Medlemmar: 3688 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsene Wenger deppar över säsongens sjätte förlust.

Alexis petad när Arsenal föll på Anfield

lör 4 mar 2017 kl 20:42

Arsene Wenger lämnade Alexis utanför startelvan - och Liverpool körde över Arsenal i första halvlek. När chilenaren väl kom in vaknade Arsenal, men det var långt ifrån tillräckligt.

Arsene Wenger förvånade alla när han utelämnade Alexis Sanchez ur startelvan. När han dessutom inför matchen sa att chilenarens frånvaro inte berodde på någon skada blev frågetecknen ännu fler. Hade Wenger tappat det fullständigt?

Liverpool tog ledningen efter knappt tio minuter sedan man spelat sig igenom Arsenalförsvaret. Mané hittade Firmino som fick fritt läge framför Cech och dundrade upp bollen i nättaket.

Arsenal kändes inte alls med i matchen. Det fanns ingen övertygelse, ingen karaktär och ingen vilja. Det är säkert lätt för spelarna att gång på gång säga att de måste rannsaka sig själva och visa mer hjärta i media. Det är uppenbarligen rejält mycket svårare att visa det på planen. Det fanns ingenting som tydde på att Arsenal var på väg att kvittera. Avsaknaden av en spelare som Alexis var monumental.

Istället ökade hemmalaget logiskt på ledningen till 2-0 fem minuter före halvtid. Ännu en gång blev ett väl samlat Arsenalförsvar upprullat och grundlurat när bollen gick från Milner via Wijnaldum och Firmino förbi en fem-sex Arsenalspelare i backlinjen och fram till Mané i den bortre delen av straffområdet. Senegalesen skapade gott om tid med en bra mottagning, siktade in sig och placerade in bollen bakom Cech. Det var ett bortalag som föll samman framför våra ögon.

När andra halvlek inleddes hade Alexis ersatt Coquelin - vilket bara underströk det märkliga i att Arsenals skyttekung inte fick starta - och Arsenals anfallsspel blev direkt snäppet vassare. Plötsligt såg det ut som att Arsenal eventuellt skulle kunna skapa målchanser.

Drygt tio minuter in på halvleken kom Arsenal i en omställning där bollen gick till Alexis. Han hittade Welbeck i djupled, och trots att engelsmannen fick dålig vinkel kunde han mycket skickligt lyfta bollen över Mignolet och in i mål. Arsenal var osannolikt nog, efter den första halvlekens svaga insats, med i matchen igen.

Arsenal spelade bättre i andra halvlek, men försprånget Liverpool fick i första halvlek var tillräckligt för att hemmalaget skulle hålla ut matchen igenom. På stopptid avgjordes matchen när Liverpool kom i en kontring och Origi hittade Wijnaldum som fick fritt läge mot Cech.

Det finns all anledning att ifrågasätta beslutet att peta Alexis. Hur jag än tänker runt det kan jag inte förstå hur Wenger tänkte. Varför ställa upp utan lagets i särklass bäste och offensivt farligaste spelare i ett toppmöte? Efter att laget gjort en klart acceptabel andra halvlek, med Alexis på planen, är frågorna än mer relevanta.

Om Wenger ville ha lite andrum i allt snack om hans framtid var det här det absolut som kunde hända för hans del. Om det har stormat hittills väntar en orkan de kommande dagarna.

Arsenalmanagern gör mer och mer intrycket av en man som inte längre har kontroll. Han tvingas svara på frågor om sin framtid varje vecka, och han kan knappast vara omedveten om att fler och fler fans tycker att det är dags att han tackar för sig. Jag tycker att det är dags att han lämnar besked. Och att han gör det nu - inte om några veckor eller i april. Det är det bästa för klubben.

Över till dig, Arsene.