig mot Tottenham i januari samma år.

Ett enda mästerskap, utöver VM 2006, har det blivit för Walcott, och det var när engelsmännen gjorde fiasko i EM 2012 i Ukraina/Polen och tillsammans med gruppkonkurrenten Sverige fick lämna mästerskapet efter gruppspelet. Walcott gjorde visserligen en fin insats när England besegrade Sverige då han kvitterade till 2-2 och sedan spelade fram till Danny Welbecks avgörande 3-2-mål.

Walcott har ofta kritiserats för sitt spel i landslaget och kritikerna har framförallt varit högljudda när han har spelat bra i Arsenal - “varför gör han inte det där i landslaget?” har den stående frågan varit. Ser man bara till statistiken är det knappast fel att kritisera honom, för nog ska en offensiv spelare mäkta med mer än åtta mål på 47 landskamper. Samtidigt har hans skadebekymmer varit ett ständigt hinder i landslagskarriären, och han verkar dessutom ha svårt att få förtroende hos de förbundskaptener han har spelat under.

Theo Walcott har fortfarande chansen att göra ett avtryck i landslaget, men han kan nog inte räkna med allt för många chanser. Yngre spelare som exempelvis Harry Kane har tagit över som framtidshopp, så Walcott kan nog inte ta plats i en VM-trupp för given nästa gång heller.