Medlemmar: 8876 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Aaron Ramsey verkar lycklig. Så här gör du för att blir det.

Krönika: Så blir du lyckligare som Arsenalsupporter

tor 13 apr 2017 kl 21:38

Finns det en vetenskaplig väg till lycka? Indra Kullenberg har översatt boken Lyckans verktyg med Arsenalögon.

Sonja Lyubomirsky, professor i psykologi vid Universitet of California, gav 2008 ut boken ”Lyckans verktyg”. Den innehåller tolv vetenskapligt bevisade strategier för lycka. Boken och vetenskapen kring det hela är såklart mer komplicerad än vad jag tänker utgå ifrån idag men är det något vi Arsenalfans behöver nu så är det verktyg för lycka. Så låt oss gå igenom de tolv punkterna ur ett Arsenalperspektiv och se om de kan vara till någon hjälp.

1. Uttryck tacksamhet
Även om det är svårt just nu är jag genuint tacksam för vad Arsenal har gett mig. Det enorma glädjerus som endast ett Ramseymål i den 19.e extratidsminuten kan ge, glädjen efter stora som små segrar. Jag antar att jag också är tacksam för våra motgångar, utan de skulle jag inte känna samma glädje vid segrarna. Men mesta av allt är jag tacksam för de relationer Arsenal gett mig, jag har fått vänner för livet tack vare den här klubben.

2. Tänk positivt
Det här är utan tvekan den svåraste punkten för mig personligen, i alla fall när det kommer till Arsenal. Vad är positivt med Arsenal just nu? Har suttit i fem minuter och försökt komma på något och det som dyker upp är att vi inte kommer åka ur Premier League och att våra hemmaställ är rätt snygga. Det enda jag kan komma på, och då måste jag anstränga mig, är att den här säsongen kommer bli starten på något nytt i Arsenal, med eller utan Wenger. Vilket behövs.

3. Jämför dig inte med andra
Jag brukar rätt ofta säga ”varför kunde jag inte hållit på ett annat lag”. Problemet med det är att det ofta skiftar från säsong till säsong. Förra säsongen undrade jag hur det skulle vara att vara Leicestersupporter, tidigare år City och den här säsongen undrar jag hur det har varit att vara Chelseasupporter de senaste 15 åren? Lika bra att sluta att undra för jag kommer aldrig få veta, jag kommer alltid bara hålla på Arsenal och alla ”tänk om” i världen kommer inte ändra på det.

4. Var snäll
Jag tror vi alla skulle må bättre om vi var snällare mot varandra, våra spelare och manager(!). Ja, ni läste rätt. Jag har förklarat hur jag resonerar kring det här i tidigare krönikor. Nej, det betyder inte att jag inte vill ha förändring både på och vid sidan om fotbollsplanen.

5. Vårda sociala relationer
Ta hand om varandra, de relationer ni har i Arsenalvärlden (och andra också såklart), och försök att uppskatta betydelsen i att dela bördan med varandra. Det blir faktiskt lättare när man får prata om det och allt känns oftast bättre om man får göra det tillsammans med lite vin (öl är inte gott), eller alkoholfri dryck, och chips. Chipsen är ett måste, det går inte att ersätta med något. Träffas och umgås, gå på Arsenal Swedens matchträffar och träffa nya vänner.

6. Lär dig härda ut
Det här är vi världsmästare i vid det här laget. Punkt sex är fullbordad flera gånger om.

7. Lär dig förlåta
En av livets svåraste uppgifter. Kan vi förlåta Wenger och spelarna för den här säsongen? Ja det kan vi, ett för att vi inte har något val och två för att nästa säsong kommer bli en ännu större pina om vi tänker vara långsinta med det här. När nästa säsong drar igång så är det nystart, oavsett vilka spelare som är kvar eller vilken manager vi har. Allt är förlåtet då.

8. Sträva efter flow
Den här punkten vet jag inte riktigt om jag förstår, tror Sonja Lyubomirsky menar att man ska ta vara på det som är unikt med var och en av oss. Hitta en balans mellan vår svaghet och vår styrka och därigenom få ”flow” här i livet. Punkt åtta är något Arsenal behöver göra för att vi alla ska må bättre, hitta balansen mellan lagets svagheter och styrka och bygga på det. Utgå från spelarna och anpassa spelet efter dem istället för tvärtom. Vi som supportrar behöver också hitta en balans, en balans i vårt supporterskap.

9. Njut av livets glädjeämne
Det här är lite som punkt två, väldigt svårt med andra ord. Glädjeämnen kring Arsenal, glädjeämnen kring Arsenal, glädjeämnen kring Arsenal … Jag lämnar den här punkten till er. Lycka till.

10. Sätt upp mål och sträva dit
Målet måste vara att bli bättre än vi är idag och strävan dit börjar med stora förändringar, förändringar som jag är övertygad om kommer ske i sommar. De kanske inte blir den största förändringen vi behöver, att Wenger lämnar, men med eller utan honom så kommer det hända saker. Det finns bara det alternativet kvar nu. Vad är det man säger, det är resan som gör målet värt? Gör er redo för det kan mycket väl bli en resa väl värd mödan den här sommaren. Hoppas jag.

11. Utöva religion eller andlighet
Jag har aldrig riktigt trott på att be till Gud om något så oviktigt, missförstå mig rätt nu, som Arsenal och inte ens den här svackan kan motivera mig att göra så. Skulle nu någon annan känna för att göra det så snälla be att vi ska bli snällare mot varandra, att Wenger inser att det är dags för förändring, att våra spelare börjar bry sig och att det Spurs vi ser nu är ett undantag, inte en regel.

12. Ta hand om din kropp
Det här gör jag! Tro mig, få människor tycker så illa (jag vill säga hata men man får inte säga hata) om att träna som jag gör. Jag har den bestämda uppfattningen att det är ett ont måste. Träna gör man för att kunna äta mer. Den här fotbollssäsongen har jag tränat mer än någonsin förr och jag tackar Arsenal för det, måste få ut frustrationen på något sätt. Testa!

Trots alla dessa punkter är kanske Arsenalsupportrars största anledning till lycka att säsongen snart är över. Bara en dryg månad kvar, tyvärr innehåller den här dryga månaden rätt många matcher för Arsenals del men ändå, vi är nära slutet på denna hemska säsong. Håll ut.

Om jag ska vara lite mer allvarlig så är det faktiskt bara fotboll, jag vet att det inte är okej att säga så bland oss supportrar men efter de senaste sju dagarna som vi svenskar har gått igenom så finns det andra saker som är viktigare än Arsenal. Förhoppningsvis har vi annat i livet som kan ge oss lycka, om inte annat så finns det just nu extra mycket anledning att vara tacksamma över att vi har livet i behåll.

Glad påsk!